Ιστορική εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ηνωμένου Βασιλείου: Σήμερα οι υπογραφές

File Photo: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. EPA, FRANCOIS LENOIR, POOL




Στις 10.30 ώρα Ελλάδας θα υπογραφεί η ιστορική εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου. Λόγω κορωναϊού, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν ξεχωριστά τη συμφωνία: από τη μία θα είναι η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και από την άλλη, λίγο αργότερα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στη συνέχεια, τα πρωτότυπα ευρωπαϊκά έγγραφα θα ταξιδέψουν… συνοδεία ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λονδίνο, προκειμένου να υπογραφούν και από εκεί και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο θα… επιστρέψουν στις Βρυξέλλες. Όλα τα έγγραφα θα βρίσκονται σε μπλε δερμάτινη θήκη με τα αστέρια της ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, τρεις ξεχωριστές συμφωνίες θα υπογραφούν αύριο. Τα πλήρη ονόματά τους έχουν ως εξής:

1.    Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου.

2.    Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας σχετικά με τις διαδικασίες ασφαλείας για την ανταλλαγή και προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

3.    Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας για Συνεργασία για τις Ασφαλείς και Ειρηνικές Χρήσεις της Πυρηνικής Ενέργειας.

Κάθε συμφωνία θα υπογραφεί σε δύο αντίγραφα. Η υπογραφή θα πραγματοποιηθεί πρώτα στις Βρυξέλλες και μετά στο Λονδίνο. Μόλις η υπογραφή και από τα δύο μέρη συμπληρωθεί, ένα από τα δύο πρωτότυπα αντίγραφα κάθε συμφωνίας θα πάει προς την πλευρά της Ένωσης και το άλλο στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου, η πλευρά της ΕΕ φρόντισε για την προετοιμασία των συμφωνιών, επομένως είναι λογικό να υπογραφεί πρώτα από την πλευρά της ΕΕ πριν τα έγγραφα μεταφερθούν στο Λονδίνο. Τα πρωτότυπα αντίγραφα θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο και θα επιστρέψουν με αξιωματικούς της ΕΕ. Τα πρωτότυπα αντίγραφα του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνουν εκεί και θα φροντίσει το Λονδίνο να στείλει τα δικά του.

Παρόλο που σήμερα θα σημειωθεί ένα βασικό, ιστορικό βήμα, η συμφωνία δε θα επικυρωθεί ολοκληρωτικά αν δε δώσει το πράσινο φως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται τον Φεβρουάριο -σύμφωνα με διαρροές, σε έκτακτη Ολομέλεια στις 23 Φεβρουαρίου. Οι ευρωβουλευτές έχουν δηλώσει ότι δε θέλουν να βάλουν ένα οκ-σφραγίδα, αλλά να εξετάσουν αναλυτικά τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Παρ’ όλο που δε θα μπορούν να αλλάξουν κάτι σε αυτή τη φάση, η Κομισιόν πρόκειται να επανεξετάσει τη συμφωνία και την εφαρμογή της σε 4 χρόνια.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Το “ξανθό γένος” αγκαλιά με την ισλαμική Τουρκία: Βαδίζουν μαζί η “ορθόδοξη” Μόσχα και η Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: