Βρετανικό «ναι» στο εμβόλιο της Οξφόρδης: Στόχος εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσα σε 3 μήνες

Πινακίδα προειδοποίησης για τήρηση των μέτρων κατά του ιού, στο κεντρικό Λονδίνο στις 29 Δεκεμβρίου. EPA/ANDY RAIN




Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο των δύο φορέων έχει ανακοινώσει αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του ιού έως 90%.

«Πρόκειται για φανταστικά νέα και για θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης», ανέφερε στην πρώτη του αντίδραση ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι πλέον «ξεκινάμε να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Το εμβόλιο των AstraZeneca – Οξφόρδης είναι το δεύτερο που εγκρίνεται στη Βρετανία μετά από το αμερικανογερμανικό των Pfizer-BioNTech.

Ηδη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί 600.000 άνθρωποι.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το εμβόλιο των AstraZeneca – Οξφόρδης θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού δεδομένου ότι η παραγωγή του και προπαντός ο τρόπος διατήρησής του (που δεν απαιτεί φύλαξη σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες) καθιστούν ευκολότερη και ταχύτερη την διανομή του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει ηδη 100 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca, που επαρκούν  για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. (Και το συγκεκριμένο εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις).

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca σχεδιάστηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2020, δοκιμάστηκε στον πρώτο εθελοντή τον Απρίλιο και έκτοτε πέρασε από κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της βρετανικής αρχής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου υγείας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Ξεκινά άμεσα η διανομή

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει την διανομή του εμβολίου κατά της Covid-19 σήμερα ή αύριο, ενώ η παραγωγή μπορεί να φθάσει μέχρι τα δύο εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιασθεί, πρόσθεσε.

Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε επίσης ότι έχει την πεποίθηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους του ιού.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου θα είναι έτοιμες για διανομή στην Βρετανία από την Δευτέρα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ- ΜΠΕ, BBC
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Δέκα φορές μεγαλύτερος ήταν ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ουχάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: