Διαφωνούν Μητσοτάκης και Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής: Χάσαμε ή κερδίσαμε στις Βρυξέλλες;

File photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλιότερη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, consilium.europa.eu, Alexandros Michailidis




«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως κάνει ένα βήμα τη φορά, αλλά τώρα έκανε ένα βήμα που συνιστά την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για ν’ αλλάξει συμπεριφορά».

Με αυτή τη φράση, κατά δήλωσή του, συνόψισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Τουρκία.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και οντοτήτων που ελέγχονται για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο- μια απόφαση που δεν υπήρχε πριν από δύο μήνες, αλλά ελήφθη τώρα, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, καθώς υπήρξε επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Επισήμανε παράλληλα ότι η εντολή που έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ, και την Κομισιόν για την υποβολή έκθεσης για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων έως τον Μάρτιο του 2021 συμπεριλαμβάνει την επέκταση του πεδίου αυτών των κυρώσεων με την αναφορά στη χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων που διαθέτει η ΕΕ, με αποτέλεσμα η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας να είναι σαφής και απόλυτη.

Μάλιστα, τόνισε ότι για πρώτη φορά δόθηκε ρητή εξουσιοδότηση στον κ. Μπορέλ να καταγράψει στο χαρτί τις επιλογές και τα εργαλεία που έχει η ΕΕ για ν’ αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, ενώ έως τώρα η συζήτηση αυτή είχε γίνει μόνο σε προφορικό επίπεδο. «Αυτή τη φορά, η εντολή είναι σαφής και η υπόδειξη αυτή δεν επιδέχεται καμίας ερμηνείας ως προς το εύρος της δουλειάς που πρέπει να κάνει ο κ. Μπορέλ έως το Μάρτιο», σχολίασε με νόημα ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Έχω ξαναπεί ότι η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο που δεν στρίβει πάντα με την ταχύτητα ταχύπλοου. Αλλά αν στρίψει, τότε θα κρατήσει την πορεία της σταθερά».

  • Όρος της Ελλάδας, οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις διερευνητικές επαφές

Επίσης, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο κάλεσμα προς την Άγκυρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση την αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, αλλά και ν’ απέχει από παράνομες δραστηριότητες ούτως ώστε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν. Όρος που έχει θέσει η Ελλάδα, όπως τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι από την πλευρά της είναι θετική στο ενδεχόμενο η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών -με αντικείμενο πάντοτε τη μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει, ήτοι αυτή των θαλασσίων ζωνών-, αλλά αυτό εξαρτάται από την ίδια.

«Είχαμε ακούσει και μετά το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ουκ ολίγες διαβεβαιώσεις, αλλά είδαμε τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα και τις προκλήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς», σχολίασε, τονίζοντας πως η Αθήνα θα αξιολογήσει και θα κρίνει εντέλει τη στάση της Άγκυρας. Και κατέληξε: «Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι πολύ σαφές κι ελπίζω να μην παρερμηνευτεί, αλλιώς θα υπάρξουν αποφάσεις (για κυρώσεις) τον Μάρτιο».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η απειλή της επιβολής τους είναι το καλύτερο εργαλείο για ν’ ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις. Τόνισε δε ότι δεν είναι προς όφελος ακόμη και της ίδιας να αποδεικνύεται ένας εχθρικός γείτονας, αφού οι κυρώσεις που βρίσκονται στον ορίζοντα και μπορούν να επιβληθούν μελλοντικά θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της.

«Η φιλοσοφία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου εξακολουθεί να ισχύει. Η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει ν’ αλλάξει συμπεριφορά, διότι θα πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι αυτό έχει κόστος για την ίδια», επισήμανε ο πρωθυπουργός, απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα εάν τηρήθηκε το “pacta sunt servanda” που ο ίδιος ζήτησε και ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη, έστω και με τους δικούς της ρυθμούς, είναι ενωμένη και στηρίζει απόλυτα την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, όπως και σε αυτό, είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη κι αν η Κύπρος είναι ωφελημένη από τις σημερινές αποφάσεις, τότε και η Ελλάδα είναι χαρούμενη γι’ αυτό.

Παραδέχθηκε, τέλος, ότι υπήρξαν χώρες που ήταν απολύτως αρνητικές έως και σήμερα ως προς την επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης στην Τουρκία, αλλά σε ένα βαθμό αναθεώρησαν τις απόψεις τους μέσα από τη διπλωματία και τη ζύμωση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. «Η διπλωματία είναι μια μάχη διαρκείας και δεν κρίνεται σε μια στιγμή. Η Ελλάδα έχει με αυτοπεποίθηση χτίσει ένα μέτωπο συμμαχιών που μας επιτρέπει να διεκδικούμε με πειθώ τα δίκαια αιτήματά μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

  • Θετικές προσδοκίες από την Προεδρία Μπάιντεν – «Θα συνεχίσουμε τη μάχη για το εμπάργκο όπλων»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτυπώνεται η επιθυμία για συντονισμό με τις ΗΠΑ σε σειρά ζητημάτων, ενώ ειδικά για την Τουρκία εκτίμησε ότι η πρόθεση εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας για τους S-400 καταδεικνύει ότι διαμορφώνεται σταθερά μια άποψη και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να λύσει.

Ειδικά δε για τις προσδοκίες που έχει η ελληνική κυβέρνηση από το νέο Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ήθελε μια γόνιμη συνεργασία όπως αυτή που είχε με την απερχόμενο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον επικεφαλής τού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας ότι ειδικά στα ζητήματα της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία υπάρχει πολύ μεγάλη διακομματική συναίνεση.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί να τοποθετηθεί το Συμβούλιο και αφορά περισσότερο τις διμερείς σχέσεις των κρατών-μελών. Τόνισε, ωστόσο, ότι το έθεσε μετ’ επιτάσεως και σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής κι εκτίμησε πως «αρχίζουμε και κερδίζουμε τη μάχη -την οποία θα συνεχίσουμε- για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας, καθώς, από τη στιγμή που η Τουρκία συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων υπονομεύουν την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο προσφυγικό, τονίζοντας -όπως αποτυπώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου- τη βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα εκείνη από την πλευρά της να συνεργαστεί για ν’ αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο και να μην εργαλειοποιείται η ανθρώπινη ζωή για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας.

– Τσίπρας: Ανέμελος στην Ελλάδα με την πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης

«Ανέμελος στην Ελλάδα απέναντι στην πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία και την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε για τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ειδικότερα ότι «ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σαν να βγήκε από άλλη Σύνοδο Κορυφής», καθώς «την ώρα που ο Ερντογάν μιλάει για λογικές χώρες της ΕΕ που απέτρεψαν τις κυρώσεις και ότι υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας που ήρθε η ώρα να της δοθούν, ο Έλληνας πρωθυπουργός πανηγυρίζει λέγοντας ότι η ΕΕ έκανε ένα ακόμη βήμα και ότι οι κυρώσεις “ που θα δαγκώνουν” και τις οποίες είχε ο ίδιος θέσει ως στόχο, δεν είναι αυτοσκοπός».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως «μάλλον το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι σήμερα η χώρα εισέπραξε μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές ήττες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δείχνει να μην καταλαβαίνει που πατά και που βρίσκεται».

Ενόψει της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς στα πιο κρίσιμα ζητήματα της περιόδου». Συγκεκριμένα, είπε ότι «απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, η Ελλάδα τον τελευταίο μήνα έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε νέους θανάτους ανά πληθυσμό» και «απέτυχε στη διαχείριση της οικονομίας και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ στο τρίτο τρίμηνο».

Σημείωσε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι η κυβέρνηση «αποδεικνύεται ιδεοληπτική και χωρίς ενσυναίσθηση του δράματος των πολιτών, οδηγεί τη χώρα σε διαρκή κρίση κοινωνικής συνοχής με ραγδαία μείωση εισοδήματος, αύξηση ανεργίας, λουκέτων σε επιχειρήσεις και κοινωνικών ανισοτήτων».

Είπε ότι σε αυτή τη συγκυρία παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό «ψεύτικο αλλά και προκλητικό», αφού, όπως υπογράμμισε, «εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης μειώνει δαπάνες για την Υγεία και προβλέπει αυξημένα έσοδα από φορολογία των πολιτών, παρότι γνωρίζει ότι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Κατόπιν αυτών ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιμονή «στο ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ που χρεοκόπησε τη χώρα και σήμερα μας οδηγεί στη τραγωδία μιας δημόσιας υγείας που δεν αντέχει». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι μόνη ελπίδα είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, «η δίκαιη ανάπτυξη με ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και το νέο ΕΣΥ, με επένδυση στην εργασία, στις νέες τεχνολογίες και στη καινοτομία».

  • Γεννηματά: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει την ήττα του»

Έντονα επικριτική ήταν η Φώφη Γεννηματά για τη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τις αποφάσεις για τη Τουρκία.

«Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να συμφωνήσει αμαχητί. Και είναι απαράδεκτο μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη να μιλά ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι δήθεν η ΕΕ έκανε ένα ακόμα βήμα. Δεν πρόκειται για ένα βήμα μπρος αλλά για πολλά βήματα πίσω, που μας φέρνουν πίσω και από τις αποφάσεις του Οκτωβρίου», τόνισε η κ. Γεννηματά στη δευτερολογία της με την οποία έκλεισε τη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση για να κρύψει την προσωπική του ήττα και την ήττα της κυβέρνησης του» και προσέθεσε: «Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι πληρώνουμε το έλλειμμα στρατηγικής απέναντι στη νέα στρατηγική της Τουρκίας, την υποχωρητικότητα και το έλλειμμα αποφασιστικότητας από τη μεριά της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Γι αυτό βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, για να τεκμηριώσει τη κριτική της επικαλέστηκε αποστροφή του κ. Μητσοτάκη «ότι “ οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός”». «Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετείται με αυτό τον τρόπο, είναι ξεκάθαρο πως όλους αυτούς τους μήνες δεν έδωσε καμία μάχη ώστε να φτάσουμε σε αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Όμως όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, αλλά από σκληρές, αυστηρές κυρώσεις. Αυτή είναι η ξεκάθαρη δική μας θέση», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

 Κουτσούμπας: Οι «μάσκες έπεσαν» ξανά για την ΕΕ και για την κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: