Δίωξη κατά Λίβυου υπόπτου για τη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της Pan Am στο Λόκερμπι το 1988

File Photo Ένα ομοίωμα του μοιραίου αεροπλάνου της Pan Am που ανατίναξαν εν πτήσει πράκτορες της Λιβύης το 1988 με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 270 ανθρώπων κατά το μνημόσυνο των θυμάτων EPA/BRIAN STEWART μέσω ΚΥΠΕ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τις κατηγορίες που αποδίδουν σε έναν τρίτο φερόμενο συνεργό στη βομβιστική επίθεση εναντίον της πτήσης 103 της εταιρείας Pan Am, πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1988, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 270 άνθρωποι.

Το αεροσκάφος Boeing 747 ανατινάχθηκε στον αέρα και σκοτώθηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμά του. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και 190 Αμερικανοί πολίτες. «Όσος χρόνος κι αν περάσει, όποια και αν είναι η απόσταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σκωτσέζοι εταίροι μας δεν θα σταματήσουμε να επιδιώκουμε την απόδοση δικαιοσύνης σ’ αυτήν την υπόθεση», είπε ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο ύποπτος ονομάζεται Άμπου Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ Χέιρ Αλ Μαρίμι και είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης. Βαρύνεται με δύο κατηγορίες σχετικές με την τοποθέτηση της βόμβας στο αεροπλάνο. Ο Μπαρ είπε ότι είναι υπό κράτηση στη Λιβύη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τρίπολη θα επιτρέψει να δικαστεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μασούντ εργαζόταν σε διάφορες θέσεις στις μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης. Μεταξύ άλλων εργάστηκε ως τεχνικός εμπειρογνώμονας στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών από το 1973 μέχρι το 2011. Φέρεται επίσης αναμεμιγμένος στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το 1986 στη ντισκοτέκ LaBelle του τότε Δυτικού Βερολίνου, όπου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

Το 1991 δύο άλλοι Λίβυοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορήθηκαν για την υπόθεση του Λόκερμπι: ο Άμπντελ Μπάσετ Άλι αλ Μεγκράχι και ο Λάμεν Χαλίφα Φχίμαχ. Δέκα χρόνια αργότερα ο Μεγκράχι κρίθηκε ένοχος από σκωτσέζικο δικαστήριο. Το 2009 αφέθηκε ελεύθερος επειδή ήταν βαριά άρρωστος και πέθανε από καρκίνο το 2012.

Ο Μπαρ είπε ότι οι πληροφορίες που οδήγησαν στην άσκηση δίωξης σε βάρος του Μασούντ προήλθαν όταν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έμαθαν το 2016 ότι ένας τρίτος συνωμότης είχε συλληφθεί μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και ανακρίθηκε στη Λιβύη, τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Σκωτίας Τζέιμς Γούλφι είπε από την πλευρά του ότι οι τοπικές αρχές θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ στην υπόθεση αυτή. «Επί 32 χρόνια οι οικογένειες των 270 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν σε αυτή τη θηριωδία επέδειξαν εκπληκτική αξιοπρέπεια απέναντι στην απώλεια που υπέστησαν εκείνη τη φρικτή νύχτα της 21ης Δεκεμβρίου 1988», τόνισε. «Σήμερα, οι σκέψεις μας είναι και πάλι μαζί τους. Οι Σκωτσέζοι εισαγγελείς θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους», πρόσθεσε, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο επειδή, όπως εξήγησε, η έρευνα στη Σκωτία για την υπόθεση αυτή συνεχίζεται.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Εξετάσεις για νέο κορωναϊό θα κάνει η British Airways σε όσους έχουν προορισμό τη Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: