Έωλες δικαιολογίες: Γιατί η Ιταλία και η Γερμανία δεν θέλουν το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέππε Κόντε (αριστερά), στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. EPA, FRANCISCO SECO / POOL




Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος ζήτησαν από τους ηγέτες των κρατών μελών να περιορίσουν την πώληση όπλων στην Άγκυρα, αλλά η Ρώμη και το Βερολίνο εξάγουν πολύ πολεμικό υλικό στον σύμμαχο του ΝΑΤΟ και για αυτό το λόγο αντιτίθενται σε αδιάλλακτες ενέργειες που αποσκοπούν σε έναν συμβιβασμό που είναι χρήσιμο για όλους.

Τα παραπάνω σημειώνει στην ιστοσελίδα linkiesta.it σε ανάλυση της, η Futura D’Aprile.

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου έληξε με αδιέξοδο στο μέτωπο της Τουρκίας. Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία ζήτησαν από τους ηγέτες της ΕΕ να τηρήσουν σκληρή στάση εναντίον της Άγκυρας, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσουν την αντιπολίτευση από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ουγγαρία.

Στο τέλος, το Συμβούλιο περιορίστηκε στην έγκριση νέων κυρώσεων κατά ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται σε ενεργειακές έρευνες στη Μεσόγειο, αναβάλλοντας το ζήτημα έως τον Μάρτιο του 2021.

Τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής δυσαρέστησαν την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες είχαν ήδη συμβιβαστεί με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους τον Οκτώβριο σχετικά με τη γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί με την Τουρκία, αποδεχόμενες την αναβολή πιθανής έγκρισης κυρώσεων έως το τέλος του έτους.

Όμως όσο πλησίαζε η συνάντηση του Δεκεμβρίου, η Αθήνα είχε υποβάλει μια νέα πρόταση: επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Ωστόσο, η ελληνική πρόταση προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και δεν συζητήθηκε καν κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου. Το να σταματήσει η πώληση όπλων στην Άγκυρα – έναν Ευρωπαίο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ – θα ήταν ιδιαίτερα αντιπαραγωγικό ακριβώς για τις χώρες που έχουν αντιταχθεί στην υιοθέτηση σκληρής γραμμής κατά της Τουρκίας, ιδίως της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Γερμανικές εξαγωγές: Η Γερμανία έχει πολύ στενές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον αμυντικό τομέα. Το 2018, οι εξαγωγές γερμανικών όπλων στην Τουρκία ανήλθε σε 248,8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ίσο με το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που συνδέονται με την πολεμική βιομηχανία σε ολόκληρη τη Γερμανία. Ένα νούμερο που αυξήθηκε περαιτέρω το 2019, όπως αποκάλυψε το Deutsche Presse-Agentur (Dpa).

Το πρακτορείο Τύπου είχε πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα που αποκάλυψαν την πραγματική έκταση της αξίας των γερμανικών εξαγωγών προς την Τουρκία και συμπληρώνουν εκείνα που κυκλοφόρησε η κυβέρνηση και υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι γερμανικές πολεμικές εξαγωγές στην Τουρκία συζητήθηκαν συγκεκριμένα πριν από ένα χρόνο, όταν η Τουρκία εισέβαλε στη ΒΑ Συρία, στην  περιοχή της Rojava με πλειοψηφία κουρδικού πληθυσμού. Μετά από αυτή την επιχείρηση, η Γερμανία είχε ανακοινώσει μερικό εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να θέσει περιορισμούς στον ναυτιλιακό τομέα.

Η Γερμανία, λοιπόν, δεσμεύτηκε να μην προμηθεύσει τον Τούρκο ομόλογό του με εκείνα τα πολεμικά προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων και γενικότερα στον πόλεμο στη Συρία, χωρίς να τροποποιήσει τη συμφωνία για την πώληση έξι υποβρυχίων που παράγονται από την Thyssen Krupp Marine Systems για Τουρκικό Ναυτικό.

Η παραγωγή υποβρυχίων που προορίζονται για την Τουρκία αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας εδώ και μήνες. Η Αθήνα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Νίκου Δένδια, ζήτησε επανειλημμένα από το Βερολίνο να αναστείλει τη συμφωνία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για την ελληνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Δένδια, χάρη σε αυτή την αγορά, η Τουρκία θα φτάσει σε ένα επίπεδο εκσυγχρονισμού του στόλου της υψηλότερα από τον ελληνικό, αυξάνοντας τη δύναμή της στη Μεσόγειο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας. 

Ο ελληνικός φόβος είναι ότι, σε περίπτωση κλιμάκωσης στη Μεσόγειο, η Τουρκία θα είναι σε θέση να αναπτύξει τα ίδια τα μέσα που  θα ανέπτυσσε η Γερμανία εναντίον της Αθήνας.

Ιταλικά όπλα: Η διακοπή της πώλησης όπλων στην Τουρκία δεν ανησυχεί μόνο τη Γερμανία. Η Ιταλία θα πληγεί επίσης ιδιαίτερα από μια παρόμοια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, δεδομένου ότι το 2018 η Άγκυρα ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ για τις ιταλικές εξαγωγές στον αμυντικό τομέα και τρίτη στον κόσμο.

Πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αξία των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία ήταν 162.582 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία των εγκεκριμένων αδειών ήταν 362.297 εκατομμύρια. Η τάση αυτή συνεχίστηκε επίσης το 2019, όπου η αξία των πωλήσεων όπλων έφτασε τα 338.186 εκατομμύρια, ενώ η αξία των αδειών ανήλθε στα 63.650 εκατομμύρια.

Επίσης, το 2020 έχει ήδη σημειωθεί μια ιδιαίτερα θετική τάση όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων της Ιταλίας. Όπως αναφέρθηκε από το Μόνιμο Παρατηρητήριο για τα Μικρά Όπλα και την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (Opal) με βάση τα στοιχεία της Istat σχετικά με το εξωτερικό εμπόριο, από το Νοέμβριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020, πραγματοποιήθηκαν παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών αξίας 85 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2019, ο υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio ανακοίνωσε επίσης την αναστολή νέων αδειών για εξαγωγές στην Τουρκία και την έναρξη έρευνας των υφιστάμενων συμβάσεων με την Άγκυρα ως απάντηση στην εισβολή στη Ροζάβα.

Η απόφαση του υπουργού, ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και δεν αναφέρεται καν στην τελευταία Κυβερνητική Έκθεση προς το Κοινοβούλιο σχετικά με τις εξαγωγές όπλων του Μαΐου 2020, η οποία αντίθετα περιέχει τις νέες εγκρίσεις που εκδόθηκαν το 2019. Παρά τα λόγια του Di Maio, επομένως, οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ρώμης παραμένουν αμετάβλητες και τίποτα δεν υποδηλώνει αλλαγή του ρυθμού για την Ιταλία, η οποία έχει κάθε συμφέρον να διατηρήσει το status quo, δεδομένων των τεράστιων τιμών».

ΠΗΓΗ: linkiesta.it – ανάλυση της Futura D’Aprile – RealpolitikPerché Italia e Germania non vogliono l’embargo sulle armi alla Turchia

Μήνυμα στον Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: