File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. EPA, Kay Nietfeld
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, απέρριψε γι’ αυτήν τη στιγμή την παύση όλων των εξοπλιστικών εξαγωγών στην Τουρκία λόγω της διένεξης για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Στρατηγικά, δεν το θεωρώ αυτό ως τον ορθό δρόμο», δήλωσε ο πολιτικός του SPD σε συνέντευξή του με το DPA. «Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και τόσο εύκολο έναντι ενός νατοϊκού εταίρου. Γιατί έχουμε ήδη βιώσει μια φορά ότι ο νατοϊκός εταίρος Τουρκία, επειδή δεν έλαβε άλλους πυραύλους από τις ΗΠΑ, τους αγόρασε απλώς έπειτα στη Ρωσία».
Λόγω της διένεξης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα, εταίρος της Γερμανίας στην Ε.Ε., είχε ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Οκτώβριο εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας. Αυτό αφορά προπάντων έξι υποβρύχια, που συναρμολογούνται στην Τουρκία με μαζική συμμετοχή του ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems. Το Βερολίνο είχε εγκρίνει από το 2009 την προμήθεια εξαρτημάτων. Τότε οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν ακόμα πολύ χαλαρότερες.
Σύμφωνα με το DPA, μετά την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περιόρισε τις εξοπλιστικές εξαγωγές στην Τουρκία. Έκτοτε δεν εγκρίνει πλέον προμήθειες όπλων και άλλων στρατιωτικών προϊόντων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία. Τα εξαρτήματα υποβρυχίων όμως επιτρέπεται ακόμα να εξάγονται.
Η Ελλάδα κατηγορεί τον νατοϊκό εταίρο Τουρκία για τις παράνομες έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση της Άγκυρας απορρίπτει τις κατηγορίες και επιχειρηματολογεί, λέγοντας ότι τα ύδατα ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μάταια μέχρι τώρα η Γερμανία προσπάθησε να μεσολαβήσει στη διένεξη.
Ο Maas παραδέχτηκε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έφεραν μέχρι τώρα την επιθυμητή πρόοδο. Γι’ αυτό και η Ε.Ε. πριν από δύο εβδομάδες αποφάσισε κυρώσεις κατά μεμονωμένων προσώπων και τουρκικών επιχειρήσεων, που εμπλέκονται στις θεωρούμενες παράνομες δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Αντίθετα, κυρώσεις κατά ολόκληρων οικονομικών κλάδων ή ένα εμπάργκο όπλων δεν έλαβαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την απαραίτητη ομόφωνη πλειοψηφία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν έχει σταματήσει να ελπίζει σε κατάπαυση της διαμάχης δια της διπλωματικής οδού. «Φυσικά, θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στο ότι θα υπάρξει λύση για τη διένεξη και δεν θα πρέπει μονίμως να αφαιρούμε από την εξοπλιστική συνεργασία έναν νατοϊκό εταίρο», τόνισε ο πολιτικός του SPD.