Οι Σκοπιανοί καταγγέλλουν «εκβιασμό» στη διαδικασία ένταξης τους στην Ε.Ε.: Τα εμπόδια της Βουλγαρίας

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Φωτογραφία via Twitter, @Zoran_Zaev




Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποτρέψει τον «εκβιασμό» της χώρας του, η οποία  αντιμετωπίζει νέα εμπόδια στην ένταξή της στην κοινότητα, αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro (μέσω AFP) στην ιστοσελίδα της.

Σημειώνει ότι η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομά της πέρυσι,  προκειμένου να τερματίσει μια διαμάχη με την Ελλάδα, που μπλόκαρε τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Βουλγαρία, η οποία  απαιτεί να αναγνωρισθούν οι «βουλγαρικές ρίζες» της γλώσσας, του λαού της και της ιστορίας του.

«Η ευρωπαϊκή διαδικασία δεν πρέπει να οδηγήσει σε εκβιασμό οποιασδήποτε χώρας στην Ευρώπη ή στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι προσπάθειές μας να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες δεν έχουν ανταμειφθεί,», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Bujar Osmani στην Πράγα, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας, ότι η διαμάχη με τη Βουλγαρία θα είχε αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Σημειώνεται, ότι ο Τσέχος ΥΠΕΞ Tomas Petricek, μετά τις συνομιλίες με τον Osmani, εξέφρασε την ελπίδα για εξεύρεση ενός συμβιβασμού, μέχρι το τέλος του έτους, με τον Osmani να χαιρετίζει από την πλευρά του, την υποστήριξη των 26 από τα 27 Κράτη μέλη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Le Figaro (AFP), La Macédoine du Nord dénonce le «chantage» dans le processus d’adhésion à l’UE

Ο Ερντογάν παίζει τους Ευρωπαίους στα δάκτυλά του: Βεβαιώνει ότι θέλει να ανοίξει …«μια νέα σελίδα» με την Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: