Έρευνα που προκαλεί σοκ: Κρίση ψυχικής υγείας των προσφύγων, σκέφτονται την αυτοκτονία…

FILE PHOTO: Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στις τρεις εισόδους του λιμανιού της Μυτιλήνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Χρόνια εγκλωβισμού στα νησιά του Αιγαίου είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση κρίσης ψυχικής υγείας για χιλιάδες πρόσφυγες, με έναν στους τρεις να σκέφτεται την αυτοκτονία, όπως αποκάλυψε έκθεση που συντάχθηκε από ειδικούς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, σε ανταπόκριση της Helena Smith. Σημειώνει σχετικά:

Οι πολιτικές περιορισμού που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης ωθήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε χθες η International Rescue Committee (IRC).

«Η έρευνα αποκαλύπτει συνεχείς καταστάσεις σοβαρών καταστάσεων ψυχικής υγείας», αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια για τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία της έρευνας που καταγράφονται οι κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα ΚΥΤ των προαναφερθέντων ελληνικών νησιών.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι, αυτόν το μήνα η Ε.Ε. ανακοίνωσε πως εργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση για να αντικαταστήσει τον καταυλισμό της Μόριας με μια σύγχρονη δομή που θα λειτουργήσει μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, ενώ νέα ΚΥΤ θα κατασκευαστούν στη Σάμο, Κω και Λέσβο.

Η Κική Μιχαηλίδου, επικεφαλής ψυχολόγος των προγραμμάτων στήριξης της IRC συμφωνεί πως οι συνθήκες διαβίωσης απέχουν πολύ από την αξιοπρέπεια και καθώς πλησίαζε ο χειμώνας οι διαμένοντες στους καταυλισμούς προσέφυγαν σε απεγνωσμένες λύσεις για να κρατηθούν ζεστοί, ενώ αναγκάζονται να σταθούν σε μεγάλες ουρές για φαγητό και τουαλέτα.

Η έκθεση IRC καλεί τους ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μάθουν από τις προηγούμενες αποτυχίες. Ενώ το νέο σύμφωνο της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζει η έκθεση, εξακολουθεί να αδυνατεί να διαχειριστεί το  μεταναστευτικό ζήτημα με έναν ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο.

Επ` αυτού ο Μιχαηλίδου ανέφερε:

«Μετά τις πυρκαγιές, είδαμε τι θα μπορούσε να συμβεί. Υπήρξαν μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Αυτή είναι η απόδειξη ότι όπου υπάρχει πολιτική βούληση και συντονισμένη δράση, οι ζωές των ανθρώπων σε αυτούς τους καταυλισμούς μπορούν να μεταμορφωθούν».

ΠΗΓΗ: The Guardian, Helena Smith – Thousands of refugees in mental health crisis after years on Greek islands

Στο στήριγμά του, τη Μέρκελ τηλεφώνησε ο Ερντογάν: Θέλει βοήθεια για ευρωπαϊκές γέφυρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: