Η Κολομβία θα περάσει και το Μεξικό: 10.845 κρούσματα του νέου κορωναϊού, 205 θάνατοι σε 24 ώρες

Ιατρικό προσωπικό στο αεροδρόμιο της Μπογοτά στην Κολομβία συνομιλούν με επιβάτες. EPA, Mauricio Duenas Castañeda




Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.845 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνουν τους 1.518.067.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 205 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 40.680 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα αρχίσει μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό τον Φεβρουάριο στη χώρα, ωστόσο ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ξεκαθάρισε ότι από αυτή θα εξαιρεθούν οι παράτυποι μετανάστες από τη Βενεζουέλα, προκαλώντας αντιδράσεις.

Στην Κολομβία ζουν περίπου 1,7 εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας, με πάνω από τους μισούς (το 55%) να μην έχουν χαρτιά, κατά δεδομένα της υπηρεσίας μετανάστευσης που δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο.

Κατά τον Ντούκε, μια πρώτη, πιλοτική φάση του εμβολιασμού θα αρχίσει πιθανόν εντός της εβδομάδας και θα διαρκέσει ως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

— Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.370 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 396 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 118.598 νεκρούς επί συνόλου 1.325.915 καταγεγραμμένων μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει ότι στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.

Χιλή: Εστία του νέου κορονοϊού σε στρατιωτική βάση στην Ανταρκτική

Εστία του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε σε στρατιωτική βάση της Χιλής στην Ανταρκτική, τη μοναδική ήπειρο η οποία παρέμενε μέχρι χθες αλώβητη από την πανδημία, ενημέρωσε χθες Δευτέρα ο στρατός της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Συνολικά, «36 άνδρες» διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων 26 είναι στρατιωτικοί και 10 «πολίτες», εργαζόμενοι σε εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί με σύμβαση «να εκτελέσει προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης» στη βάση Μπερνάρντο Ο’ Χίγκινς Ρικέλμε, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του επιτελείου.

Οι μολύνσεις πιστεύεται πως συνδέονται με πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στη βάση το σκάφος πολλαπλών ρόλων Sargento Aldea του ΠΝ της Χιλής για να την ανεφοδιάσει, μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου και της 10ης Δεκεμβρίου.

Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του και επέστρεψε στο λιμάνι του, στο Ταλκαουάνο (νότια), τη 16η Δεκεμβρίου, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα του νέου κορονοϊού μεταξύ των 208 μελών του πληρώματός του.

Ως χθες, η Ανταρκτική ήταν ανάμεσα στις ελάχιστες περιοχές του πλανήτη όπου δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα του SARS-CoV-2, μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων και την ακύρωση των επισκέψεων τουριστών.

Όλο το μη απαραίτητο προσωπικό απομακρύνθηκε όταν εκδηλώθηκε η πανδημία, ενώ αποφασίστηκε να απαγορευθεί κάθε επαφή μεταξύ του προσωπικού των περίπου σαράντα μόνιμων στρατιωτικών και επιστημονικών βάσεων.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπογοτά, Colombia – Μεξικό, Mexico – Σαντιάγο, Chile

25.019 κρούσματα κορωναϊού και 527 θάνατοι στη Βραζιλία τις προηγούμενες 24 ώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: