Eλλάδα και Κύπρος επιδιώκουμε από την ΕΕ εφαρμογή μέτρων κατά της Τουρκίας λέει ο Φωτίου

File Photo: Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. ΚΥΠΕ




Στον κοινό αγώνα κατά της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουμε από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

καθώς και από τρίτες χώρες, να συμβάλουν στην εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, μετατρέποντας έτσι σε πράξη την καταδίκη από μέρους τους των τουρκικών προκλήσεων και την υποστήριξη των δικαιωμάτων κάθε χώρας στη θαλάσσια της περιοχή βάση των προνοιών του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε διαδικτυακό χαιρετισμό σε εσπερίδα στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας στην Ελλάδα, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα διεθνώς, ειδικά όμως σε ό,τι αφορά στα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας στην εγγύτερη για μας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανέφερε πως σε όλα αυτά τα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, δίνουμε αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής, για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας, με αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους.

«Με διπλωματικά και πολιτικά μέσα, στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούμε για την οριστική επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Όλες οι διαδοχικές απόπειρες προσκρούουν μέχρι τώρα στην τουρκική αδιαλλαξία», ανέφερε.

Ο Επίτροπος είπε ότι η Τουρκία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαδοχικές απόπειρες διαπραγμάτευσης διεκδικώντας σε κάθε φάση όλο και επιπρόσθετες αξιώσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Όπως και τελευταία, πρόσθεσε, που προσπαθεί να κτίσει επιχειρήματα διεκδικώντας μια άλλη λύση, αυτή των δυο κρατών, που είναι φυσικά εκτός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

«Κατά το τελευταίο διάστημα προκαλεί ακόμα περισσότερο με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας στις θαλάσσιες τους περιοχές. Είναι πέρα για πέρα κατανοητό διεθνώς, ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει και επιζητεί ένα νεοοθωμανικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όπως καταδεικνύουν και οι κινήσεις της σε βάρος άλλων χωρών, όπως στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την Αρμενία», ανέφερε.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας εμπνεόμενοι και από το μοναδικό αίσθημα ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας που επιδείχθηκε ανά τους αιώνες από τον Ελληνισμό στο σύνολο του. Έχουμε πίστη στα δίκαια μας και είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της διεκδίκησης τους», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Δραματική έκκληση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου για τα νοσοκομεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: