Η Ελλάδα θα μπορούσε να αρπάξει τον ρόλο της Τουρκίας ως ηγετικής αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο

File Photo: Ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα F-35. Photo via IDF




Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο της Τουρκίας ως η κορυφαία αεροπορική δύναμη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο έγκυρος δικτυακός τόπος στρατιωτικών ειδήσεων Real Clear Defense (RCD).

Η απόκτηση από την Ελλάδα των αμερικανικών αεροσκαφών F-35, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα αεροπορική της δύναμη -διαθέτει πάνω από εκατό μαχητικά F-16-, θα την καταστήσει προπύργιο της νότιας πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναφέρει η ιστοσελίδα RCD.

Η Αθήνα είχε συνάψει συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την προμήθεια προηγμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς και έχει ήδη λάβει έξι αεροσκάφη, τα οποία αρχικά προορίζονταν για πώληση στην Τουρκία, αναφέρει η ιστοσελίδα Ahval. (Σ.Σ.: Τα αεροπλάνα υποτίθεται θα παραδοθούν το 2021).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απομακρύνει τη -σύμμαχο στο ΝΑΤΟ- Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και προμήθειας των F-35 το 2019 ως αντίποινα για την παραλαβή ενός ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι οι S-400, που  δοκιμάστηκαν από την Τουρκία τον Οκτώβριο, απειλούν την ασφάλεια του αμυντικού της δικτύου.

Το F-35 έχει γίνει βασικό χαρακτηριστικό των σχεδίων της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας για αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας, αναφέρει η ιστοσελίδα ο RCD. Η προηγμένη επιβίωση (survivability) και ευελιξία του αεροπλάνου παρέχει πλεονεκτήματα μάχης που δεν μπορεί να αντισταθμίσει η Ρωσία και η υιοθέτησή του από πολλά μέλη του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει ότι διαφορετικές αεροπορικές δυνάμεις θα συγχρονιστούν αποτελεσματικά στον αγώνα, ανέφερε η ιστοσελίδα.

Οι θερμότερες σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και οι διαφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστούν την Ελλάδα έναν ολοένα και πιο ελκυστικό υποψήφιο για να αναλάβει (το νέο ρόλο της), γράφει η RCD. Προσθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη κοιτάξει την αεροπορική βάση του Ηρακλείου στην Κρήτη για να αντικαταστήσει την τουρκική αεροπορική βάση του Incirlik ως σταθμό της αεροπορίας των ΗΠΑ με προορισμό τη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ: Real Clear Defense (RCD)ιστοσελίδα Ahval

Σοβαρά τα πράγματα: Η οθωμανική αυτοκρατορική μνήμη στοιχειώνει το υποσυνείδητο της σύγχρονης Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: