Οι καθεστωτικοί δικαστές του Ερντογάν αγνοούν την Ευρώπη, βαφτίζουν “νόμιμη” την πολιτική δίωξη του Καβαλά

Τρία χρόνια φυλακή χωρίς καταδίκη: Ο Οσμάν Καβαλά είναι “τρομοκράτης” για τον Ερντογάν. photo via Twitter@FreeOsmanKavala




Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε σήμερα νόμιμη την παρατεταμένη προφυλάκιση του επιχειρηματία και φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος είναι μια σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών και παραμένει φυλακισμένος εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια χωρίς να έχει καταδικασθεί.

Η κράτηση του Καβαλά «δεν αποτελεί παραβίαση» των δικαιωμάτων του, αποφάνθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο 63χρονος Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017 και νωρίτερα αυτόν τον μήνα δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκισή του. Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) έκανε λόγο για «δίκη παρωδία».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει απευθύνει κατ’ επανάληψη έκκληση για την απελευθέρωσή του.

Ο  Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε για μια νέα αρχή στις σχέσεις με την ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πριν από δύο εβδομάδες. Αυτό αύξησε τις ελπίδες ότι η Καβάλα θα απελευθερωθεί ως δείγμα των “δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων” που έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν.

  • “Δυστυχώς, το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει γίνει πολιτικό όργανο, δεν έχει καμία σχέση με το νόμο ούτε τη δικαιοσύνη”, δήλωσε ο Κάτι Πίρι , αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αμέσως αφού ο Καβαλά αθωώθηκε, τον περασμένο Φεβρουάριο, από κατηγορίες που σχετίζονταν με τις πανεθνικές διαδηλώσεις του 2013, συνελήφθη και πάλι με κατηγορίες σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

  • Ο Καβαλά είχε προσφύγει νωρίτερα φέτος στο Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας πως η κράτησή του είναι παράνομη και ως εκ τούτου παραβιάζει το δικαίωμά του στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Όμως το δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν συνιστά παραβίαση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Καβαλά απορρίπτει όλες τις κατηγορίες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι  η κράτησή του καταδεικνύει ότι πολιτική πίεση ασκείται στο δικαστικό σώμα της Τουρκίας, το οποίο από το 2016 έχει τιμωρήσει χιλιάδες ανθρώπους που η κυβέρνηση θεωρεί αντιπάλους της. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και πως η ίδια ενήργησε για να αντιμετωπίσει απειλές εναντίον της χώρας.

Οι πρόσφατες υποσχέσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δικαστικές μεταρρυθμίσεις είχαν προκαλέσει εικασίες ότι ο Καβαλά και άλλοι μπορεί να αποφυλακίζονταν. Όμως ο Ερντογάν έχει έκτοτε ξεχωρίσει τον Καβαλά, αποκαλώντας τον «χορηγό» των διαμαρτυριών του 2013 στο Πάρκο Γκεζί — παρά το γεγονός ότι δικαστήρια τον έχουν απαλλάξει απ’ αυτή την κατηγορία.

  • Το ΕΔΔΑ ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2019 την απελευθέρωσή του υπογραμμίζοντας πως η κράτησή του έχει στόχο να φιμωθεί. Όμως η απόφαση δεν εφαρμόσθηκε, όπως συχνά συμβαίνει με τα τουρκικά δικαστήρια.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε ψήφισμα στις 3 Δεκεμβρίου ζητώντας την απελευθέρωση της Καβάλας. Η φυλάκισή του πραγματοποιήθηκε ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει μια «εύλογη υποψία ότι διέπραξε αδίκημα» όπως απαιτείται από το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, ανέφερε.

Η απόφαση της Τρίτης ακολούθησε νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας την Κυριακή, η οποία επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να διώξει οποιαδήποτε ομάδα της κοινωνίας των πολιτών χωρίς την δυνατότητα να ασκήσει έφεση.

Με πληροφορίες από Reuters/ AFP/Ahval

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: