Επιστρέφει στη Γη το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e 5: Απόπειρα της Κίνας να μεταφέρει δείγματα από τη Σελήνη

Άνθρωποι παρακολουθούν έναν πύραυλο Long March που μεταφέρει τον σεληνιακό ανιχνευτή Chang’e-5 που ξεκίνησε από το Διαστημικό Κέντρο Wenchang στο Wenchang, Νησί Hainan. EPA, STR CHINA OUT




Το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e 5 απογειώθηκε σήμερα από την επιφάνεια της Σελήνης για να επιστρέψει στη Γη, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.

Είναι η πρώτη απόπειρα της Κίνας να μεταφέρει στη Γη δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης. Το ρομποτικό σκάφος, που προσσεληνώθηκε την Τρίτη, απογειώθηκε ξανά σήμερα στις 23.10 (ώρα Πεκίνου, 17.10 ώρα Ελλάδας).

Η άκατος που μεταφέρει τα δείγματα ενεργοποίησε έναν κινητήρα ισχύος 3.000 τόνων για να τεθεί σε τροχιά, μετά από πτήση έξι λεπτών. Εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα κατά την επιστροφή στη Γη, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ, που αποκτά σεληνιακό υλικό.

Η τελευταία τέτοια επιτυχημένη αποστολή έγινε στο 1976 από την ΕΣΣΔ, με το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Luna 24.

Η αποστολή του Chang’e 5 σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στο κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο κατέγραψε μια μεγάλη επιτυχία το 2019, όταν για πρώτη φορά στα χρονικά διαστημικό σκάφος προσσεληνώθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεκίνο, Κίνα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

 

Γεγονός ο πρώτος 3D Άτλαντας του γαλαξία μας: Δυο δισεκατομμύρια άστρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: