Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να “χρυσώνουν” τον Ερντογάν: Παράταση της βοήθειας της Ε.Ε. στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

FILE PHOTO: Ενα μικρό παιδί μαζί με τη μητέρα του γύρω από τα υπάρχοντά τους περιμένοντας τη μετακίνησή τους προς τον καταυλισμό του Καρά Τεπλέ, στη Μυτιλήνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ




Ανταπόκριση για το Associated Press από τις Βρυξέλλες (αναδημοσιεύεται μέσω Washington PostWashington TimesABC News, τηλεοπτικό σταθμό PBS αναφέρεται στην παράταση, έως τις αρχές του 2022, δύο ανθρωπιστικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), συνολικού ύψους 485 εκ. ευρώ, προοριζόμενων για περίπου 1,8 εκ. πρόσφυγες που διαβιούν στην Τουρκία, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τη Συρία.

Όπως σημειώνεται, τα δύο προγράμματα αφορούν, αφενός, στην κάλυψη βασικών αναγκών των προσφύγων και, αφετέρου, στην παροχή στήριξης σε οικογένειες τα παιδιά των οποίων φοιτούν σε σχολείο (περίπου 700.000 παιδιά).

Τα ανωτέρω προγράμματα, υπογραμμίζει η ανταπόκριση, διαχειρίζεται η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τη UNICEF, ενώ τα αντίστοιχα κονδύλια δεν αποστέλλονται άμεσα στην τουρκική κυβέρνηση.

Αναφέρεται, επιπλέον, ότι το 2016 η Ε.Ε. είχε προσφέρει στην Τουρκία οικονομική βοήθεια 6 δις ευρώ για τη στήριξη των Σύριων προσφύγων που διαβιούσαν στη χώρα, προτείνοντας επίσης τη δυνατότητα επίσπευσης των διαδικασιών ένταξής της στην Ε.Ε. και την κατάργηση θεωρήσεων εισόδου για τους τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση η Άγκυρα να ανακόψει το κύμα μεταναστών που προσπαθούν να διέλθουν από τα τουρκικά σύνορα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, συνεχίζει η ανταπόκριση, το Μάρτιο, οι τουρκικές αρχές άρχισαν να στέλνουν χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη, μετά την απώλεια τούρκων στρατιωτών στη βόρεια Συρία και μετά την απόρριψη από την ΕΕ του αιτήματος του Erdogan για παροχή βοήθειας.

Η Ε.Ε., όπως επισημαίνεται, κατηγόρησε τον Erdogan για εκβιασμό, στη συνέχεια, όμως, υποσχέθηκε να εξετάσει εκ νέου τη συμφωνία του 2016, σε μία προσπάθεια να τερματίσει το χάος στα σύνορά της. 

ΠΗΓΗ: ASSOCIATED PRESS, EU to spend hundreds of millions more on refugees in Turkey

Στην Τουρκία παραμένουν σε επίπεδο ρεκόρ οι ημερήσιοι θάνατοι:1,25% αποτελεσματικότητα το κινεζικό εμβόλιο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: