Η Μέρκελ άφησε την Ελλάδα στην τύχη της έναντι της Τουρκίας: Οι άθλιες παραφωνίες της Γερμανίας…

FILE PHOTO: O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ’Aμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah Al-Sisi) (Δ), ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Ο Νίκος Δένδιας είναι άνθρωπος ειδικών αποστολών. Το 2004 κατάφερε να κερδίσει απροσδόκητα βουλευτική έδρα για το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Κέρκυρας, που θεωρείται στην πραγματικότητα προπύργιο του ΠΑΣΟΚ.

Λίγα χρόνια αργότερα, έσυρε ως Υπουργός Δικαιοσύνης το νεοναζιστικό κόμμα της «Χρυσής Αυγής» στα δικαστήρια. Από το 2019 ο νομικός είναι Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας – σκληρός επί της ουσίας, προσηνής στο ύφος.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο άρθρο του Γιάννη Παπαδημητρίου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού προγράμματος της γερμανικής Deutsche Welle. Σημειώνονται και τα εξής:

Τίτλος: «Νέες παραφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας»

Υπότιτλος: «Στα πρόθυρα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δένδιας επικρίνει την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την Τουρκία. Στο ζήτημα της διαμάχης για το φυσικό αέριο οι Έλληνες νιώθουν αφημένοι στην τύχη τους από την Προεδρία της Ε.Ε.»

Παρόμοια αποδείχτηκε και η πρόσφατη κριτική του με αποδέκτη το Βερολίνο: Συνομιλώντας με τη διαδικτυακή πύλη της Ε.Ε. “Politico“, ο Δένδιας δήλωσε το περασμένο Σάββατο (28.11.2020) ότι δεν μπορεί να κατανοήσει το ότι η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να εφαρμόσει ένα εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης του Βερολίνου είναι «αντιφατική», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Το υπόβαθρο έχει ως εξής: Μήνες τώρα, η Ελλάδα και η Τουρκία ερίζουν για τον υποθαλάσσιο πλούτο της ανατολικής Μεσογείου – και οι δύο ελπίζουν στην υποστήριξη του Βερολίνου. Με συνοδεία πολεμικών πλοίων, τουρκικά ερευνητικά πλοία εκτελούν επανειλημμένα αποστολές ανοιχτά των ελληνικών νησιών και δυτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία από την άποψη του διεθνούς δικαίου δεν αναγνωρίζεται καν από την Άγκυρα – κι αυτό για την ελληνική πλευρά αποτελεί πρόκληση και κραυγαλέα παράβαση δικαίου.

Με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Αυστρίας η Αθήνα πιέζει την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η Γερμανία φαίνεται ότι μάλλον τείνει στην τήρηση αποστάσεων και στη διαμεσολάβηση μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο Δένδιας με επιστολή προς τον γερμανό ομόλογό του Heiko Maas (SPD) ζήτησε να σταματήσουν οι εξαγωγές εξοπλισμού για την Τουρκία – μέχρι τώρα ανεπιτυχώς. Αυτή την επιφυλακτικότητα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τη θεωρεί «αντιφατική».

  • Δύσκολος διαμεσολαβητικός ρόλος

Άλλοι έλληνες πολιτικοί εκφράζουν τις τελευταίες μέρες τη δυσαρέσκειά τους πολύ πιο ξεκάθαρα: Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η Γερμανική Προεδρία της ΕΕ έχει αποτύχει εντελώς, δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος.

Ο φημισμένος αναλυτής της συντηρητικής-φιλελεύθερης εφημερίδας «Καθημερινή» Κώστας Ιορδανίδης λέει ότι η Τουρκία εύχεται να υπάρξει μεσολάβηση της Καγκελαρίου Angela Merkel, ελπίζοντας ότι η παρούσα, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, συμπεριφορά της, θα αποτελέσει καλό σημείο εκκίνησης μελλοντικών διαπραγματεύσεων.

Ο σχολιαστής της αριστερής «Εφημερίδας των Συντακτών» Γιώργος Καπόπουλος προειδοποιεί για την πολιτική κατευνασμού έναντι της Άγκυρας. Για τον πολιτικό επιστήμονα Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο μάλιστα είναι ήδη βέβαιο ότι: «Η Γερμανία στήριξε την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια γερμανική Ευρώπη, όχι μια ευρωπαϊκή Γερμανία».

  • Η ιδιόρρυθμη Τουρκία

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Αθήνας, προσπαθεί να βάλει τάξη στα τεκταινόμενα: «Τους τελευταίους μήνες και ειδικά κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας στην ΕΕ, η Τουρκία δημιουργεί την εντύπωση μιας ιδιόρρυθμης περίπτωσης. Η Γερμανία, η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, τη βοηθάει ή σε κάθε περίπτωση δεν είναι σε θέση να μειώσει την επιθετική πολιτική της και να εξεύρει μετά από διαπραγματεύσεις μια ευρωπαϊκή λύση».

Γι’ αυτό η Γερμανία ως διαμεσολαβητής απέτυχε, λέει ο Φίλης συνομιλώντας με την DW. Κι έτσι, δεν είναι απορεί κανείς που πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι επικριτικές φωνές για το Βερολίνο. «Είναι λίγάκι όπως τότε, κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης», λέει προβληματισμένος ο πολιτικός επιστήμονας.

Τουλάχιστον το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis” τερμάτισε προσωρινά τη Δευτέρα (30.11.) την διαφιλονικούμενη αποστολή του στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ενθαρρυντικό σημάδι; Έτσι γίνεται πιο απλή η επίτευξη προόδου για αποκλιμάκωση της διένεξης, δηλώνει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στις Βρυξέλλες.

Ο πολιτικός επιστήμονας Φίλης όμως δεν είναι πεπεισμένος γι’ αυτό. «Αυτό το έχουμε βιώσει επανειλημμένα: Λίγο πριν από μια σύνοδο στις Βρυξέλλες για το ζήτημα της Τουρκίας, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι και μια μέρα μετά ξαναβγαίνει και πλέει στη Μεσόγειο», δηλώνει επικριτικά ο αθηναίος αναλυτής.

ΠΗΓΗ: Η γερμανική Deutsche Welle

“Tο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να το τελειώσει” η Τουρκία, λέει τώρα ο άβουλος Μισέλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: