Γενικό lockdown στη Γερμανία, ανακοίνωσε η Μέρκελ: Ανοιχτά μόνο φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, τράπεζες

File Photo: H Άγγελα Μέρκελ μετά την συνέντευξη Τύπου φοράει τη μάσκα της. ΕPA, RAINER KEUENHOF, POOL




Η Γερμανία εισέρχεται σε δεύτερο ολικό λοκντάουν από την ερχόμενη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου καθώς εντείνει τους περιορισμούς προκειμένου να συγκρατήσει την αλματώδη διάδοση της πανδημίας, δήλωσε σήμερα Κυριακή η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναλάβουμε δράση”, δήλωσε η Μέρκελ μετά την συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η συνάντηση, μόνον τα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ, καθώς και οι τράπεζες, θα παραμείνουν ανοιχτά.

Τα σχολεία θα κλείσουν επίσης ενώ ζητείται από τους εργοδότες να κλείσουν επιχειρήσεις ή να υιοθετήσουν την εργασία από το σπίτι. Απαγορεύεται η πώληση πυροτεχνημάτων ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

«Ο κορονοϊός είναι εκτός ελέγχου. Για αυτό και τώρα χρειαζόμαστε μια εθνική προσπάθεια», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και πρόσθεσε ότι το σύνθημα είναι «ή όλα ή τίποτα», σε ό,τι αφορά το lockdown, «διαφορετικά η Γερμανία θα γίνει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης». Για το κρατίδιό του, ο κ. Σέντερ ανακοίνωσε ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε ότι θα στηριχθούν και τώρα οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από το lockdown, με τον σχεδιασμό να προβλέπει αποζημιώσεις ύψους έως και 500.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον τζίρο κάθε επιχείρησης κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Γερμανία βρίσκεται σε μερικό λοκντάουν εδώ και έξι εβδομάδες, με κλειστά τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ καταστήματα και σχολεία παρέμεναν ανοιχτά. Ορισμένες περιοχές έχουν ήδη επιβάλει αυστηρότερα μέτρα καθώς η διάδοση του ιού αυξάνεται.

Τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωναϊό έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Γερμανία αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 20.200 ανεβάζοντας το σύνολο των μολύνσεων στη χώρα σε 1.320.716, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 321. Βάσει των στοιχείων του Ινστιτουτου Ρόμπερτ Κοχ συνολικά στη Γερμανία από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 21.787 άνθρωποι.

Με πληροφορίες από Reuters
Berlin, Germany

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Γερμανία και Γαλλία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα: Πολλά τα κρούσματα και οι νεκροί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: