Έξι έφηβοι Πορτογάλοι δικάζουν στο ΕΔΑΔ 33 κράτη της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.




To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο έκανε δεκτή την προσφυγή 6 νεαρών Πορτογάλων, οι οποίοι καταγγέλλουν 33 ευρωπαϊκές χώρες ότι με τη πολιτική τους εντείνουν τη κλιματική αλλαγή.

Στόχος των 6 ακτιβιστών είναι να υποχρεώσει το ΕΔΑΔ τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τις χώρες-μέλη της ΕΕ στις εν λόγω χώρες περιλαμβάνονται η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ελβετία και η Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έθεσε διορία στις 33 χώρες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να πάρουν θέση στις κατηγορίες. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι λόγω της εξαιρετικής σημασίας του ζητήματος δίνει προτεραιότητα στην προσφυγή.

Τους 6 νεαρούς Πορτογάλους στηρίζει στη νομική διαδικασία η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης» (GLAN), μέλος της οποίας είναι ο νομικός Τζέρι Λίστον: «Μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, διότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού είναι δεσμευτικές και οφείλουν να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο».

Χαμηλό το επίπεδο προστασίας σε παιδιά και νέους

Αφορμή για την προσφυγή των νεαρών Πορτογάλων ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία το 2017, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 110 άνθρωποι. «Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των πυρκαγιών», λέει ο Τζέρι Λίστον: «Ευτυχώς κανείς από τους 6 ακτιβιστές ή τους συγγενείς τους δεν τραυματίστηκε. Δεν ήθελαν ωστόσο να δεχθούν ότι το θέμα έκλεισε τότε με τις τρεις μέρες εθνικού πένθους. Ήταν πεπεισμένοι ότι έπρεπε να κάνουν κάτι».

Πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν για να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη από 1,5 μέχρι το πολύ 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.

Η εξειδικευμένη σε περιβαλλοντικά ζητήματα δικηγόρος Ρόντα Φερχάιεν θεωρεί πως οι δικαστικές υποθέσεις για την κλιματική αλλαγή σχετίζονται άμεσα με τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Η κλιματική αλλαγή άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την άσκησή τους. Το επίπεδο προστασίας που διασφαλίζει σήμερα η σχετική νομοθεσία σε παιδιά και νέους είναι εξαιρετικά χαμηλό. Γι’ αυτό και τα δικαστήρια θα συνεχίσουν να εξετάζουν τέτοιες προσφυγές».

Πηγή DW / Χόλι Γιανγκ

[Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος]

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Βηθλεέμ φωταγώγησε το χριστουγεννιάτικο της δέντρο: Χωρίς την παρουσία κόσμου λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: