Οι Times, με αφορμή το μέλλον της Σκωτίας σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης, θυμήθηκαν τη …”Νότια Μακεδονία”

File photo: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ EPA, GEORGI LICOVSKI




Ο αρθρογράφος των The Times του Λονδίνου, Alastair Stewart προειδοποιεί ότι το μέλλον της Σκωτίας, σε περίπτωση που θελήσει να ανεξαρτητοποιηθεί μετά το Brexit, δε θα είναι ρόδινο, υποστηρίζοντας ότι θα έχει προβλήματα ανάλογα με αυτά που αντιμετωπίζει η Βόρεια Μακεδονία από τα γειτονικά της κράτη.

Η ιδέα ότι μια ένωση 313 ετών (μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας) θα μπορούσε να διαλυθεί καλόπιστα είναι ανόητη, τονίζεται.Όπως αναφέρεται, η Βόρεια Μακεδονία είναι η «άσχημη πραγματικότητα που περιμένει τη Σκωτία».

Η χώρα έχει αποκλειστεί από το ΝΑΤΟ και την ένταξη στην Ε.Ε. από τους μεγαλύτερους γείτονές της από τότε που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία το 1991.

«Ο “μακεδόνας” πεθερός μου και ο πατέρας του μου έχουν εξηγήσει αναλυτικά την πραγματικότητα των οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων από γειτονικές χώρες που αρνούνται την ύπαρξή τους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις αμφισβητούν έντονα τη χρήση του όρου “Μακεδονία” (που είναι επίσης και όνομα μιας ελληνικής περιοχής). Η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα, την οποία θεωρεί διάλεκτο της βουλγαρικής», σημειώνεται και ασκείται κριτική στην πολιτική της Βουλγαρίας έναντι της Βόρειας Μακεδονίας.

Επιπλέον υποστηρίζεται ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών κατεύνασε την Ελλάδα σε αρκετό βαθμό ώστε να άρει το βέτο της κατά της ένταξης της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. Αλλά το κόστος ήταν πολύ υψηλό – διατεταγμένη αναθεώρηση των “μακεδονικών” σχολικών βιβλίων και “ελληνομακεδονικές” επιτροπές για τον προσδιορισμό των ιστορικών δεδομένων.

Η προώθηση αμφιλεγόμενης ιστορίας (ό,τι κι αν αυτό σημαίνει) είναι τώρα αδίκημα. Η υιοθέτηση της προσθήκης ‘Βόρεια’ ήταν ο εξευτελιστικός όρος για την επίτευξη συμφωνίας (πού να βρίσκεται άραγε η “Νότια Μακεδονία” θα ρωτήσει κανείς).

Η φεουδαρχία είναι η πραγματικότητα για δύο εκατομμύρια ανθρώπους που περιβάλλονται από οικονομικά πιο ισχυρές και πολύ πιο πολυπληθείς γειτονικές χώρες».

Καταλήγοντας ο συντάκτης προτείνει στους Σκωτσέζους «να κοιτάξουν καλά τη “Μακεδονία” και να σκεφτούν πολύ» το θέμα της ανεξαρτησίας.

ΠΗΓΗ: The Times του Λονδίνου, Alastair Stewart 

Μετά τον μπάτσο του Πομπέο, ο ζαλισμένος Ερντογάν αναζητεί «χείρα βοηθείας» από την Ε.Ε. που μονίμως βρίζει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: