Οι αμπελοφιλοσοφίες του Γιάννη Στουρνάρα για τις τράπεζες και την πανδημία: Για όλα …”ειδικός”!

FILE PHOTO: Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι είναι ώρα για την εφαρμογή ενός  ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (european deposit insurance scheme) αλλά και για την επανεξέταση του πλαισίου διαχείρισης της πολυμερούς κρίσης.

Σε ερώτημα  του δημοσιογράφου σχετικά με τη διαπίστωση του ΔΝΤ για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 9.5% και πάλι φέτος,  αλλά και την προειδοποίηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αντιμέτωπο με ένα αβέβαιο μέλλον, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε οι τράπεζες εισήλθαν στην κρίση με παραπάνω κεφάαλια από τα απαιτούμενα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη κρίση θα οδηγήσει  σε μια επιδείνωση των ισολογισμών και, όπως εκτιμά η Τράπεζα,  τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  θα σημειώσουν επιδείνωση της τάξης των 8-10 δις ευρώ, η οποία  θα προέλθει από δάνεια που βρίσκονται υπό όρους  moratoria.

Με λίγα λόγια, κουβέντες του καφενέ…

ΠΗΓΗ: CNBC, Greek central bank governor says bailing out unsecured deposits contributes negatively to financial stability

Η καθυστέρηση στη διάθεση εμβολίων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο αμερικανικό δίκτυο CNBC (στην Silvia Amaro).

«Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο, αν αυτό συμβεί – ωστόσο,  δεν το περιμένω σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε», δήλωσε Γιάννης Στουρνάρας, που είναι και  μέλος της ΕΚΤ.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η διανομή των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο με την ταυτόχρονη διασφάλιση των συνθηκών διατήρησής τους είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση.

Εντούτοις, πριν από αυτό, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εγκρίνουν τη διανομή του. Το Η.Β. είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο της PfizerBioNTech με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: CNBCSilvia Amaro, Delay in vaccine rollout is the top risk to the economic recovery, ECB member says

Τρία χρόνια πίσω γύρισε ο κορωναϊός την οικονομία δήλωσε ο καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: