Οι οπαδοί του Τραμπ τα έκαναν “λίμπα” στην Ουάσιγκτον: Μαχαιρώθηκαν διαδηλωτές, σκληρές συγκρούσεις

Μέλος των Proud Boys και οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ συγκρούεται με αντιπάλους, μέλη οργανώσεων που εναντιώνονται στον Αμερικανό Πρόεδρο. EPA, GAMAL DIAB




Χιλιάδες διαδηλωτές που αρνούνται να δεχτούν τα αποτελέσματα των εκλογών, χωρίς να φορούν μάσκες, μετέτρεψαν το κέντρο της Ουάσιγκτον σε πεδίο μάχης το Σάββατο, δύο ημέρες πριν οι εκλεγμένοι εκλέκτορες επισημοποιήσουν την ήττα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και λιγότεροι από τη συγκέντρωσή τους τον περασμένο μήνα, περιπλανήθηκαν από το Καπιτώλιο μέχρι το Mall και επέστρεψαν ξανά, ζητώντας έμπνευση και δύναμη από ομιλητές που διαδήλωναν ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Fox News και του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Τα πλήθη επευφημούσαν τον φιλότουρκο πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλίν, που διαδήλωνε με τον θεωρητικό των συνωμοσιών Άλεξ Τζόουνς. Στάθηκαν με δέος όταν ένα ελικότερο πέταξε πάνω από τη διαδήλωση. Ήταν το Marine One που μετέφερε τον πρόεδρο Τραμπ στο αεροδρόμιο.

Αλλά τη νύχτα, η κατάσταση ξέφυγε και έγινε βίαιη. Τουλάχιστον τέσσερα άτομα μαχαιρώθηκαν μετά από επανειλημμένες φιλονικίες κοντά στους δρόμους 11 και F, όταν συνεπλάκησαν μέλη των Proud Boys, μιας ανδρικής-σοβινιστικής οργάνωσης με δεσμούς με τον λευκό εθνικισμό και τον κ. Τραμπ, με αντιπάλους τους των Black Lives Matter.

Τα θύματα νοσηλεύτηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες υπέστησαν ενδεχομένως βαρύτατους τραυματισμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Doug Buchanan. Δεν ήταν άμεσα σαφές με ποιες ομάδες θα μπορούσαν να έχουν συσχετιστεί οι επιτιθέμενοι ή οι τραυματίες.

Η βία κλιμακώθηκε μετά από συνεχείς φιλονικίες που πραγματοποιήθηκαν κοντά στα γραφεία της Black Lives Matter, στην πλατεία Franklin, το Harry’s Bar – ένα στέκι δημοφιλές στους υποστηρικτές του Trump – και άλλα σημεία γύρω από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Αρχικά, αξιωματικοί και αστυνομικοί κράτησαν μακρυά με επιτυχία τις δύο πλευρές, ακόμα και όταν οι ομάδες διασπάστηκαν και περιπλανήθηκαν στην πόλη. Με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα μέλη της φασιστικής Proud Boys περπάτησαν στο κέντρο της πόλης σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, φωνάζοντας «μετακινηθείτε» και «1776!»

Έγιναν όλο και περισσότερο οργισμένοι καθώς περνούσαν στους δρόμους και στα σοκάκια, όπου έβρισκαν την αστυνομία να εμποδίζει συνεχώς την πορεία τους.

«Και οι δύο πλευρές σας μισούν τώρα. Συγχαρητήρια», φώναξε ένα μέλος της φασιστικής οργάνωσης στους αξιωματικούς.

Ξανά και ξανά, αξιωματικοί στράφηκαν εναντίον τους, κρατώντας τους υποκινητές, οι οποίοι πυροδοτούσαν χημικά, και σχηματίζοντας γραμμές μεταξύ των πλευρών. Στο Harry’s Bar, έφτασαν κάποια στιγμή ασθενοφόρα, αλλά η έκταση των τραυματισμών ήταν άγνωστη μέχρι τη στιγμή αυτού του ρεπορτάζ.

Χιλιάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ σε διαδήλωση στην Ουάσιγκτον: «Τέσσερα χρόνια ακόμα»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: