Η UNESCO ζητεί άδεια για αυτοψία στις αλλαγές σε Αγιά Σοφιά και Μονή της Χώρας

File photo: Άποψη των τοιχογραφιών και ψηφιδωτών της περίφημης Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA




Η UNESCO ζήτησε έγκριση από την Τουρκία προκειμένου να εξετάσει τις αλλαγές και πιθανές μετατροπές στην Αγιά Σοφιά και την Μονή της Χώρας, αμφότερα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία παγκόσμιου κληρονομιάς τα οποία μετατράπηκαν σε τζαμιά, μεταδίδει η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Duvar.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της UNESCO Ερνέστο Οτόνε ζήτησε την διεξαγωγή επιθεώρησης από τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού του ΟΗΕ, έναν διαπρεπή αρχαιολόγο, προσθέτει η Duvar.

O αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έχει παρέμβει με συγκεκριμένα στοιχεία και στα δυο μνημεία, μετέδωσε επίσης η Deutsche Welle.

Η Τουρκία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανακοίνωσε τη μετατροπή σε τζαμί του Χριστιανικού Ναού της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα και της Μονής της Χώρας του 4ου αιώνα. Και στις δυο περιπτώσεις οι Βυζαντινές κατασκευές επί δεκαετίες λειτουργούσαν ως μουσεία.

Η μετατροπή τους σε τεμένη πέραν του ότι προκάλεσε διεθνή σάλο και καταδίκη, ταυτόχρονα πυροδότησε ανησυχίες για την τύχη των περίφημων και πολύτιμων βυζαντινών ψηφιδωτών και τυπογραφιών που περικλείουν.

Οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν κουρτίνες και συστήματα φωτισμού ώστε να καλύψουν τις εικόνες και παραστάσεις, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Ισλάμ.

Με πληροφορίες από Duvar, Deutsche Welle μέσω Ahval

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διαμαρτυρίες από παντού: Παγκόσμια οργή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: