Οι αρνητές του εμβολίου στην Ελλάδα: Προφίλ, ηλικίες και πολιτικές προτιμήσεις

File Photo: Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. EPA/MAXIM SHIPENKOV μέσω ΚΥΠΕ




Την ταυτότητα των αρνητών ή έστω των πιο διστακτικών ομάδων του ελληνικού πληθυσμού έναντι του εμβολίου, αποκαλύπτει ως ένα βαθμό η ποιοτική ανάλυση πρόσφατης δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Η γενική εικόνα, όπως προκύπτει τόσο από τη συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση αλλά και από άλλες πρόσφατες είναι ότι ένα 30% των πολιτών λέει «σίγουρα όχι ή μάλλον όχι» στο εμβόλιο.

Αυτός είναι περίπου και ο μέσος όρος που προκύπτει με βάση και τις υπόλοιπες μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα (MRB 37,7%, Metron Analysis 41%, Interview 23,7%).

Από το ρεπορτάζ (του Αντ. Αντζολέτου) που δημοσιεύθηκε στο φύλλο Πέμπτης της «Καθημερινής», προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία:

  • Οπως εξηγεί ο διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, η «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν άκυρο ή αποχή) που αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου, στην πλειοψηφία της, συμπληρώνεται από άτομα που εμφανίζονται πολύ διστακτικά στον εμβολιασμό.
  • Σύμφωνα με στοιχεία που επίσης δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «όχι» στο εμβόλιο (άνω του 40%) δηλώνουν και οι πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
  • Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες.
  • Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, περισσότερο σκεπτικισμό (λίγο πάνω από το 30% των ερωτηθέντων) εκφράζουν οι διαμένοντες στην περιφέρεια ενώ κάτω από το 30% είναι αυτοί εκφράζουν προβληματισμό και διαμένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
  • Οσον αφορά τα κόμματα: Από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, μόνο το 20% δηλώνει προβληματισμό ως προς το εμβόλιο. Ακόμη πιο σίγουροι για τον εμβολιασμό ειναι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, καθώς το ποσοστό πέφτει λίγες μονάδες. Ωστόσο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό όσων εκφράζουν προβληματισμό ανεβαίνει στο 34%

Η ηλικία…
Η μελέτη με βάση την ηλικία των πολιτών που εμφανίζονται αρνητικοί ως προς το εμβόλιο παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη δημοσκόπηση της Pulse, το 51% μεταξύ 17-29 ετών έχει δηλώσει «σίγουρα όχι ή μάλλον όχι» πως δεν θα κάνει το εμβόλιο.

….και ο παράγων Βελόπουλος

Σημειώνεται, τέλος, ότι έμπειροι δημοσκόποι δεν αποκλείουν η περίπου μισή μονάδα που φέρεται να έχει κερδίσει η Ελληνική Λύση να οφείλεται και στο «κλείσιμο ματιού» που έχει κάνει ο Κυριάκος Βελόπουλος στο αντιεμβολιαστικό κίνημα (εκτός από τα ελληνοτουρκικά και την εξαΰλωση της Χρυσής Αυγής). Είναι η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που έχει ρίξει σχεδόν ανοιχτά τα δίχτυα της στο συγκεκριμένο κοινό.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Σουηδία στέρεψε από ΜΕΘ: Γεμάτο το 99% στη Στοκμόλμη, μόνο 148 έμειναν σε όλη τη χώρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: