Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ζητούν παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Σενέρ Λεβέντ

Ο δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.




Επιστολή για την νέα ποινική δίωξη κατά του Σενέρ Λεβέντ στα κατεχόμενα από την Τουρκία απέστειλαν, από κοινού, οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές (Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης από την Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και Γεώργιος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL)).

Η επιστολή απευθύνεται προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με ταυτόχρονη κοινοποίηση προς τους αρχηγούς των Πολιτικών Ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με την επιστολή, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ενημερώνουν τους ευρωπαίους αξιωματούχους για τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από την απόφαση της κυβέρνησης Έρντογαν να διώξει ποινικά και να εκδικάσει στην Τουρκία τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας «Αβρούπα» Σενέρ Λεβέντ, με την κατηγορία της προσβολής του Τούρκου Προέδρου.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης ενός διακεκριμένου ευρωπαίου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ, ο οποίος μάλιστα έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δράση του και γι’ αυτό η ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει απαθής. Τέλος, ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει στην λήψη άμεσων μέτρων ώστε να προστατεύσει τον Σενέρ Λεβέντ και να σταματήσει τη δίωξη του.

Σε σχετική δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης τόνισε:

“Ο Σενέρ Λεβέντ είναι Ευρωπαίος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος καταδιώκεται για χρόνια, ιδιαίτερα από το ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Τουρκίας, επειδή προασπίζεται τις αξίες της Ευρώπης. Υπερασπιζόμενοι τον Λεβέντ, υπερασπιζόμαστε αυτές τις αξίες. Για αυτό, η πρωτοβουλία για άσκηση πολιτικής πίεσης με σκοπό την ανάληψη δράσης από την ΕΕ θα συνεχιστεί και διά ζώσης μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου.”

Σκάνδαλα ολκής στην Κύπρο: Κυβέρνηση και Γενικός Ελεγκτής “πλακώνονται” για τα “χρυσά διαβατήρια”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: