Jerusalem Post: Το παραμύθι Ερντογάν για “συμφιλίωση” με το Ισραήλ ή, αλλιώς, “ο λύκος με προβιά προβάτου”

File photo: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου EPA/ABIR SULTAN




Η Τουρκία συνεχίζει για τρίτη εβδομάδα να πλασάρει στα ΜΜΕ ότι επιθυμεί την συμφιλίωση με το Ισραήλ, γράφει η Jerusalem Post, για να προσθέσει πως την δήθεν “συμφιλιωτική” Τουρκία μπορεί μάλλον να την παρομοιάσει κανείς σαν “λύκο με την προβιά προβάτου”.

Η ισραηλινή εφημερίδα, που εκφράζει την ηγεσία του Εβραϊκού Κράτους, αναφέρει πως η Άγκυρα τροφοδοτεί τα μέσα ενημέρωσης με ιστορίες που την θέλουν να επιζητεί την συμφιλίωση με το Ισραήλ. Είναι μια συμφιλίωση – λέει η Jerusalem Post – βασισμένη σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, τον διορισμό ενός αντι-ισραηλινού πρεσβευτή που έχει κατηγορηθεί για σιωνισμό και ρατσισμό κι έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για σφαγές.

Δεύτερον, η Τουρκία  ζητεί απ’ το Ισραήλ να καταστρέψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να απομονωθεί και να εξαρτηθεί από την Αγκυρα στον τομέα της ενέργειας, προδίδοντας τους νέους φίλους του Ισραήλ στον Κόλπο και την Μεσόγειο.

Τρίτον, η Τουρκία θέλει να δει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, να χάνει στις επόμενες εκλογές.

Αυτή είναι μια “συμφιλίωση” που περισσότερο μεταφράζεται σε λύκο με προβιά προβάτου παρά σε φυσιολογικές διακρατικές σχέσεις, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ένα καθεστώς που φυλακίζει τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς επί δεκαετίες και έχει μετατρέψει σχεδόν όλα τα ΜΜΕ στην Τουρκία να συμμορφώνονται στην κυβερνητική γραμμή, τα ξένα ΜΜΕ ακόμη θέλουν να παίρνουν τοις μετρητοίς τα λόγια της Αγκυρας. Αντί να θέτουν εν αμφιβόλω τα κρατικά αφηγήματα περί “συμφιλίωσης” με το Ισραήλ, το ένα μετά το άλλο δημοσίευσαν αυτή την ιστορία χωρίς καν να κοιτάξουν το περιεχόμενο της “συμφιλίωσης” που η Αγκυρα έχει προτείνει στο Ισραήλ.

Το κόλπο συνεχίστηκε κι αυτή την εβδομάδα, για τρίτη εβδομάδα στη σειρά, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να μιλάει για καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ. Ομως, είναι η κυβέρνηση της Αγκύρας, υπό το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  AKP, η οποία φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς, και κατέστρεψε τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Αυτό ξεκίνησε περίπου μια δεκαετία πριν, όταν η Τουρκία καταδίκασε το Ισραήλ το 2009 για την Γάζα. Αντί να καταδικάσει τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς, η Αγκυρα κατηγόρησε το Ισραήλ. Η Τουρκία επίσης τότε  κινητοποίησε την Μουσουλμανική Αδελφότητα, δημιουργώντας μιαν ακόμη κρίση, σημειώνει η εφημερίδα.

Από την στιγμή εκείνη ο Ταγίπ Ερντογάν κατ’ επανάληψη συνέκρινε το Ισραήλ με την ναζιστική Γερμανία και φιλοξενούσε την Χαμάς σαν να ήταν νόμιμη κυβέρνηση: Το ίδιο το τουρκικό κράτος που παραπονιέται για “τρομοκρατία” στους κόλπους των Κούρδων αντιφρονούντων, φιλοξενεί τρομοκράτες.

Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πλέον αντι-ισραηλινές χώρες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ορκιζόμενη να “απελευθερώσει” το τέμενος του Αλ Ακσά και να αποσπάσει την Ιερουσαλήμ, ορολογία που η κυβέρνηση της Αγκυρας μοιράζεται με το Ιράν.

Η Τουρκία σκέφτηκε πως όλη αυτή η κουβεντα περί “συμφιλίωσης” – συνεχίζει το δημοσίευμα – παίζει καλά στα δυτικά ΜΜΕ και την κάνει να δείχνει ειρηνική και μετριοπαθή.

Ολη η ομάδα γύρω από τον Ερντογάν είναι εχθρική προς το Ισραήλ. Οι φυσιολογικές χώρες δεν αναφέρονταν στις άλλες μιλώντας για “ναζί”, αλλά η Τουρκία θεωρεί πως αυτή η γλώσσα είναι αποδεκτή. Η Αγκυρα, η οποία ούτε καν θρηνεί για το Ολοκαύτωμα, σπεύδει να χρησιμοποιήσει το Ολοκαύτωμα κατά του Ισραήλ.

Κι ωστόσο η κυβέρνηση αυτή αναμένει να αντιμετωπιστούν στα σοβαρά οι κουβέντες της περί “συμφιλίωσης”. Η Τουρκία φιλοξένησε φέτος υψηλόβαθμους της Χαμάς περισσότερες φορές από ποτέ στην ιστορία – τόσο συχνά που ακόμη και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ τελικά καταδίκασε την Αγκυρα.

Το παραμύθι της συμφιλίωσης ξεκίνησε με χάρτες που προσπάθησε να προωθήσει η Τουρκία στα ισραηλινά ΜΜΕ και οποίοι δείχνουν Τουρκία και Ισραήλ να μοιράζονται θαλάσσια σύνορα, κάτι που δεν συμβαίνει. Η Αγκυρα θέλει να αγνοεί την Κύπρο και προσπαθεί να επιβάλλει αξιώσεις για φυσικό αέριο, όπως έχει κάνει και με την Ελλάδα.

Ο στόχος της Τουρκίας εδώ είναι να προσπαθήσει να κάνει το Ισραήλ να σταματήσει να εφαρμόζει την συμφωνία με Ελλάδα και Κύπρο για τον αγωγό που εκτροχιάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας. Αυτή η προσπάθεια δεν αποβλέπει σε “συμφιλίωση” με το Ισραήλ, αλλά σε σαμποτάζ των συμφωνιών μεταξύ Αθηνών, Λευκωσίας και Ιερουσαλήμ.

Η Τουρκία ξέρει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάζονται πολύ περισσότερο με την Ελλάα και θέλει να βλάψει τις νέες σχέσεις του Ισραήλ με τα Εμιράτα. Η Άγκυρα είναι τόσο θυμωμένη με τις σχέσεις Ισραήλ – Εμιράτων που απείλησε να διακόψει σχέσεις με τα Εμιράτα. Μοναδικός στόχος της Αγκυρας είναι να απομονώσει το Ισραήλ και χρησιμοποιεί την κουβέντα περί “συμφιλίωσης” για να το καταφέρει.

Η Jerusalem Post, καταλήγει:

Τα τελευταία νέα από την Τουρκία είναι ότι θέλει συμφιλίωση και κατηγορεί τον Νετανιάχου για τις κακές σχέσεις, Αυτή είναι μια νέα απόπειρα να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ. Θα ήταν το αντίστοιχο εάν το Ισραήλ έλεγε πως η Ιερουσαλήμ θέλει συμφιλίωση κι ότι το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται ο Ερντογάν στο τιμόνι της χώρας.

Η Τουρκία έχει προσπαθήσει επί μακρόν να πει στους Ισραηλινούς δημοσιογράφους ότι μόνον εάν απομακρυνθεί ο Νετανιάχου οι δυο χώρες θα τα βρουν. Αυτή η άνευ προηγουμένου προσπάθεια να διεισδύσει η Τουρκία στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ έχει μια αναλογία στις ΗΠΑ, όπου η Τουρκία προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια του στενού κύκλου του Τραμπ το 2016 και 2017.

Η Αγκυρα θεωρεί ότι η ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών είναι φυσιολογική. Επίσης έχει ζητήσει απ’ την Γαλλία να αντιταχθεί στον ίδιο τον πρόεδρό της, τον Εμανουέλ Μακρόν. Σπανίως στην ιστορία έχει σημειωθεί τέτοια απόπειρα χωρών να υπονομεύσουν άλλες χώρες υποδεικνύοντας ποιον πρέπει να επιλέξουν ως ηγέτη τους.

Πηγή: Jerusalem Post

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Τεχεράνη απειλεί ΗΠΑ – Ισραήλ: Κανείς μην επιχειρήσει να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» μας στον Κόλπο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: