Δειλός, ομιλεί χωρίς ονόματα ο Αβέρωφ: Το ΔΗΚΟ τον κατηγορεί για επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Το Δημοκρατικό Κόμμα, διά του γενικού γραμματέα Άθου Αντωνιάδη, θέτει ένα σοβαρό θέμα για τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μέσα από τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης, η οποία χαρακτηρίζεται από ήξεις-αφίξεις χωρίς να τολμά να αναφέρει ονόματα, επειδή ως γνωστό είναι δειλός, ο κ. Νεοφύτου φαίνεται να επιτίθεται στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ως γνωστό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιθυμεί λύσεις για το Κυπριακό που θα παραδώσουν την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Και προφανώς θεωρεί τον κ. Χριστοδουλίδη εμπόδιο σε αυτές τις αντεθνικές διευθετήσεις.

Σύμφωνα με τον Πολίτη, σαφείς αιχμές και υπονοούμενα αφήνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου όταν η συζήτηση φτάνει σε ένα σημείο στη διακυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες: «Δεν κυβερνάται το καράβι με την άρνηση, την ισοπέδωση, με τις παρεΐτσες πάνω στο καράβι που κάνουν ‘κουνουσμά’…», δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …και που μπορεί να λένε π.χ. ότι δεν θα βρει τρυπάνι η Τουρκία ή ότι μπλοφάρουν για το Βαρώσι…

«… ακούστε, θα σας πω κάτι. Ο Αβέρωφ δηλώνει ότι όταν τα νερά είναι ήρεμα -και για τον Αναστασιάδη το λέω- όταν λοιπόν τα νερά είναι ήρεμα, δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε οι καλύτεροι καραβοκύρηδες. Γιατί στα ήρεμα νερά όλοι μπορεί να είναι ασφαλείς καπετάνιοι. Αν έχει όμως τρικυμίες και φουρτούνες και το καράβι χτυπά στα κύματα και κινδυνεύει να θρυμματιστεί στους βράχους, χάνονται όλοι. Είναι κρυμμένοι στο αμπάρι», λέει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος φαίνεται ότι πιέζεται πολύ λόγω του σκανδάλου των “χρυσών διαβατηρίων”.

Στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρονται τα εξής:

Οι φουρτούνες του ΔΗΣΥ και ο πανικός του Αβέρωφ Νεοφύτου που επιτίθεται στον ΥΠΕΞ της δικής του κυβέρνησης

Μετά το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ΚΑΙ στο Κυπριακό.

Εάν πράγματι εννοεί αυτά που λέει για τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι δηλαδή περιλαμβάνεται σε «παρεϊτσες πάνω στο καράβι που κάνουν κουνουσμά» τότε οφείλει να ξεκαθαρίσει αν ζητά την παραίτηση του.

Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο στο παρελθόν, τέτοιας σφοδρής επίθεσης του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος κατά του Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης του.

Ο πανικός της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ φαίνεται ότι επεκτείνεται πέραν από τα διαβατήρια και στη διαχείριση του Κυπριακού.

Είναι πλέον προφανές ότι όποτε συμφέρει τον κ. Νεοφύτου είναι συγκυβέρνηση και όποτε δεν τον συμφέρει, «κρύβεται στο αμπάρι».

  • Εξάλλου, ο Γιώργος Σολωμού, μέλος της γραμματείας του ΔΗΚΟ, ερωτά τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ:

Τι κρύβουν επιτέλους οι φάκελοι και δεν τους δίνουν; Τι γνωρίζει ο Α. Νεοφύτου και αποστασιοποιείται από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ;

Η δήλωση αναφέρει τα εξής:

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναζητά άλλοθι σε θεωρίες συνομωσίας, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κρίση που ο ίδιος και η κυβέρνηση του έχουν προκαλέσει, επειδή φοβούνται τον έλεγχο.

Σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, τα πράγματα είναι απλά:

Αμέσως μόλις η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ παραδώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στη Ελεγκτική Υπηρεσία, θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό.
Ας μας δοκιμάσουν.

Κατά τα άλλα, η κατακραυγή της κοινωνίας, που απαιτεί διαφάνεια, ανάγκασε τον κ. Νεοφύτου να δηλώσει ότι «δεν συγκυβερνά».

Τι κρύβεται τελικά σε αυτούς τους φακέλους, ώστε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ να δηλώνει κάτι τέτοιο;

Τι γνωρίζει και αναγκάζεται να αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση του;

  • Ο ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΔΕΚ: ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΣΩΣΕΙ Ο ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ;

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο είχε σήμερα ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Στόχος, όπως είπε, είναι με σύνεση και σωφροσύνη, με συνεννόηση και πάντα εντός των δημοσιονομικών ορίων της χώρας να βρεθεί η λύση και είμαι συγκρατημένος αισιόδοξος πως μπορούμε να το καταφέρουμε για να στείλουμε μηνύματα για τη σταθερότητα της οικονομίας και της χώρας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, τον αγαπητό Μαρίνο Σιζόπουλο, για τη ευκαιρία που μου έδωσε να κουβεντιάσουμε ακόμη μια φορά, πως μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από νέες περιπέτειες. Για πρώτη φορά, εκτός από την περίπτωση του ’63, η χώρα μας είναι χωρίς προϋπολογισμό. Στόχος είναι με σύνεση και σωφροσύνη, με συνεννόηση και πάντα εντός των δημοσιονομικών ορίων της χώρας να βρεθεί η λύση και είμαι συγκρατημένος αισιόδοξος πως μπορούμε να το καταφέρουμε για να στείλουμε μηνύματα για τη σταθερότητα της οικονομίας και της χώρας.

Αγαπητέ Πρόεδρε της ΕΔΕΚ αγαπητέ Μαρίνο, το είπα στον προϋπολογισμό θα το επαναλάβω και σήμερα. Και με τη δική σου συμβολή και του κόμματος σου, μπορούμε να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Γίνεσαι εκ των πραγμάτων μαζί με το κόμμα σου και με άλλες δυνάμεις που στήριξαν τον προϋπολογισμό, οι ρυθμιστές για να ξαναβάλουμε τη χώρα στην πορεία χωρίς ανασφάλειες και να στείλουμε και το μήνυμα στο εξωτερικό ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της οικονομίας και της χώρας.

Κλείνω ευχαριστώντας σε ακόμη μια φορά με το αισιόδοξο μήνυμα μαζί με τις ευχές μας για καλές γιορτές, ότι στα δύσκολα είναι που πρέπει να δείχνουμε τη σύνεση, να λαμβάνουμε υπόψη και δυνάμεις όπως την ΕΔΕΚ, να βρίσκουμε λύσεις και να στέλνουμε αισιόδοξα μηνύματα στην κοινωνία και στη χώρα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε τα εξής:

«Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νεοφύτου γι’ αυτή τη συνάντηση και κυρίως για την άκρως εποικοδομητική συζήτηση την οποία είχαμε επί των προτάσεων που η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει στην κυβέρνηση. Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να τονίσω ότι ως ΕΔΕΚ προερχόμαστε σε αυτό τον διάλογο με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας. Με υπευθυνότητα, μετριοπάθεια, σύνεση, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα και χωρίς να θεωρούμε πως ο ρυθμιστικός της ρόλος θα πρέπει να οδηγήσει σε απορρύθμιση του κράτους και της οικονομίας.

Αντίθετα, δεν είμαστε διατεθειμένοι με τις προτάσεις μας ούτε να οδηγήσουμε σε οικονομικό εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό, ούτε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση την οικονομική αξιοπιστία της πατρίδας μας ενόψει αξιολογήσεων από διεθνείς οίκους.

Η πρόθεσή μας όμως ταυτόχρονα με όλα αυτά είναι να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει ένα δίκτυο οικονομικής και κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση του 2012-13 και της σημερινής πανδημίας, κυρίως τους δανειολήπτες οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις κινδυνεύουν από αυθαίρετες και άδικες εκποιήσεις, τους κατοίκους της υπαίθρου, τους συνταξιούχους και γενικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Είμαι αισιόδοξος ότι αν και οι δυο πλευρές διατηρήσουμε τους χαμηλούς τόνους και τη σύνεση που πρέπει να μας χαρακτηρίζει, ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα και δεν πρόκειται να αφήσουμε το κράτος μας χωρίς προϋπολογισμό».

Ανάλγητη Ευρώπη: Έδωσε τα 6 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Τουρκία, ενώ αυτή απειλεί Ελλάδα και Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: