Διένεξη της Ε.Ε. με την Τουρκία: Ο Μάας επιτέλους παραδέχεται την αποτυχία των μεσολαβητικών προσπαθειών

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. EPA, Kay Nietfeld , POOL




Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, δήλωσε ότι οι γερμανικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία σε πρώτη φάση απέτυχαν.

Τα παραπάνω σημειώνει το τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από τις Βρυξέλλες. Αναφέρει επίσης τα εξής:

“Τους προηγούμενους μήνες η Γερμανία κατέβαλε εξαιρετικές προσπάθειες για να βρεθεί ένας τρόπος να προωθηθεί ο διάλογος με την Τουρκία”, δήλωσε ο πολιτικός του SPD τη Δευτέρα, στο περιθώριο των συνομιλιών με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Δυστυχώς όμως, λόγω των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας δεν φτάσαμε στο σημείο να μπορέσουν να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες. Γι’ αυτό θα υπάρξουν τώρα διαβουλεύσεις για τις συνέπειες – πρόσθεσε.

Απόφαση για τις περαιτέρω ενέργειες αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. αυτή την Πέμπτη και Παρασκευή. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν αποφασίσει στις αρχές Οκτωβρίου να προβούν στη συνέχεια σε αξιολόγηση της τουρκικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε, σε περίπτωση νέων μονομερών μέτρων της Τουρκίας να χρησιμοποιηθούν όλα τα πιθανά εργαλεία και οι επιλογές – πράγμα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και νέες κυρώσεις.

Για να αποτραπεί από αυτά η Τουρκία, της είχε επίσης δοθεί η προοπτική στενότερης συνεργασίας αν ηρεμήσει η διένεξη με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ελλάδα και Κύπρο. Η διαμάχη αφορά κυρίως τις κατηγορίες της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει τη θέση ότι η αναζήτηση αερίου είναι νόμιμη. Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προκάλεσε πρόσφατα με επίσκεψή του στην κατοικούμενη προηγουμένως από Ελληνοκυπρίους παραλιακή πόλη των Βαρωσίων, στο κάποτε τουριστικό θέρετρο την Αμμόχωστο στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο…

«Στις τουρκικές προκλήσεις πρέπει να αντιδράσουμε με κυρώσεις»: Παίζει και «φυσά» ο «Σουλτάνος ​​της Άγκυρας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: