Οι ΗΠΑ προστατεύουν τα F-35 έναντι των τουρκικών S-400 αλλά ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ αρκείται σε δηλώσεις «ανησυχίας» και μόνο…

File Photo: Μία φωτογραφία τραβηγμένη από την αεροπορία των ΗΠΑ που δείχνει δύο ισραηλινά F-35 να πετούν σε σχηματισμό. EPA, US AIR FORCE, 1ST LT. ERIK D. ANTHONY μέσω ΚΥΠΕ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Το ποτήρι που ξεχείλισε για τις Ηνωμένες Πολιτείες σ’ ότι αφορά τους ρωσικούς πυραύλους S-400 ήταν η δοκιμή του συστήματος που έγινε πριν λίγο καιρό και μάλιστα κατά «στόχων» του δυτικού τόξου.

Την ίδια ώρα όμως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εκείνο που εκφράζει στις δημόσιες τοποθετήσεις του για το θέμα των S-400 που ανήκουν σε μια χώρα εντός της Συμμαχίας, είναι η «ανησυχία» του.

Αυτό είχε δηλώσει προσφάτως και στο τετ α τετ με τον κ. Τσαβούσογλου, ενώ μόλις την Πέμπτη γι’ άλλη μια φορά ξεπέρασε την πολιτική των ίσων αποστάσεων εμμένοντας στο πλευρό της Τουρκίας.

  • Ο κ. Στόλντεμπεργκ θέλει να μην βλέπει πως πολλές χώρες, κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, είναι οι χρήστες του προηγμένου μαχητικού F-35, ενώ στο μέλλον- ανάμεσά τους και η Ελλάδα όπως φαίνεται- κι άλλες πολεμικές αεροπορίες θ’ αλλάξουν σελίδα οδεύοντας στην 5η γενιά αεροσκαφών.

Η συνύπαρξη εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ όλων των δυτικών αεροπορικών μέσων και του S-400 είναι για πολλούς κόκκινο πανί με πρώτες φυσικά τις Ηνωμένες Πολιτείες!

Η Τουρκία μη υπολογίζοντας απολύτως κανέναν και στηριζόμενη ιδιαίτερα στην φιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, συνέχιζε κανονικά το πρόγραμμα για την επιχειρησιακή αξιοποίηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.

Όμως ακόμη και πριν 48 ώρες ο Χουλουσί Ακάρ από το βήμα της τουρκικής βουλής διαμήνυσε με τη γνωστή τουρκική αλαζονεία ότι το πρόγραμμα των S-400 συνεχίζεται κανονικά.

Η δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 της Τουρκίας έναντι δυτικών στόχων, όπως τα μαχητικά της Άγκυρας F-16 και F-4 Phantom, αεροσκάφη που ανήκουν στην τουρκική πολεμική αεροπορία, ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία ωστόσο δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τις ΗΠΑ.

Οι φόβοι των Αμερικανών δικαίωσαν πλήρως την απόφαση για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, καθώς το αεροσκάφος 5ης γενιάς θα ήταν το βασικό αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών, από την Άγκυρα αλλά κυρίως από τους «πωλητές» των S-400, τους Ρώσους δηλαδή…

  • Ετοιμασίες και για την επόμενη συστοιχία…

Στο Ελληνικό Επιτελείο εδώ και αρκετό καιρό είχαν «προβλέψει» και «διαβάσει» πως αυτές οι δοκιμές έχουν δημιουργήσει τον βασικό πυρήνα που ήδη εκπαιδεύεται κι έχει πιστοποιηθεί για τη χρήση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.

Επιτελείς στην Αεροπορία, θέλοντας να βλέπουν απολύτως ρεαλιστικά τον οποιονδήποτε αντίπαλο της HAF, θεωρούν ήδη τους S-400 ως ένα επιχειρησιακό όπλο το οποίο όμως αξιοποιείται έως ένα σημείο καθώς οι χρήστες του δεν έχουν δουλέψει αρκετά πάνω σε αυτό.

Στην περίπτωση πάντως της προμήθειας κι άλλης συστοιχίας S-400 από την Τουρκία- έχουν εκδηλώσει την θέληση- θα μιλάμε για μια δεύτερη προωθημένη θέση του αντιαεροπορικού συστήματος, η οποία πιθανό να είναι προς το Ιράν ή γιατί όχι προς το Αιγαίο.

  • Και εδώ μπορεί να προστεθεί η δύσκολη εξίσωση για την τουρκική αεράμυνα, των νέων στρατηγικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, των RAFALE…

Οι υπάρχουσες συστοιχίες των S-400 είναι στην πρώην αεροπορική βάση Ακιντζί. Μια βάση κατασκευασμένη πλήρως σε Αμερικανικό πρότυπο στην οποία μπήκε λουκέτο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι τότε όλα είχαν ξεκινήσει απ’ εκεί, ακόμη και επιθετικές αεροπορικές ενέργειες των F-16 κατά του Τούρκου προέδρου.

Η επιλογή αυτής της τοποθεσίας για την εγκατάσταση του αντιαεροπορικού συστήματος καλύπτει τις ανασφάλειες του ίδιου του Τούρκου προέδρου, από μια τυχόν νέα αεροπορική επιδρομή, την οποία βίωσε το 2016.

  • Τα απόρρητα δεδομένα των F-35…

Οι δοκιμές της Άγκυρας κατά των αμερικανικής κατασκευής F-16, είναι μια ανώδυνη κίνηση. Το F-16 είναι πάνω από 30 χρόνια στην υπηρεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κι αυτό άρα είναι ένα βασικό στοιχείο που λέει πως το μαχητικό δεν έχει πολλά να κρύψει.

  • Αντιθέτως οι αποφάσεις των Αμερικανών θωρακίζουν με κάθε τρόπο και μέσω, τη διαρροή των στοιχείων του F-35.

Οι μετρήσεις των αποστάσεων από την οποία το αεροσκάφος 5ης γενιάς μπορεί να γίνει αντιληπτό από την εμβέλεια του ραντάρ των S-400, τα ύψη και πολλές άλλες λεπτομέρειες.

Κατά συνέπεια θα υπήρχε η πλήρης «αποκάλυψη» του F-35 με τα πρώτα ουσιαστικά και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα.

Αν η Τουρκία είχε πάρει στα χέρια της έστω και ένα F-35, μέσα από αυτές τις δοκιμές (χωρίς και με τους ανακλαστήρες) και από τους διαύλους των μυστικών υπηρεσιών η διαρροή των απόρρητων στοιχείων που καθιστά «αόρατο» το F-35 θα ήταν και στα χέρια των Ρώσων.

Κατά συνέπεια ο άσσος που κρύβει το μαχητικό 5ης γενιάς, που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, θα χανόταν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: