Για “μείωση της βίας” στο Αφγανιστάν συζήτησε ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν στην Ντόχα

File Photo: Ο διαπραγματευτής των Ταλιμπάν Mullah Abdul Ghani Baradar (Α), σε παλαιότερη συνάντηση για διαπραγματεύσεις. EPA, PAKISTAN FOREIGN MINISTRY μέσω ΚΥΠΕ




Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ συζήτησε για μια “μείωση της βίας” στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια σπάνιας συνάντησης που είχε με διαπραγματευτές Ταλιμπάν στη Ντόχα, αυτήν την εβδομάδα την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιταχύνει την αποδέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι μιλώντας στους διαπραγματευτές Ταλιμπάν αναφέρθηκε στην “ανάγκη να μειωθεί αμέσως η βία και επιταχυνθεί η πρόοδος προς μια πολιτική λύση που συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και προστατεύει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών”, αναφέρει σήμερα το Πεντάγωνο σε ανακοίνωση.

Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός του αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε μια τετραήμερη περιοδεία που δεν είχε ανακοινωθεί στη Μέση Ανατολή, την επομένη μετέβη στο Αφγανιστάν όπου συνάντησε τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι, διευκρίνισε ο αμερικανικός στρατός.

Για λόγους ασφαλείας καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ουδεμία πληροφορία είχε γίνει γνωστή για την περιοδεία αυτή, συμπεριλαμβανομένων των τριών Αμερικανών δημοσιογράφων που συνόδευαν τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, πριν αναχωρήσει από την περιοχή.

Ο στρατηγός Μίλι συνάντησε τους Ταλιμπάν την Τρίτη και τον πρόεδρο Γάνι την Τετάρτη.

Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του στρατηγού Μίλι με τους Ταλιμπάν. Είχε ήδη μεταβεί στο Κατάρ τον Ιούνιο, όπου οι Ταλιμπάν έχουν το πολιτικό τους γραφείο.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα, διακόπηκαν έως τις 5 Ιανουαρίου. Η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα διατηρεί μόλις 2.500 στρατιώτες στη χώρα στις 15 Ιανουαρίου.

Ο αμερικανικός στρατός είχε 13.000 άνδρες στο Αφγανιστάν πριν από ένα χρόνο και η αμερικανική παρουσία μειώθηκε σε 5.000 στρατιώτες τον Ιούνιο και 4.500 τον Νοέμβριο.

Βάσει ξεχωριστής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που συνήφθη τον Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχτηκαν να αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν μέχρι το Μάιο του 2021, με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφαλείας και τη δέσμευση των Ταλιμπάν να συζητήσουν με την Καμπούλ.

Όμως το Αφγανιστάν μαστίζεται από έξαρση της βίας, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν καθημερινά επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Με πληροφορίες AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: