«Προίκα» για τις φρεγάτες MMSC δύο «Arleigh Burke», είπε ο Παναγιωτόπουλος στον Pyatt: Στο βάθος οι Γάλλοι…

Σύμφωνα με τον κο. Pyatt, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να κάνουν έναν απολογισμό, πριν κλείσει η χρονιά, του δύσκολου μεν 2020 αλλά ιδιαίτερα προσοδοφόρο για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον αμυντικό τομέα. Photo via Geoffrey Pyatt @USAmbPyatt




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μια ακόμη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό πρεσβευτή Geoffrey Pyatt, δείχνουν την θέληση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην εγκαταλείψουν τόσο εύκολα τον αγώνα που κάνουν εδώ και καιρό μήπως καταφέρουν να «κατακτήσουν» το πλωτό οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον κο. Pyatt, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να κάνουν έναν απολογισμό, πριν κλείσει η χρονιά, του δύσκολου μεν 2020 αλλά ιδιαίτερα προσοδοφόρο για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον αμυντικό τομέα. Στόχος και των δυο, όπως σημειώνει ο Αμερικανός πρεσβευτής είναι ν’ αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δίνονται μέσω της νέας αμυντικής συμφωνίας των δυο χωρών (MDCA) ώστε η Ελλάδα να παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Η Ελληνική πλευρά ωστόσο αναμένει την περίφημη κεφαλαιοποίηση αυτής της σχέσης που έχει αναπτυχθεί σε διμερές επίπεδο.

  • Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά το θέμα που «καίει» και τις δυο πλευρές, δηλαδή τα νέα πολεμικά πλοία που θέλει να χτίσει η Ελλάδα, φέρεται να σημείωσε προς τον Αμερικανό πρεσβευτή, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να φέρουν μια πρόταση που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να την αρνηθεί σε καμία περίπτωση».

Πρόθεση του Έλληνα υπουργού ήταν να θέσει εκ νέου στον Αμερικανό πρεσβευτή το θέμα της ενδιάμεσης λύσης, για δυο Αντιτορπιλικά «Arleigh Burke». Και το προφορικό αυτό αίτημα γίνεται προς τον Αξιωματούχο που μπορεί να μεταφέρει στη νέα κυβέρνηση της Ουάσιγκτον το τι ακριβώς ζητά η Ελληνική πλευρά η οποία έχει δείξει- σε αντίθεση με τη γείτονα που τιμωρείται με κυρώσεις από τις ΗΠΑ- τα δείγματα για τον ρόλο που διαδραματίζει ως χώρα σταθερά προσανατολισμένη στη Συμμαχία και τη Δύση.

Η δυσκολία για μια τέτοια αποδέσμευση αυτών των πλοίων είναι γνωστή και δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες. Όμως και αυτή την φορά το πάγιο αίτημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι καταγεγραμμένο από τους Αμερικανούς οι οποίοι καλούνται από την πλευρά τους να πάρουν ξεκάθαρη θέση στήριξης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει και τις τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου MMSC.

Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε στον κο. Pyatt την θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι δηλαδή όλες οι προτάσεις των «μνηστήρων» του Πολεμικού Ναυτικού εξετάζονται αυτή την περίοδο και πως η εντολή που έχει από τον πρωθυπουργό είναι ότι πρέπει να επιλεγεί το καλύτερο πλοίο που θα μπορεί τα επόμενα δύσκολα χρόνια- βάση των προκλήσεων που αναδύονται στην περιοχή- ν’ αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των συνθηκών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

  • Το «συνοικέσιο» με τις ΗΠΑ για τις τέσσερις φρεγάτες και στον Διεθνή Τύπο

Και το θέμα των τεσσάρων νέων φρεγατών, όπως και το γεγονός του ενδιαφέροντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες να «κατακτήσουν» και πάλι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναδεικνύεται μέσα από την ιστοσελίδα Defense News σε άρθρο των Valerie Insinna & David B. Larter.

Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται λόγος για τις φρεγάτες MMSC, παρόμοιες με εκείνες της Σαουδικής Αραβίας ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αναφέρονται ως ενδιάμεση λύση οι παροπλισμένες φρεγάτες τύπου «Perry», δηλαδή παρόμοιες μ’ εκείνες που έχει η Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό μια τέτοια πρόταση δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, δηλαδή ένα πλοίο με μονό άξονα που αν πάθει κάποια βλάβη πρέπει να μεταφερθεί απαραιτήτως σε ναυτική βάση και να μείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην ανοιχτή θάλασσα δεν έχουν την καλύτερη συμπεριφορά ενώ οι ίδιες πηγές θίγουν το θέμα του παροπλισμού, με υλικά που είναι ήδη απαξιωμένα και πάνω από 40 ετών.

Ανώτατοι Αξιωματικοί έλεγαν ότι το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ένα πλοίο ενδιάμεσης λύσης που θα του λύσει προβλήματα κι όχι να του προσθέσει περισσότερα απ’ όσα ήδη έχει.

  • Εν αναμονή της Φλοράνς Παρλί…

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όμως περιμένει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί η οποία θα βρεθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να υπογράψει με τον Έλληνα υπουργό τη συμφωνία για τα 18 RAFALE.

Η Γαλλία σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει εκ νέου τόσο το θέμα των φρεγατών Belh@ra, αλλά και το ενδεχόμενο ενδιάμεσης λύσης το οποίο μάλιστα να είναι με διαφορετική σύνθεση στους τύπους των πλοίων.

Γι’ αυτό ακριβώς ο Έλληνας υπουργός έχει επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι όλα είναι ανοιχτά και τώρα εξετάζονται τα πάντα εκ νέου από το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο δείχνει απαγκιστρωμένο από το αρχικό σενάριο της λύσης «πακέτο» που το δέσμευε σε πολλά θέματα επιλογής…

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

 

Προσφορά πώλησης 4 φρεγατών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα: Τι περιλαμβάνει η αμερικανική πρόταση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: