Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού που τίθενται από σήμερα σε ισχύ και ο συνωστισμός καταναλωτών χθες στα εμπορικά κέντρα, οι συζητήσεις των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς και η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών ενώπιον της Βουλής και η έκκλησή του για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα, στα πρωτοσέλιδά, τους οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα Χριστούγεννα της οργής» για τις αντιδράσεις λόγω της απαγόρευσης της παρουσίας πιστών στους εκκλησιασμούς. Επίσης αναφέρεται σε θρίλερ μέχρι τέλους στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αλλού κάνει λόγο για εμμονές και πάθη του Γενικού Ελεγκτή κατά του Σωκράτη Χάσικου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Ιερό ‘αντάρτικο’ από τον Μόρφου» γράφει πως ο Μητροπολίτης Μόρφου λέει ότι «αναλαμβάνει τη ευθύνη» για τη παραβίαση των διαταγμάτων. Αλλού αναφέρει πως διχασμένοι είναι οι Ευρωπαίοι σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αλλού αναφέρεται στην ομιλία του Υπουργού Οικονομικών ενώπιον της Βουλής και στη δήλωσή του πως χωρίς προϋπολογισμό πάμε στο άγνωστο.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έφεραν οργή και απόγνωση» για θύελλα αντιδράσεων από ιδιοκτήτες κέντρων, καταστημάτων, εκπαιδευτικούς, ιεράρχες και καλλιτέχνες λόγω των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρει πως κοσμοσυρροή υπήρξε στα malls λίγο πριν το λουκέτο στο πλαίσιο των νέων μέτρων. Αλλού γράφει πως σε κούρσα μπήκαν τα σχολεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Εξετάζουν ‘πάγωμα’ εκποιήσεων πρώτης κατοικίας!» γράφει πως η Ολομέλεια της Βουλής δεν προχώρησε χθες στην ψήφιση της πρότασης του ΑΚΕΛ, δίνοντας ευκαιρία στις τράπεζες να προχωρήσουν αυτόβουλα, αποφεύγοντας έτσι και ενδεχόμενη αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο. Αλλού αναφέρει πως συνωστισμός υπήρξε στα εμπορικά κέντρα λίγο πριν κλείσουν. Αλλού αναφέρει πως δύσκολη φάση περνά ο καλλιτεχνικός κόσμος στην Κύπρο, την ώρα που η κοινωνία τον χρειάζεται όσο ποτέ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θυμός για ‘άδικους’ νέους περιορισμούς» πως τα εμπορικά κέντρα και οι επιχειρήσεις εστίασης λένε πως είναι καταδικασμένες να κλείσουν μετά τα νέα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρεται στην προτροπή του Υπουργού Οικονομικών προς τη Βουλή να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε άλλο θέμα γράφει πως το σύστημα ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’ θα επεκταθεί σε όλη την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Όλοι μαζί για να κερδηθεί ο πόλεμος» φιλοξενεί άρθρο του Προέδρου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, την οικονομία, την πανδημία και τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης γράφει για τον Κρις Τουμάζου, έναν Κύπριο στη μάχη κατά της πανδημίας, καθηγητή στο Imperial College. Αλλού αναφέρει πως ο Κωνσταντίνος Κωνσταντή είναι ο νέος Πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανύπαρκτο το κοινωνικό κράτος» πως όνειδος είναι για την κυπριακή πολιτεία η σύλληψη 35χρονης μητέρας που άφησε τα τρία παιδιά της στο σπίτι για να πάει να δουλέψει. Αλλού αναφέρει πως η «Χάρτα Δεοντολογίας» που συνέταξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για εφαρμογή από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δείχνει τον δρόμο για κάθαρση με παραιτήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύγκρουση της Κυβέρνησης με τον Γενικό Ελεγκτή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κουτσουρεμένα Χριστούγεννα (καλά να πάθουμε)» πως λόγω των εξαιρετικά δυσμενών επιδημιολογικών δεικτών δεν θα μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων με μια δόση κανονικότητας. Επίσης γράφει ότι η άφιξη των εμβολίων δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης γράφει πως Δημοκρατική Παράταξη και Συνεργασία Δημοκρατικών ανακοίνωσαν συνεργασία ενόψει βουλευτικών εκλογών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: