Οι Ρεπουμπλικάνοι γυρίζουν την πλάτη τους στον Ντόναλντ Τραμπ: Χάνει τον έλεγχο του κόμματος…

Διαδηλωτές έξω από Λευκό Οίκο ζητούν από τον πρόεδρο Τραμπ να εγκαταλείψει την Προεδρία. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Έχουν περάσει δύο μήνες από την μέρα των προεδρικών εκλογών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να κρατήσει «ζεστούς» τους πολιτικούς του συμμάχους.

Ωστόσο και η υπομονή έχει τα όριά της. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες να αποδείξει ότι έγινε νοθεία στις εκλογές, τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να γελοιοποιηθεί, τόσο στα δικαστήρια όσο και στις διαδικασίες επανακαταμέτρησης. Ο μύθος του «ανίκητου» και «ατσαλάκωτου» ηγέτη καταρρίφθηκε.

Αρχικά, ο επικεφαλής της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, πριν ανοίξουν ακόμα οι κάλπες, είχε παροτρύνει στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, να κρατήσουν αποστάσεις από τον Τραμπ λέγοντας ότι δεν θα ήταν ότι καλύτερο για όσους ξεκινούν την πορεία τους στην πολιτική να αρχίσουν με μια ήττα. Ο Μακόνελ αποτελούσε κύριο σύμμαχο του Αμερικανού μεγιστάνα.

Η εν λόγω αναφορά περί αποστάσεων προκάλεσε αίσθηση, δίνοντας τα πρώτα σήματα πως το «καράβι βουλιάζει». Και αν ο έμπειρος γερουσιαστής από το Κεντάκι, έκανε υπομονή όσο ο Τραμπ μιλούσε περί εκλογικής απάτης, ο ίδιος ποτέ δεν μπήκε σε αυτό το τρυπάκι της μικροπολιτικής. Το μόνο που δήλωσε ήταν «Αν υπάρχει νοθεία, οι αρμόδιοι θα το εξετάσουν. Να καταμετρηθούν όλες οι νόμιμες ψήφοι».

  • Το τελικό χτύπημα προς τον Ντόναλντ Τραμπ ήρθε πριν λίγες μέρες, όταν το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ο Μακόνελ συνεχάρη τον ηγέτη των Δημοκρατικών, αναγνωρίζοντας έτσι το εκλογικό αποτέλεσμα, αφήνοντας τον Τραμπ στα κρύα του λουτρού.

Όμως, πέρα από τον Μακόνελ, υπήρξαν και άλλες προσωπικότητες που δεν υποστήριξαν τον Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ, και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζ Γ. Μπους.

Μιλάμε για δύο κλασικές Ρεπουμπλικανικές προσωπικότητες, με πολύ μεγάλο κοινό και επιρροή. Μπους και Ρόμνεϊ δεν στήριξαν ούτε λεπτό τον Τραμπ σε αυτή την εκστρατεία, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς τους Δημοκρατικούς.

Ακόμη μια χαρακτηριστική περίπτωση αμφισβήτησης του Ντόναλντ Τραμπ είναι οι νομοθέτες που υπηρετούν στο Κογκρέσο. Βουλή και Γερουσία υπερψήφισαν τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA 2021). Ο Τραμπ άσκησε βέτο, θεωρώντας ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία που ορίζει το σύνταγμα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί προεδρίας του, ασκήθηκαν οκτώ βέτο, τα οποία έγιναν σεβαστά από την παράταξή του.

  • Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα έγιναν διαφορετικά. Η Βουλή, ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, επανήλθε με ενισχυμένη πλειοψηφία, με την συμβολή και των Ρεπουμπλικάνων, ταρακουνώντας έτσι τον πλανητάρχη. Παραπάνω από εκατό Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές γύρισαν την πλάτη στον Τραμπ, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Ανάμεσά τους και η Λιζ Τσέινι, επικεφαλής των Συνεδριάσεων των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή. Tο Κογκρέσο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι νόμοι είναι πιο πάνω από τα «θέλω» και τις φιλίες του προέδρου.

Η αντίδραση του Τραμπ ήταν οργισμένη. Με αναρτήσεις του στα σόσιαλ μίντια έκανε λόγο για δειλούς πολιτικούς, ενώ δεν δίστασε να τους αποκαλέσει αξιοθρήνητους. Η εν λόγω συμπεριφορά είναι τρανή απόδειξη έλλειψης ηγεσίας. Ένας ηγέτης ενώνει, δεν βρίζει, ούτε ρίχνει αλλού τις ευθύνες.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πόσοι εργάστηκαν στο πλευρό του Τραμπ και στη συνέχεια παραιτήθηκαν εξαιτίας της συμπεριφοράς του.

Είναι ολοφάνερο πλέον ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κουράστηκε να ασχολείται με έναν ηττημένο πρόεδρο που βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό. Οι επόμενοι μήνες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τα εσωκομματικά. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν ο Τραμπ θα επιδιώξει την παραμονή του στην ηγεσία.

Η λογική λέει ότι μετά τον Ιανουάριο θα πάει σπίτι του. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για έναν παρανοϊκό άνθρωπο, αν αποφασίσει να συνεχίσει, τότε θα πρέπει να χτίσει νέες εσωκομματικές συμμαχίες, καθώς μόνο με τους οπαδούς του δεν θα τα καταφέρει. Επιπλέον, μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Φερειπείν, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μάικ Πομπέο θα αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες.

Συνοψίζοντας, το μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων θεωρείται δυσοίωνο. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματος, έχει στερέψει από συμμάχους ενώ η προεκλογική του καμπάνια δεν είχε τα αναμενόμενα έσοδα. Η ηλικία του θεωρείται απαγορευτική για να να είναι υποψήφιος το 2024.

Επειδή όμως στο χάος δεν γίνονται προβλέψεις, εμείς ας είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Ακόμη και αν επιδιώξει μια ρεβάνς, θα πρέπει να περάσει πρώτα τα εσωκομματικά εμπόδια.

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Από τα αστέρια στα έδρανα της Γερουσίας: Ο αστροναύτης Μαρκ Κέλι γράφει την δική του ιστορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: