Οι πέντε προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη το 2021: Το επόμενο κεφάλαιο της “ελληνικής Οδύσσειας”

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλάει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον του που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, Αθήνα. Αριστερά διακρίνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Δημοσίευμα στο οικονομικό τμήμα της εφημερίδας, The Telegraph (κείμενο του Tom Rees) σχολιάζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη το 2021.

Στον υπότιτλο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η πανδημία “έσχισε” το  “εγχειρίδιο λειτουργίας” της Ευρωζώνης και προκάλεσε μεγάλη αύξηση του χρέους.

Το άρθρο παρουσιάζει τα κυριότερα προβλήματα που αναμένονται το 2021 για την Ευρώπη, όπως η διαχείριση μιας δύσκολης κρίσης από την ΕΚΤ, η αποχώρηση της Angela Merkel, η “ιταλοποίηση” της Ισπανίας, η οποία λόγω πολιτικής αστάθειας και υψηλού δανεισμού, σύντομα θα συναντήσει την Ιταλία στον πάτο των οικονομικών αποδόσεων.

Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα, με υπότιτλο “Το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής Οδύσσειας”: Το 2020 θα ήταν υποτίθεται, η χρονιά  που η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπό τη νέα, φιλική προς τις επιχειρήσεις, κυβέρνηση, τελικά θα απογειωνόταν.

Όμως τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αυξήσει το ΑΕΠ προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τους φόρους, εκτροχιάστηκαν λόγω του Covid. Η πανδημία προκάλεσε συντριπτικό χτύπημα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, αύξησε τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, που απειλούν την ανάκαμψη των τραπεζών, ενώ το δημόσιο χρέος, απογειώθηκε. 

Το προϊόν της ελληνικής οικονομίας, δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως, μετά την ύφεση που προκάλεσε η κρίση χρέους, πριν σημειώσει νέα βουτιά, λόγω της πανδημίας. Το ΑΕΠ, στο τρίτο τρίμηνο ήταν 36% χαμηλότερο από το ανώτατο επίπεδό του, το 2007, όμως ο Μητσοτάκης έχει ούριους ανέμους να τον οδηγούν προς την επόμενη χρονιά.

Το εμβόλιο που διανεμήθηκε σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσε να σημάνει μια πιο ομαλή θερινή περίοδο, με τα ταξίδια και τον τουρισμό να αναλογούν για το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ και της απασχόλησης.  Το χρέος θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ, δεύτερο μόνο σε αυτό της Ιαπωνίας, αλλά η Ελλάδα, από δημοσιονομική άποψη, θα αναδυθεί ισχυρότερη από την κρίση αυτή, σε σχέση με την προηγούμενη.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν πρωτοφανή πτώση, με το δεκαετές ομόλογο να αποδίδει κάτω του 1%, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να δανείζεται κατά αδιανόητο, πριν από λίγα χρόνια τρόπο. Η χώρα είναι επίσης ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου Ανασυγκρότησης και θα λάβει επιχορηγήσεις, που θα ανέρχονται στο 9% του ΑΕΠ της. Και ο Μητσοτάκης έχει κερδίσει το χειροκρότημα για την διαχείριση της πανδημίας, προσδίδοντας αξιοπιστία, στο γήπεδό του, για τους ξένους επενδυτές.  

ΠΗΓΗ: The Telegraph (κείμενο του Tom Rees) – The five big challenges facing the Eurozone in 2021

Η τουρκική οικονομία σε δεινή κατάσταση λόγω της κακής διακυβέρνησης από τον Ερντογάν και της πανδημίας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: