Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν, η ελπίδα επέστρεψε, αλλά μόλις αρχίζει η τελική αναμέτρηση με τον νέο κορωναϊό…

FILE PHOTO: Η νοσηλεύτρια ΜΕΘ Ευσταθία Καμπισιούλη (Δ) παρακολουθεί τον εμβολιασμό του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, κατά του Covid-19 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ




Άσχετα τι υποστηρίζουν οι “ψεκασμένοι”, που δυστυχώς υπάρχουν και φαίνεται ότι δεν είναι λίγοι, πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η 27η Δεκεμβρίου του 2020 είναι μια ημέρα που θα γραφτεί στην Ιστορία.

Όλα πήγαν καλά την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών για τον κορονοϊό χωρίς να σημειωθεί κάποια παρενέργεια ενώ άλλοι 250 υγειονομικοί θα εμβολιαστούν σήμερα Δευτέρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού Open, χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκαν, περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν προγραμματιστεί, καθώς στο νοσοκομείο «Σωτηρία» εμβολιάστηκαν 60 υγειονομικοί και από 50 στον Ευαγγελισμό, στο Θριάσιο, το Αττικό και το Ασκληπιείο.

Γεγονός είναι ότι τη χθεσινή μέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση -αν και καθσυερήσε πάρα πολύ, ως συνήθως, σήκωσε τα μανίκια και άρχισε την πρώτη φάση των εμβολιασμών, αρχικώς σε γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και σε ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις 4 Ιανουαρίου θα φτάσουν στην χώρα μας οι επόμενες παρτίδες των εμβολίων της Pfizer. Τότε, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής.

Πληροφορίες του Οpen αναφέρουν ότι η 21η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία κλειδί στην οποία θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση -και μάλλον θα κλειδώσει- να είναι αυτή η ημερομηνία, η ημερομηνία εμβολιασμών για όλη την επικράτεια, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα.

Στην Ελλάδα ο πρώτος εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Ευαγγελισμό.

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ, είχε την τιμή να είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη χώρα. Την ώρα που εμβολιαζόταν σήκωσε τον αντίχειρά της, δείχνοντας ότι όλα θα πάνε καλά. Αμέσως μετά δήλωσε ότι στο πρόσωπό της τιμάται όλος ο νοσηλευτικός κλάδος και απηύθυνε έκκληση προς όλους να κάνουν το εμβόλιο.

Ακολούθησε ο κ. Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή των Μελισσίων.

  • Φέτος, το καλύτερο δώρο μάς το έκανε η επιστήμη, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Τα φετινά Χριστούγεννα, το καλύτερο δώρο μάς το έκανε η επιστήμη» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά από τον εμβολιασμό της σήμερα κατά της πανδημίας στο νοσοκομείο “ Ευαγγελισμός”, και πρόσθεσε:

«Δίπλα στην αγωνία, μπορεί να φωλιάσει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Γι΄αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όσο γίνεται περισσότεροι, φυσικά μέσα στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και με τις οδηγίες των γιατρών».

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος, με τον εμβολιασμό «θα μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την περιπέτεια, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να αναπτύσσουμε την ελευθερία μας, να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ευρώπη απέδειξε σήμερα ότι είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης και ευχαρίστησε θερμά το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι «πέρα από το έργο που προσφέρουν όλο αυτόν τον καιρό, και για το οποίο ποτέ πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να τους ευχαριστήσουμε όσο τους αναλογεί, θα έχουν τώρα να υπηρετήσουν και το πρόγραμμα εμβολιασμού, να μπορέσουν να το υλοποιήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης. Εν συνεχεία η κ. Σακελλαροπούλου εισήλθε στο εσωτερικό του νοσοκομείου και ήταν το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που εμβολιάστηκε.

  • Σήμερα όλοι χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες καθώς ξεκινάει ο εμβολιασμός, δήλωσε ο Πρωθυπουργός

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη, μια σπουδαία ημέρα για την ΕΕ η οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια ημέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τον εμβολιασμό του.

«Πιστεύω ότι σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας καθώς ξεκινάει και στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού με το εμβόλιο κατά του covid-19», συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να στείλουμε το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό».

Και προσέθεσε: «Μαζί μας θα εμβολιαστούν σήμερα οι πρώτοι υγειονομικοί, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τους χρωστάμε τόσο πολλά. Όχι μόνο για να δώσουν το παράδειγμα αλλά και για να είναι ασφαλείς να επιτελούν το σπουδαίο καθήκον τους».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μέσα στους επόμενους μήνες «σκοπός μας είναι να εμβολιάσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων».

Σημείωσε επίσης ότι «καθώς ο εμβολιασμός θα προχωράει και καθώς θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό, και αυτοί που με καχυποψία μπορεί να αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολιασμού θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του covid». «Για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας, να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα» συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Όλα αυτά πιστεύω θα γίνουν πράξη μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021. Να μπορέσουμε αυτή την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες, 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας».

Καταλήγοντας στη δήλωση του ο πρωθυπουργός ευχήθηκε χρόνια πολλά, καλές γιορτές και καλή χρονιά.

  • Εμβολιάσθηκε ο κ. Φλώρος ως συμβολικά πρώτος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εμβολιάσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ως συμβολικά πρώτος και κάνοντας την αρχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε εφαρμογή του σχεδίου εμβολιασμού της κυβέρνησης κατά της πανδημίας με την επωνυμία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και στο πλαίσιο της θωράκισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύντομα θα ακολουθήσει η λοιπή στρατιωτική Ηγεσία και των τριών Κλάδων, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

«Ο αντικειμενικός σκοπός, της επιχειρήσεως “ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” δεν είναι άλλος, παρά η απελευθέρωση όλων μας, από τα αόρατα, αλλά πολύ πραγματικά κι επώδυνα δεσμά της πανδημίας, η “ ανακατάληψη” των ζωών μας και τελικώς, η επαναφορά στην κανονικότητα, κάτι βεβαίως που ισχύει απολύτως και στον υπερθετικό βαθμό και για το Στράτευμα.

Έτσι λοιπόν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθούν-είναι ήδη-στην πρώτη γραμμή της Πανελλήνιας προσπάθειας, με όλα τα μέσα και το προσωπικό που θα απαιτηθεί. Ήδη στο προπαρασκευαστικό στάδιο, έχουν γίνει πολλά. Έχουν καταρτισθεί και δοκιμασθεί τα επιχειρησιακά σχέδια, από κοινού με τις άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς και από σήμερα μπαίνουμε στο εκτελεστικό κομμάτι. Θα είναι προσπάθεια επίμονη, δύσκολη, επίπονη, απαιτητική, αλλά είμαι σίγουρος, ότι θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία!», δήλωσε νωρίτερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

  • Τασούλας: Η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα

Κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες «να απολαύσουν την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό» απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος εμβολιάστηκε σήμερα κατά του κορονοϊού, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Αμέσως μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2020 ξεκίνησε με μία απροσδόκητη αγωνία που μετατράπηκε σε φόβο και κατέκλυσε όλο τον κόσμο. Μία πρωτόγνωρη πανδημία, από αυτές που εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια, σκόρπισε απελπισία, φόβο και άλλαξε τις ζωές όλου του κόσμου και στη χώρα μας. Κλείνοντας το 2020, την αγωνία και τον φόβο τα διαδέχεται η ελπίδα. Η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα. Και τώρα, απομένει σε όλους εμάς μία πρωτόγνωρη γοητεία, η γοητεία της ευθύνης να αλλάξουμε τη ζωή μας. Όσο περισσότεροι εκμεταλλευτούμε κι αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επιστήμης και λογικής, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αντεπίθεση της υγείας έναντι αυτής της πανδημίας.

Το 2021 είναι η χρονιά της ελπίδας και της ελευθερίας. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μετέχω σε αυτή την προσπάθεια και αν μου επιτρέπετε, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να απολαύσουν αυτή την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό».

Τον πρόεδρο της Βουλής συνόδευσαν στην αίθουσα εμβολιασμών ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Τασούλας συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου, εκφράζοντάς τους την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του για τον αδιάκοπο αγώνα που δίνουν στο μέτωπο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

  • Βαρουφάκης: “Το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί για την απελευθέρωση από την πανδημία”

«Είμαι εδώ σήμερα για να δηλώσω έμπρακτα ότι το εμβόλιο είναι τόσο η ορθή ατομική επιλογή όσο και δημόσιο αγαθό», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη δήλωση που έκανε μετά τον εμβολιασμό του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

«Νιώθω όμως ντροπή που αυτό το πολύτιμο αγαθό θα είναι για μήνες προνόμιο τόσο λίγων επειδή η κυβέρνηση, μήνες τώρα, αγνοεί τις εκκλήσεις μας να στήσει πραγματικό δημόσιο δίκτυο κέντρων εμβολιασμού και πρωτοβάθμιας περίθαλψης», σημείωσε, σχολιάζοντας πως «το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί για την απελευθέρωση από την πανδημία».

«Χρειάζεται και απελευθέρωση από τις ολιγαρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κατέληξε, ενώ ευχήθηκε «χρόνια πολλά και δημιουργικά – με υγεία για όλους».

  • Τσιόδρας: Ιστορική στιγμή που όλοι την περιμέναμε και επιτέλους ήρθε

Στις 14:45, αμέσως μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, εμβολιάστηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή λήψη ιατρικού ιστορικού και αναμονή, για τυχόν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, γύρω στα 15 λεπτά. «Αυτό ήταν, ούτε που το κατάλαβα», είπε αμέσως μετά τον εμβολιασμό ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή που όλοι την περιμέναμε και επιτέλους ήρθε», τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων. Αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί και να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο με την τήρηση των γνωστών μέτρων».

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι αυτή η «ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας και όλο τον κόσμο», ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή όπου υπολογίζεται ότι κάθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας πολίτης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου από τη νόσο Covid-19. Ελπίζουμε ότι αυτό θα ξεπεραστεί σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων”.

Ο καθηγητής μίλησε επίσης για την ανάπτυξη και έγκριση των νέων εμβολίων, τονίζοντας ότι «ίσχυσαν και ισχύουν όλες οι νομικές επιταγές και υψηλές προδιαγραφές που ισχύουν για όλα τα εμβόλια και οι οποίες έχουν θεσπιστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τηρούνται και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί πρώτα στο εργαστήριο και μετά σε κλινικές δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ελπίδα ότι με τον εμβολιασμό σταδιακά όλο και περισσότερων θα μειωθεί η επίπτωση της νέας νόσου, οι άμεσες αλλά και οι μακροχρόνιες επιπλοκές που σχετίζονται με αυτήν, η θνητότητα από αυτήν και φυσικά και οι κοινωνικές και οι άλλες συνέπειες στην υγεία μας.

Κατέληξε ότι μαζί με τον δικό του εμβολιασμό σήμερα ξεκινάει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών, των επαγγελματιών υγείας, που στην πρώτη γραμμή εκτίθενται και αντιμετωπίζουν τον ιό.

Σήμερα αναμένεται να εμβολιαστούν 250 υγειονομικοί σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας. Αύριο, θα γίνει η διανομή εμβολίων προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Η Ελλάδα παρέλαβε χθες την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων. Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων, αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, με βάση την προτεραιοποίηση της Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι υγειονομικοί και οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό στους οίκους ευγηρίας θα είναι στις πρώτες ομάδες

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια και θα γίνεται υπό ιατρική εποπτεία. Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, τις ήπιες, έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν.

Η ιστορική στιγμή που όλοι την περιμέναμε ήρθε είπε ο Τσιόδρας μετά τον εμβολιασμό του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: