Η “ώρα της εκδίκησης” για τον Μάικ Πομπέο: Οι κυρώσεις αφορούσαν και την Τουρκία και τη Ρωσία…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην 115 Πτέρυγα Μάχης Σούδας, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, στα Χανιά της Κρήτης. State Department Photo by Ron Przysucha




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Σαράντα οκτώ ώρες μετά την πραγματοποίηση της συνομιλίας τους, και αφού υποβλήθηκαν σχετικές ερωτήσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τηλεφωνήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Θεωρώ ότι η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε επειδή ο κ. Τσαβούσογλου έδωσε το περιεχόμενο της κουβέντας με τρόπο που να φαίνεται ότι δήθεν «τα έψαλλε» στον κ. Πομπέο, ως ο ίδιος να εκπροσωπούσε την υπερδύναμη και ο Αμερικανός υπουργός να εκπροσωπούσε μία μικρή χώρα.

  • Βεβαίως, όπως πάντα, υπάρχει διαφορά στον τρόπο παρουσίασης των συνομιλιών Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων. Οι Τούρκοι υπερβάλλουν, ενώ στην πραγματικότητα στην περίπτωση αυτή, ο Τσαβούσογλου ήταν αυτός, που τα άκουσε ακόμα μία φορά από τον Αμερικανό ομόλογό του.

Θυμίζω και τις καταγγελίες του κ. Πομπέο εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όταν ξέσπασε και για το θέμα της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 αλλά και για τις πολύ προβληματικές σχέσεις με την Τουρκία και τα προβλήματα που δημιουργεί στη Μεσόγειο και στον Καύκασο.

Μου προκάλεσε εντύπωση, πάντως, η διαφορετική αίσθηση που έχουν για τις κυρώσεις οι Ισραηλινοί διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας. Πιστεύουν ότι οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν μόνο για τους S-400. Αλλά και για τις ύβρεις εναντίον του Ισραήλ και για τις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βεβαίως, όπως πάντα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, παραποίησαν το νόημα της ανακοίνωσης. Και ιδιαίτερα οι «ρωσόπληκτοι» ισχυρίζονται ότι ο κ. Πομπέο άνοιξε ξανά την πόρτα στην Τουρκία. Ναι, σίγουρα η πόρτα θα ανοίξει ξανά όταν επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία, και όταν φέρεται σαν πραγματικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Η κατοχική δύναμη, ούτε το ένα θα κάνει, ούτε το άλλο.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών συνομίλησε αυτήν την εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό του “για να συζητήσουν την επιβολή των κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14 Δεκεμβρίου στη σύμμαχο μας, στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400”.

  • Οι κυρώσεις, όπως αναφέρει, απαιτούνται στο πλαίσιο του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (γνωστού ως CAATSA). Είναι ο νόμος που τιμωρεί τους εχθρούς της Αμερικής και όσες χώρες έχουν στρατιωτική σχέση με την Τουρκία.

Όπως γράψαμε και χθες, τονίζεται στην ουσία ότι μετά την επιβολή των κυρώσεων η Τουρκία πρέπει να επιλύσει το ζήτημα του ρωσικού συστήματος S-400, και να δεσμευτεί ξανά ότι θα τηρεί τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα η Αμερική απαιτεί να επιστραφούν οι S-400 στη Ρωσία ή τέλος πάντων να φύγουν από την Τουρκία για να μην αποτελούν απειλή για τις αμερικανικές και δυτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Cale Brown:

Ο υπουργός Πομπέο κατέστησε σαφές στον υπουργό Εξωτερικών Τσαβουσογλου ότι η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και επιτρέπει τη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στον αμυντικό κλάδο (της Τουρκίας).

Ο υπουργός, αναφέρει η ανακοίνωση, τόνισε ότι ο στόχος των κυρώσεων είναι να αποτρέψει τη Ρωσία από τη λήψη σημαντικών εσόδων, πρόσβασης και επιρροής, και δεν αποσκοπούν στην υπονόμευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων ή στην καταπολέμηση της ετοιμότητας της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου ή εταίρου των ΗΠΑ.

Μπορεί να μην …αποσκοπούν να προκαλέσουν ζημία στην Τουρκία, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα η τουρκική πολεμική βιομηχανία θα νοιώσει την ισχύ των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο υπουργός Πομπέο προέτρεψε επίσης την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα S-400 με τρόπο που να συνάδει με την επί δεκαετίες ιστορία στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ για αγορά διαλειτουργικών όπλων.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η αμερικανική ανακοίνωση δεν χρειάζεται καμία ανάλυση, διότι ομιλεί από μόνη της. Εδώ, όλοι έχουμε την αίσθηση ότι ο κ. Πομπέο απολαμβάνει την «ώρα εκδίκησης» εναντίον της Τουρκίας. Διότι ο Ερντογάν προσωπικά, στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Τραμπ, επιχείρησε -πέραν των όλων άλλων- να προκαλέσει πολιτική ζημία στον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσβαλε τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα και έπαιξε το ρόλο του «πορθητή» του ΝΑΤΟ εξυπηρετώντας τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν… Γι΄αυτό τιμωρήθηκε από τους Αμερικανούς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ποια θα είναι η πολιτική του Μπάιντεν έναντι της Τουρκίας; Ευτυχώς υπάρχουν ο Μενέντεζ, ο βαν Χόλλεν και άλλοι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: