Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα για τις αθρόες αφίξεις Σομαλών στα νησιά του Αιγαίου

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (Α) και ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός (Δ) υπογράφουν σύμφωνο συνεργασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης  Νότης Μηταράκης κατηγόρησε την Τρίτη (8 Δεκεμβρίου) την Τουρκία και τις ΜΚΟ ότι βοηθούν στην χορήγηση τουρκικής βίζας σε Σομαλούς μετανάστες για να καταφέρουν να φτάσουν στα γειτονικά ελληνικά νησιά και την Ευρώπη, αναφέρουν η εφημερίδα Le Figaro, και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος επικαλείται μαρτυρίες  Σομαλών μεταναστών που έφτασαν πρόσφατα στην Ελλάδα, “ένα τουρκικό γραφείο συνδέσμου  στο Μογκαντίσου διευκολύνει” τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου για να ταξιδέψουν  στην Τουρκία βάσει πιστοποιητικών και εγγράφων που εκδίδονται από ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα στη Σομαλία.

Μεταξύ αυτών των ιδρυμάτων συμπεριλαβάνεται ένα νοσοκομείο και ένα πανεπιστήμιο στο Μογκαντίσου, δήλωσε ο Υπουργός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.  Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει σε αυτές τις κατηγορίες.

Περίπου 300 Σομαλοί έφτασαν πρόσφατα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, ο οποίος διευκρίνισε ότι “όταν οι Σομαλοί φτάνουν με αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέρονται με φορτηγά σε συγκεκριμένα μέρη της πόλης πριν μεταφερθούν στις δυτικές ακτές της Τουρκίας”.

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, «στη Σομαλία, οι τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Παιδείας και άλλων υπουργείων, ενθαρρύνουν τη μετανάστευση στην Τουρκία». Τόνισε δε ότι «είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι δε διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και αυτή η χώρα θα μπορούσε να τους χορηγήσει άσυλο. Είναι ανησυχητικό που η Τουρκία φαίνεται να διευκολύνει την άφιξη αυτών των μεταναστών, παρέχοντάς τους ταξιδιωτικές βίζες», δήλωσε ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, AFP, Athènes accuse Ankara de faciliter l’immigration de Somaliens vers la Grèce

Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για χορήγηση βίζα σε Σομαλούς και για ενθάρρυνσή τους να εισέλθουν στην Ευρώπη,  στο πλαίσιο της τελευταίας διένεξης μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνεται στο δημοσίευμα με παράθεση των τελευταίων δηλώσεων του Έλληνα υπ.Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

Η Τουρκία έχει οργανώσει γραφεία στη Σομαλία για να δελεάσει τους Σομαλούς να έρθουν στην Τουρκία, από όπου έρχονται σε επαφή με διακινητές που τους μεταφέρουν στο Αιγαίο  και στα ελληνικά νησιά. Οι επιζώντες ενός σκάφους που  μετέφερε μετανάστες  και βυθίστηκε στις 2 Δεκεμβρίου έδωσαν πληροφορίες σε Έλληνες αξιωματούχους σχετικά με το ζήτημα.

Από τους 214 αιτούντες άσυλο που έφτασαν στο νησί της Λέσβου το Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες, οι  142 προέρχονται από τη Σομαλία, δήλωσε ο υπουργός. Η Τουρκία δεν απάντησε αμέσως στους ισχυρισμούς. Η Ελλάδα κατηγορεί εδώ και χρόνια τον Recep Tayyip Erdogan Ερντογάν ότι εργαλειοποιεί το  ζήτημα της μετανάστευσης και το χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, απειλώντας να επιτρέψει στα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Όταν καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις αρχές του έτους, η Αθήνα δήλωσε ότι η προτροπή  οργανώθηκε από την Άγκυρα. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας βρίσκονται σε ένταση εδώ και μήνες και έχουν επιδεινωθεί λόγω διαφωνιών σχετικά με το διαιρεμένο νησί της Κύπρου και τις έρευνες της Άγκυρας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα κατηγόρησε τον Πρόεδρο Erdogan ότι χρησιμοποίησε το ζήτημα της μετανάστευσης ως μέσο άσκησης πίεσης στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να συζητήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα. Η Τουρκία είναι πιθανό να βρεθεί ολοένα και πιο απομονωμένη υπό τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς η  κυβέρνηση Biden ενδέχεται να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση σε σχέση με τον Donald Trump, δηλώνουν οι αναλυτές.

«Η θεώρηση του Biden για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα δημιουργήσει κάποια ευθυγράμμιση με την ΕΕ έναντι της Ανατολικής Μεσογείου. Το Κογκρέσο υποστηρίζει ήδη τους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, και αυξάνεται η πίεση  στην Ουάσινγκτον για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400», δήλωσε ο Emre Peker, αναλυτής του Eurasia Group.

ΠΗΓΗ: The Telegraph, Nick Squires – Greece accuses Turkey of enticing Somalis to illegally enter Europe

Άντεξε και αντέχει το ΕΣΥ, δίνουν όλοι συγκλονιστική μάχη: 95 νεκροί, 1.677 νέα κρούσματα, 578 διασωληνωμένοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: