Η Τουρκία δεν φεύγει από τη Λιβύη: Το κοινοβούλιο της παρέτεινε για 18 μήνες την ανάπτυξη στρατευμάτων

FILE PHOTO: Ο υπουργός Άμυνας της Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε χθες Τρίτη απόφαση με την οποία παρατείνει για 18 μήνες την έγκρισή του για την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη, όπου η επέμβαση της Άγκυρας στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης άλλαξε την πορεία της σύρραξης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η απόφαση που ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο προτάθηκε από την τουρκική προεδρία και επικαλείται την πιθανότητα επανέναρξης των επιθέσεων από μέρους των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εναντίον αυτών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει μια πρώτη απόφαση για τον σκοπό αυτό τον Ιανουάριο του 2020, έπειτα από την έκκληση στην Άγκυρα για βοήθεια από πλευράς του επικεφαλής της ΚΕΣ, του Φάγεζ αλ Σάρατζ, για να αντιμετωπιστεί η επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ.

Η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων εγγράφεται στη σύσφιγξη των σχέσεων της Άγκυρας και της ΚΕΣ, που αντανακλούν οι αμφιλεγόμενες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, στρατιωτικής, στο πεδίο της ασφάλειας, καθώς και στο πεδίο της οροθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, που είχαν υπογραφτεί τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ του κ. Σάρατζ και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, ειδικά η αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), της επέτρεψε να καταγάγει σειρά στρατιωτικών νικών προ των πυλών της Τρίπολης επί των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία και αντίπαλους της Τουρκίας στην περιφέρεια, κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και γενικά τηρείται θεωρητικά επανέφερε τα αντίπαλα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως οι βαθιές διαφωνίες ως προς τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης θέτουν εν αμφιβόλω τις πιθανότητες επιτυχίας του πολιτικού διαλόγου.

  • Λιβύη: Ο Νικολάι Μλαντένοφ δεν θα αναλάβει ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ

Ο βούλγαρος διπλωμάτης Νικολάι Μλαντένοφ, απερχόμενος ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Μεσανατολικό, ο οποίος αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι ο επόμενος ειδικός επιτετραμμένος για τη Λιβύη, αρνήθηκε να αναλάβει τη θέση για «προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους», ενημέρωσε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Μλαντένοφ, απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή από το 2015, «ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Γενικό Γραμματέα ότι μετά το πέρας της αποστολής του στην Εγγύς Ανατολή την 31η Δεκεμβρίου, θα παραιτηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν θα μπορέσει να αναλάβει τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τη Λιβύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ντουζαρίκ δεν διευκρίνισε ποιος ενδέχεται να αναλάβει τον ρόλο αντί του κ. Μλαντένοφ. Προς το παρόν η αμερικανίδα διπλωμάτισσα Στέφανι Ουίλιαμς θα συνεχίσει να είναι υπηρεσιακή ειδική επιτετραμμένη.

Το ΣΑ του ΟΗΕ έδωσε τη 15η Δεκεμβρίου το πράσινο φως προκειμένου ο Νικολάι Μλαντένοφ να αναλάβει τον λιβυκό φάκελο, 10 μήνες μετά την παραίτηση του λιβανέζου διπλωμάτη Γασάν Σαλάμε από τον ρόλο για λόγους υγείας (23552721).

Αν και ο κ. Σαλάμε είπε πως εγκαταλείπει διότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να διαχειριστεί το «στρες» της αποστολής, κάθε άλλο παρά έκρυβε την κόπωση και την αηδία του μπροστά στις επανειλημμένες παραβιάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από τα ίδια του τα μέλη.

Στη Λιβύη, που βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έπειτα από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO, τα δύο βασικά αντίπαλα μέρη στον συνεχιζόμενο πόλεμο, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, συμφώνησαν τον Οκτώβριο να κηρύξουν ανακωχή.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Turkey -Νέα Υόρκη, United Nations

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται το Ισραήλ: Δεν υπήρξε συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: