Η τελική φάση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 10»: Δυναμική παρουσία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ

O υπουργός Εθνικής ’Aμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρακολούθησε την τελική φάση της κοινής διακλαδικής ασκήσεως Ελλάδος – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», στην οποία συμμετείχαν επίσης δυνάμεις της Κύπρου, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Με μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, και 2.100 άτομα προσωπικό, οι τέσσερις μεσογειακές χώρες της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κορύφωσαν χθες την παρουσίαση της μεγαλύτερης αεροναυτικής άσκησης στη θάλασσα της Αλεξάνδρειας, της «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», δίνοντας το μήνυμα της ειρήνης και της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Στο περίφημο ελικοπτεροφόρο, Ανουάρ Ελ Σαντάτ, το Μυστράλ που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, το παρών έδωσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο οικοδεσπότης Αιγύπτιος ομόλογός του, Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, ενώ επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ο Αντιστράτηγος Περβολαράκης, Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, παρουσία του Διοικητή Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου Υποναύαρχου Χαραλάμπους και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Όμηρου Μαυρομάτη.

Το σενάριο της άσκησης στηρίχθηκε σε μία υποτιθέμενη αποβατική κίνηση εχθρών που θέλουν να καταλάβουν μία περιοχή της βόρειας μεσογειακής ακτής. Οι μονάδες και των πέντε χωρών συντονίστηκαν και έδωσαν την απάντηση.

Η άσκηση συμπίπτει με τη συμπλήρωση μίας πενταετίας από τότε που ξεκίνησε να πραγματοποιείται από κοινού με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, με την Κύπρο να συμμετέχει άμεσα και φέτος η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η κοινή αεροναυτική άσκηση αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση της θαλάσσιας ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ασκήσεις διακομιδής τραυματιών, ασκήσεις επικοινωνιών και ελέγχου θαλάσσης, αμφίβιες επιχειρήσεις καθώς και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η Κύπρος συμμετείχε με το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης», με 36 άτομα προσωπικό.

Η Ελλάδα, με δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, επιθετικά ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Αναφερόμενος στη «Μέδουσα», ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε:

«Είναι μια άσκηση μεγάλης εμβέλειας, που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται και διευρύνεται. Φέτος συμμετέχουν εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». «Διαπιστώσαμε», πρόσθεσε ο υπουργός, «από κοντά την άρτια επιχειρησιακή ικανότητα, το εξαιρετικό επίπεδο εκπαίδευσης στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των πέντε χωρών, που με αυτό τον τρόπο έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν μια πιο στενή και πιο οργανωμένη στρατιωτική συνεργασία».

Πληροφορίες από:
ΚΥΠΕ – Νίκος Κάτσικας
Αίγυπτος/ΜΠΟΡΓΚ ΕΛ ΑΡΑΜΠ

Ισχυρό μήνυμα στην τελική φάση της πολυεθνικής αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ-10/20» (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: