Γιατί οι ΗΠΑ βλέπουν διαφορετικά την Ελλάδα από την Τουρκία: Η LOR για τις MMCS και τα Arleigh Burke

Το MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) αποτελεί μια από τις προτάσεις για το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία Loockheed Martin




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μπορεί η φετινή γιορτή του Αγίου Νικολάου- προστάτη του Ναυτικού- να μην είχε το δώρο- αλλαγή σελίδας στον Πολεμικό στόλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνεχίζονται διαβουλεύσεις, ώστε να κατατεθεί η πρόταση και ταυτόχρονα ερώτημα προς τις Ηνωμένες πολιτείες για μια λύση «πακέτο» όπως έχουμε γράψει πρόσφατα.

Νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των υφιστάμενων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, πλοία ενδιάμεσης λύσης, ναυπήγηση νέων φρεγατών και στην Ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και τέλος συμμετοχή στην φρεγάτα του μέλλοντος (FFGX), ένα όπλο που τώρα σχεδιάζεται και θα είναι διαθέσιμο στα τέλη της δεκαετίας για το Αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μαζί με το Επιτελείο και τον επιχειρησιακό χρήστη, δηλαδή την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν διαρκείς συσκέψεις που αφορούν ακριβώς αυτή την αποστολή της LOR προς τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα δεν σταματούν να διαβουλεύονται και με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι μέρες αυτές ανήκουν εξ ολοκλήρου στα RAFALE, όμως η μεγάλη εξίσωση και τεράστιος γρίφος είναι τα νέα πολεμικά πλοία.

Το βέβαιο είναι ότι τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί από το Ελληνικό Επιτελείο για το πλοίο που θα διαθέτει μελλοντικά το Πολεμικό Ναυτικό κι αυτό συμβαίνει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου τα πολεμικά πλοία του στόλου έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα, πέντε μήνες σε εν πλω υπηρεσίες απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα την οποία αναγνωρίζουν αισίως και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Και αυτή ακριβώς η αναγνώριση είναι μια σημαντική λαβή για την ελληνική πλευρά ώστε να διαπραγματευτεί όχι μόνο για τις νέες φρεγάτες τύπου MMCS και τη ναυπήγησή τους σε ελληνικά ναυπηγεία, αλλά και για τ’ απαραίτητα πλοία ενδιάμεσης λύσης.

  • Από την περασμένη Κυριακή στη σελίδα μας είχαμε επαναφέρει το θέμα των αντιτορπιλικών «Arleigh Burke» και ότι η ελληνική πλευρά δείχνει πιο αποφασισμένη από ποτέ να θέσει το θέμα αυτό στους Αμερικανούς. Η συζήτηση αυτή και οι διερευνητικές επαφές ήδη γίνονται με το Ελληνικό αίτημα να έχει καταγραφεί μαζί όμως με αρκετά «points» που συνηγορούν στο ενδεχόμενο απόκτησης αυτών των πλοίων.

Βεβαίως όλες οι εκθέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού λένε ότι τα ισχυρά αντιτορπιλικά δεν διατίθενται προς το παρόν από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό που τα έχει ανάγκη, αλλά στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που θα μπορούσαν να πείσουν τους συνομιλητές για το αντίθετο.

Άλλωστε δεν είναι παράλογο να φέρνει κανείς στην επικαιρότητα την συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο στο επίπεδο των προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά κι απέναντι σ’ έναν από τους πλέον ισχυρούς παίκτες στην Αν. Μεσόγειο που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Το «κόκκινο πανί» των S-400

Το αντιπυραυλικό σύστημα των Ρωσικών S-400 αποτελεί το ποτήρι που ξεχειλίζει για τις ΗΠΑ οι οποίες όπως φαίνεται για πρώτη φορά βρίσκονται τόσο κοντά σε κυρώσεις προς την Τουρκία την στιγμή που οι αντιδράσεις στο εσωτερικό τους δεν έχουν σταματήσει για την φιλική στάση του προέδρου Τραμπ προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η «κόκκινη κάρτα» της αμερικανικής πλευράς δεν αποκλείεται να βγει για την Τουρκία ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή κλείσει αυτή η δύσκολη χρονιά.

Όμως η τουρκική «αντιαμερικανική» στάση τα τελευταία χρόνια έχει αρκετά σημεία τα οποία στην γραφειοκρατία των ΗΠΑ δεν τα ξεχνούν…

  • Ο ανεφοδιασμός του C-130 στο FIR Αθηνών

Η απειλή αυλαίας για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ είναι ένα θέμα όπου από το 2016 δεσπόζει στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία.

Μπορεί αυτή την περίοδο να θεωρείται πως το θέμα αυτό έχει ομαλοποιηθεί αλλά οι Αμερικανοί δεν ξεχνούν ότι οι Τούρκοι είχαν εμποδίσει τον ανεφοδιασμό C-130 Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ όταν οι SOF των Αμερικανών είχαν εξουδετερώσει τον Ιρανό Στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης στην Βαγδάτη το 2019.

Τότε η Αθήνα είχε δώσει το πράσινο φως για εναέριο ανεφοδιασμό του C-130 Νότια από την Ρόδο σε μια περιοχή «κόκκινο πανί» για την Τουρκία καθώς την θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένη.

Από την Σούδα είχε απογειωθεί το Αμερικανικό KC-135 και είχε μεταγγίσει καύσιμο στο C-130 εντός του FIR Αθηνών.

  • Τα F-15 βομβάρδιζαν αποθήκες των Αμερικανών SOF για να μην πέσουν στα χέρια Τούρκων

Και η «απίθανη» συμπεριφορά της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ- ακόμη κι αν οι δυο πρόεδροι έχουν δηλώσει πιστοί φίλοι- δεν σταματά σ’ αυτά.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος- τον Οκτώβριο του 2019- εσπευσμένα μάλιστα, μετά την εντολή Τραμπ είχε υποχρεώσει την κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ να δώσει εντολή σε αμερικανικά F-15 να πλήξουν βάση των Ειδικών Δυνάμεων στη Βόρεια Συρία, εκεί οι Αμερικανοί είχαν αποθηκεύσει πυρομαχικά.

Τότε οι Αμερικανοί έδειξαν με την καταστροφή της αποθήκης- εργοστασίου, ότι δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση αυτά τα πυρομαχικά να πέσουν στα χέρια του τουρκικού στρατού ο οποίος έκανε προέλαση προς την περιοχή.

Άραγε γιατί η Κεντρική Αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων δεν ήθελε να πέσουν στα χέρια των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων τα πυρομαχικά μιας συμμάχου χώρας;

Είναι βέβαιο πως η Αμερική σε τακτικό επίπεδο διαφοροποιείται από την Ουάσιγκτον η οποίο ομιλεί διαρκώς για έναν «αξιόπιστο» σύμμαχο…

  • Ο βομβαρδισμός των Special Forces

Άλλωστε οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ξεχάσουν εύκολα και το γεγονός πως Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις είχαν πληγεί από πυρά πυροβολικού κατά την προέλαση των Τούρκων μαζί με τους Ρώσους στη Συρία.

  • Η Τουρκία δίπλα στον Σαντάμ

Και αν πάμε ορισμένα χρόνια πιο πίσω, στο 2003 η Άγκυρα δεν είχε αφήσει την ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ μέσω της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει δημιουργία βορείου μετώπου κατά την εισβολή στο Ιράκ.

Φυσικά είχε γίνει ρίψη αλεξιπτωτιστών αλλά σίγουρα οι μονάδες αυτές δεν είχαν το απαραίτητο βάρος των δυνάμεων που ήθελαν οι Αμερικανοί. Το αποτέλεσμα ήταν να μην διασπαστούν οι δυνάμεις του Σαντάμ που είχαν αντισταθεί σθεναρά μέχρι την τελική κατάληψη της Βαγδάτης.

Ως «σύμμαχος» των Αμερικανών η Τουρκία κατά την έναρξη της «Καταιγίδας της Ερήμου» το 1991 είχε παρεμποδίσει την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ.

Τότε μάλιστα είχαν απαιτήσει ο εξοπλισμός των αμερικανικών F-15 να έχει αμυντική διαμόρφωση, δηλαδή ο οπλισμός τους να αποτελείται μόνο από βλήματα AIM9. Κατά συνέπεια στην αρχική φάση έναντι του 4ου μεγαλύτερου στρατού σε όγκο, τα F-15 των ΗΠΑ πέταξαν στο Β. Ιράκ υπό- εξοπλισμένα…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τουρκικές προκλήσεις για ένταση στο Αιγαίο μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: