Η κρίση με την Τουρκία δεν τελείωσε: Τα Επιτελεία “βλέπουν” ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει το επεισόδιο…

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον ΑΣ Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ. Φωτογραφία πηγή ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Προτάσεις, σχέδια, επισημάνσεις και άμεσες αποφάσεις που έχουν να κάνουν μ’ ένα καλύτερο αποτέλεσμα και την άμεση ανάληψη ενεργειών για περαιτέρω αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, απέναντι σε προκλήσεις που αναμένονται να εμφανιστούν ξανά στο άμεσο μέλλον, εξετάστηκαν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην σύσκεψη που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν παρόντες οι Αρχηγοί, ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των τριών Επιτελείων, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, οι Αρχηγοί Στόλου και Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, οι Επιτελάρχες των Επιτελείων και οι Διευθυντές των κλάδων.

Από αυτή τη σύνθεση μπορούμε να καταλάβουμε την σοβαρότητα της συγκεκριμένης σύσκεψης η οποία είχε δυο κύρια αντικείμενα, το πρώτο και βασικότερο την οργάνωση και δράση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε μια απειλή που γιγαντώνεται εξ ανατολών αλλά και την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην Αν. Μεσόγειο με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδρασαν εκεί που χρειάστηκε με αποφασιστικότητα και διαχειρίστηκαν με ψυχραιμία την διάρκεια της 5μηνης πρόκλησης, όμως Επιτελείς βλέπουν ότι η γείτονα έτοιμη να προκαλέσει και πάλι ίσως και να επαναφέρει ενέργειες βγαλμένες από το παρελθόν, ώστε να προκαλέσει το επεισόδιο.

  • Το προσωπείο του καλού γείτονα

Μπορεί αυτές τις ημέρες στο τακτικό πεδίο να υπάρχει εκείνο που λένε οι Αξιωματικοί, ύφεση της έντασης, όμως αυτό οφείλετε στην επερχόμενη Σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, 10-11 του μηνός. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελληνοτουρκική ένταση που πυροδοτείτε από τις επεκτατικές αξιώσεις της Άγκυρας, τελειώνει εδώ ή θα γράψει τους τίτλους τέλους με τα «συμπεράσματα» της Συνόδου της ΕΕ.

  • Και μπορεί η Τουρκία αυτή τη στιγμή ν’ απειλείτε όσο ποτέ στο παρελθόν με κυρώσεις από τις ΗΠΑ- που θα την πονέσουν πολύ περισσότερο από τις όποιες αποφάσεις της ΕΕ- λόγω της ανυπακοής της ως χώρα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να τοποθετήσει στο οπλοστάσιό της τους Ρωσικούς S-400, αλλά έχει αντιληφθεί ότι όλοι θέλουν και την παρακαλούν να παραμείνει στο Δυτικό άρμα, αντί  με αυτή την προκλητική συμπεριφορά να δει την πόρτα εξόδου.

Παράλληλα η γείτονα εκμεταλλεύεται τα οικονομικά συμφέροντα χωρών της ΕΕ που έχουν αναπτυχθεί μέσω υποδομών στην Τουρκία και είναι ένας από τους λόγους που οι ηγέτες Ευρωπαϊκών χωρών έχουν σταθεί φιλικά προσκείμενοι, αντί να συμβαδίσουν στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου που δέχονται την επιθετική πολιτική της Άγκυρας.

Το Oruc Reis αποσύρθηκε προσχηματικά  στην Αττάλεια γι’ ακόμη μια φορά, επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές κι αυτό μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, διότι η Τουρκία δεν θα παίζει για πολύ τον ρόλο του καλού γείτονα.

Ήδη στο πρόσφατο παρελθόν, αμέσως μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, την ώρα που όλοι είχαν συμφωνήσει ότι είναι καιρός να δοθεί χώρος και χρόνος στη διπλωματία, η Άγκυρα πρόταξε τη διπλωματία και πολιτική των κανονιοφόρων δίνοντας εντολή στο πλήρωμα του ερευνητικού ν’ αποπλεύσει υπό τη συνοδεία ενός μικρού στολίσκου πολεμικών πλοίων για να δείξει με κάθε τρόπο την επιθετική πολιτική και τις αξιώσεις εντός και της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ παράλληλα έστελνε το Barbaros νοτιοδυτικά της Κύπρου.

  • Έτοιμα ανά πάσα στιγμή όλα τα μέσα των ΕΔ

Πάντως η πρόσκαιρη ύφεση έχει δώσει την ευκαιρία για τις απαραίτητες ανάσες και την ανασυγκρότηση των δυνάμεων σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα την στιγμή που πολλά από τα υπο-προγράμματα που τρέχουν χρηματοδοτούν το υφιστάμενο υλικό για την πολύτιμη συντήρησή του.

Στην σύσκεψη στην οποία αναφερθήκαμε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επεσήμανε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπερβάλλοντας εαυτόν, κατόρθωσε άμεσα και επιτυχώς να υλοποιήσει τις αποφάσεις της ιεραρχίας, σε μία χρονική περίοδο που η χώρα  δοκιμάζεται και από την πανδημία του COVID-19, η οποία αναβαθμίζει τον βαθμό δυσκολίας υλοποίησης αποφάσεων και ανάληψης ενεργειών.

Στην σύσκεψη οι Επιτελείς αλλά και οι Αρχηγοί αναφέρθηκαν στην αξιοπιστία των μέσων που έπρεπε να κινητοποιηθούν από τις αρχές Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι ανταπεξήλθαν σε σημαντικές καταπονήσεις λόγω χρόνου και περιοχής δράσης, καθώς οι «hot» περιοχές ήταν πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τις κύριες βάσεις κυρίως σ’ ότι αφορά τα πλοία του Ελληνικού στόλου.

Η ηγεσία τόνισε επίσης την απαίτηση άμεσης αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων και επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων με ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης όταν και όπου απαιτηθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η «πεντάδα» της ανατολικής Μεσογείου που δεν επιτρέπει την μετατροπή της σε τουρκική λίμνη

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: