Έχασε πάλι ο Τραμπ, ξανά από ομογενή δικαστή: Του ζήτησε να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των “Ονειροπόλων”

FILE PHOTO: Ο άνδρας που πνίγηκε Óscar, o Alberto Martínez Ramírez διακρίνεται με την κορούλα του, Valeria. Φωτογραφία της Μεξικανής δημοσιογράφου Julia Le Duc, via EPA, Abraham Pineda




Oμοσπονδιακός δικαστής ζήτησε από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει και πάλι την υποβολή νέων αιτήσεων από άτομα που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας των ανήλικων παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, γνωστών και ως “Ονειροπόλων”, το οποίο τους προστατεύει από απέλαση και τους επιτρέπει να εργαστούν.

Το πρόγραμμα DACA είχε δημιουργηθεί από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2012 και ο Τραμπ προσπαθεί να το ακυρώσει από το 2017.

Ο ομογενής δικαστής Νίκολας Γκαρόφις του δικαστηρίου του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη ζήτησε χθες Παρασκευή από τις αμερικανικές αρχές να επιτρέψουν σε μετανάστες που πληρούν τα κριτήρια να εγγραφούν στο πρόγραμμα αυτό, απορρίπτοντας άλλη δικαστική απόφαση που περιόριζε και τα δικαιώματα όσων ήδη είναι εγγεγραμμένοι.

Σύμφωνα με το think tank Center for American Progress, που στηρίζει το DACA, σχεδόν 300.000 άνθρωποι ενδέχεται να καταφέρουν τώρα να εγγραφούν στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για μία ακόμη ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθειά του να ακυρώσει το DACA.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τον Ιούνιο ότι η προσπάθεια του Ρεπουμπλικάνου να ακυρώσει το DACA ήταν “αυθαίρετη” και απέρριψε την προσφυγή της κυβέρνησής του για ακύρωση του προγράμματος τονίζοντας ότι παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία, όμως η Ουάσινγκτον εξακολούθησε να αρνείται νέες αιτήσεις ένταξης σε αυτό.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τσαντ Γουλφ εξέδωσε υπόμνημα τον Ιούλιο με το οποίο εξακολουθούσε να εμποδίζει τις νέες εγγραφές στο πρόγραμμα DACA. Παράλληλα περιόριζε το δικαίωμα εργασίας των Ονειροπόλων σε ένα έτος, από δύο που ήταν, αλλά και το δικαίωμά τους να ταξιδεύουν εκτός ΗΠΑ.

Ο Ελληνοαμερικανός δικαστής Γκαρόφις είχε κρίνει τον Νοέμβριο ότι ο Γουλφ διορίστηκε παράτυπα στη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας και κατά συνέπεια δεν είχε τη δικαιοδοσία να εκδίδει υπομνήματα, ακυρώνοντας ουσιαστικά αυτό του Ιουλίου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει το πρόγραμμα αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Περίπου 700.000 άνθρωποι ωφελούνται από το DACA, στην πλειονότητά τους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, United States

Λόγω της πανδημίας του κορωναϊού: Ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει μία πιο περιορισμένη ορκωμοσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: