“Εκτός ελέγχου” το νέο στέλεχος του κορωναϊού: Αγώνας δρόμου για να σταματήσει η διασπορά

Επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό Kings Cross St. Pancras με προορισμο στο Παρίσι. Το στιγμιότυπο είναι από το Λονδίνο. EPA, ANDY RAIN




Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα.

«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό», επισήμανε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πληροφορία για μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Τοαπόγευμα χθες ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Παράλληλα, η γερμανική προεδρία συγκάλεσε σήμερα συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

— Η Γαλλία διέκοψε από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο», λόγω της ανίχνευσης νέου στελέχους του κορονοϊού, σύμφωνα με τα αναφερόμενα από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ: Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων, επειδή επέβαλε αυστηρότερο λοκντάουν σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάνκοκ σημείωσε πως η προχθεσινή απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Βάσει των νέων μέτρων, απαιτείται από περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία.

Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο Ματ Χάνκοκ.

Η Βρετανία ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, «έως και 70%», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Από την πλευρά του, ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, δήλωσε ότι αν και στηρίζει τα νέα μέτρα:

«Ο κώδωνας του κινδύνου αντηχούσε για εβδομάδες, όμως ο πρωθυπουργός (Μπόρις Τζόνσον) επέλεξε να τον αγνοεί… Είπε στη χώρα να προχωρήσει και να γιορτάσει έστω και περιορισμένα τα Χριστούγεννα… κι όμως τρεις ημέρες αργότερα λέει σε εκατομμύρια οικογένειες να εγκαταλείψουν αυτά τα σχέδια».

Υπουργοί λένε ότι το νέο στέλεχος, που έχει καταγραφεί στη Δανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Λίγο αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στους Βρετανούς πολίτες τις αλλαγές, ορισμένοι στο Λονδίνο έσπευσαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας επιχειρώντας να ταξιδέψουν για να δουν τους συγγενείς τους ενόψει των Χριστουγέννων και καταγράφηκαν σκηνές συνωστισμού, κάτι που ο Χάνκον χαρακτήρισε «απόλυτα ανεύθυνο».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο οικονομικός αντίκτυπος των νέων μέτρων θα είναι «σοβαρός». Ωστόσο, μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ένα νέο πανεθνικό λοκντάουν δεν είναι «απαραίτητα» αναπόφευκτο για να αναχαιτιστεί η αύξηση των μολύνσεων.

«Ένας από τους λόγους που επιβάλαμε τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο επίπεδο 4… είναι να επιχειρήσουμε να σταματήσουμε τη διασπορά της νέας μετάλλαξης», απάντησε στο “Andrew Marr Show”.

Από την πλευρά της, η Ισπανία ζήτησε από τις Βρυξέλλες μια «συντονισμένη» απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα αυτή.

  • Όπως ανακοίνωσε χθες η ισπανική κυβέρνηση:

«Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μέσω του συντονισμού αποφεύγοντας μονομερή μέτρα», επισημαίνει η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου κι ενώ η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία ανακοίνωσαν ξεχωριστά ότι αναστέλλουν τις πτήσεις.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι ανακοινώσεις του Λονδίνου για την ανίχνευση νέου στελέχους του κορωναϊού που ευθύνεται για την εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19 στην Βρετανία ανάγκασε χθες πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, να αποφασίσουν την διακοπή των συνδέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απόφαση της Γερμανίας δεν αφορά προς το παρόν παρά τις πτήσεις και, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσής. Τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν παραλλήλως κοινή στάση σε ό,τι αφορά τις χερσαίες και τις θαλάσσιες συνδέσεις.

Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ανακοίνωσαν διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων , ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε, εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Για την Ιρλανδία η διακοπή των πτήσεων θα διαρκέσει «τουλάχιστον» 48 ώρες και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχαν το απόγευμα συνομιλίες σχετικά με το θέμα.

  • Εντοπίσθηκε ασθενής προσβεβλημένος από το νέο στέλεχος του ιού

Η Ιταλία εντόπισε ασθενή που έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορονοϊού το οποίο αναφέρθηκε από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

Ο ασθενής επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τον/την σύντροφό του με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο. Και οι δύο έχουν τεθεί σε απομόνωση, διευκρίνισε το υπουργείο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο , καθώς έχει σημάνει συναγερμός για νέο στέλεχος του ιού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία και τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό.

  • Η επιτροπή COBR συγκαλείται εσπευσμένα για να εξεταστούν ο εφοδιασμός και οι εξαγωγές

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από τον εφοδιασμό και τις εξαγωγές της Βρετανίας, μετά την απόφαση πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, να αναστείλουν όλες τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του εντοπισμού καινούργιου στελέχους του νέου κορονοϊού.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει (…) σε συνεδρίαση COBR (σ.σ. διαχείρισης κρίσης) για να συζητηθεί η κατάσταση σχετικά με τις διεθνείς μετακινήσεις και ιδιαίτερα η σταθερή ροή φορτίων προς και από το ΗΒ», ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ χθες Κυριακή.

Ο εντοπισμός καινούργιου στελέχους του νέου κορονοϊού, «εκτός ελέγχου», στο ΗΒ εξώθησε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, να αναστείλουν τις συνδέσεις τους με τη χώρα αυτή.

Η Γαλλία ιδίως ανέστειλε από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) και για τουλάχιστον 48 ώρες όλες τις μετακινήσεις προσώπων, «συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τις μεταφορές εμπορευμάτων», οδικώς, αεροπορικώς, διά θαλάσσης ή σιδηροδρομικώς.

Μόνο «ασυνόδευτα φορτία» θα επιτρέπεται να διέρχονται, διευκρίνισε η γαλλική κυβέρνηση.

Αμέσως μετά, το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τη Γαλλία, ανακοίνωσε πως κλείνει για τις αναχωρήσεις «μέχρι νεοτέρας».

Σύμφωνα με την βρετανική ένωση οδικών μεταφορών, από το λιμάνι αυτό διέρχονται περίπου 10.000 φορτηγά την ημέρα.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς προέτρεψε τους συμπολίτες του, ειδικά τους εργαζόμενους στον τομέα της μεταφοράς φορτίων, να μην πάνε στα λιμάνια του Κεντ, στη νότια Αγγλία, προειδοποιώντας μέσω Twitter πως αναμένονται «μεγάλα» προβλήματα στην περιοχή.

Οι περιορισμοί ανακοινώθηκαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για αρκετές βρετανικές εταιρείες, που βρίσκονται στη διαδικασία να φτιάξουν στοκ πριν από την 31η Δεκεμβρίου, όταν τερματίζεται η μεταβατική περίοδος έπειτα από το Brexit και τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες για τα τελωνεία.

Στα αγγλικά λιμάνια η κίνηση ήταν τεράστια το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά μεγάλες καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που οδηγούν σε αυτά, καθώς πολλές εταιρείες φτιάχνουν στοκ ενόψει της οριστικής αποχώρησης του ΗΒ από την ενιαία αγορά της ΕΕ στα τέλη της χρονιάς.

Δέκα ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit παραμένουν σε αδιέξοδο και, σε περίπτωση αποτυχίας τους, η ξαφνική επιβολή ποσοστώσεων και τελωνειακών δασμών εγείρουν φόβους πως θα επικρατήσει χάος στον εφοδιασμό της χώρας.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, United Kingdom – Μιλάνο, Italy

Στην “μαύρη” λίστα το Η.Β. σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες: Διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: