«Δεν θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους», διεμήνυσε ο Χρυσοχοϊδης: Απαιτεί τήρηση των μέτρων, που δεν …τηρούνται

Πλήθος κόσμου επισκέπτεται τη χριστουγεννιάτικη πλατεία Αριστοτέλους παρά την απαγόρευση λόγω μέτρων Covid19, στη Θεσσαλονίκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Το στίγμα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) για την ένταση στην επίβλεψη της τήρησης των μέτρων έδωσε ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προαναγγέλλοντας αυστηρούς ελέγχους μετά τις 22:00, καθώς επίσης ελέγχους ακόμη και σε σπίτια εφόσον και μόνο υπάρξουν καταγγελίες για συγκεντρώσεις.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια τα Χριστούγεννα η αστυνομία θα παρέμβει», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σημειώνουμε ότι απίστευτες εικόνες χάους παρατηρήθηκαν σε πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας. Η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Στον Κηφισό, η κάθοδος είχε «παραλύσει» από την Κηφισιά μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια κι από την Δυρραχίου έως τη Λιοσίων.

«Εμφραγμα» παρατηρήθηκε και στους δρόμους του κέντρου γύρω από το Σύνταγμα, ενώ μεγάλα προβλήματα παρατηρήθηκαν στην Κηφισίας, σε άνοδο, αλλά και κάθοδο. Γενικά μιλώντας παρατηρήθηκε χάος στους δρόμους με την κίνηση να θυμίζει μέρες προ καραντίνας κορονοϊού.

Η Ελλάδα εισέρχεται σε μία πρωτόγνωρη παραμονή Χριστουγέννων με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ, χωρίς κάλαντα, εντατικούς ελέγχους ακόμη και σε σπίτια εάν υπάρξουν καταγγελίες για συνωστισμό, αλλά και με ανησυχητικά μηνύματα από την κίνηση στους δρόμους.

, ο οποίος κεκαθάρισε εότι δεν θα επιτραπεί καμία κινητικότητα σε πλατείες ή αλλά σημεία πιθανής συγκέντρωσης, ενώ τόνισε ότι από τις 22:00 το βράδυ τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων όσο και ανήμερα «δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους παρά μόνο τα ασθενοφόρα».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του covid-19 με τίτλο «Ελευθερία» παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, το οποίο έχει στόχο να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης και θα έχει οφέλη ατομικά και συλλογικά. Οι βασικές αρχές του επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμών είναι η υγειονομική ασφάλεια, η ηθική και η ακεραιότητα, η διαφάνεια, η χρηστή διαχείριση, ο συντονισμός και η συνεργασία και τέλος η εγρήγορση, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης. Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση: ‘Ατομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19.

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

  • Στην πρώτη φάση ο εμβολιασμός 45 αξιωματούχων που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού

Βάσει του εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και τέλος σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τους 45 αξιωματούχους που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και θα εμβολιαστούν σε αυτό το διάστημα.

  • 937 κρούσματα, 495 διασωληνωμένοι , 62 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 937 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133.365, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

5.267 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.198 (29.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 495 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 832 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.402 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.776 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Γεωγραφική κατανομή των 937 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των νέων 937 κρουσμάτων κορονοϊού έχει ως εξής:

30 κρούσματα στην Ανατολική Αττική

43 κρούσματα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην Δυτική Αττική

39 κρούσματα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών

56 κρούσματα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών

23 κρούσματα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

42 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

(σύνολο στην ΠΕ Αττικής 261 κρούσματα)

212 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

7 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

4 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην ΠΕ Θάσου

2 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

5 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

19 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην ΠΕ Κεφαλληνίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

32 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Νήσων

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Μήνυμα Χρυσοχοϊδη: «Δεν είναι ανέμελο παιχνίδι η παραβίαση των μέτρων. Γιορτάστε με ευθύνη, μην κυκλοφορείτε τα βράδια»

Δραματική έκκληση, μαζί με τις ευχές του, προς όλους τους Έλληνες, απηύθυνε πριν από λίγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικεντρώνοντας στην ανάγκη να επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα, ώστε να μην υπάρξει άλλη έξαρση της επιδημίας, που θα φέρει και νέα πιο αυστηρά μέτρα.

«Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή μια κοινής μάχης… Δεν είναι ανέμελο παιχνίδι η παραβίαση των μέτρων… Γιορτάστε με μέτρο, με ανθρωπιά, με ευθύνη… Τα Χριστούγεννα εφαρμόστε τα μέτρα για να κάνουμε τις άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας… Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε», τονίζει στο μήνυμα του ο Υπουργός, ενώ αναφέρεται και στο εμβόλιο, επισημαίνοντας ότι έρχεται σε μια εβδομάδα, αλλά πιθανή έξαρση της επιδημίας θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο εμβολιασμό του πληθυσμού.

«Γιορτές με πολυκοσμία τα Χριστούγεννα θα φέρουν σε 15 μέρες νέο κύμα πανδημίας, θα γεμίσουν πάλι τις εντατικές. Θα φέρουν παράταση των περιοριστικών μέτρων που μας κρατούν αιχμάλωτους. Και με γεμάτες εντατικές, με νέα έξαρση, εμβολιασμός σωστός δεν μπορεί να γίνει!», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

Χρόνια πολλά, χρόνια καλύτερα για όλες και όλους.
Ο φετινός χρόνος μας αφήνει λίγα, πολύ λίγα, καλά.
Κάναμε, όμως, ένα μεγάλο δώρο μεταξύ μας. Ζήσαμε τη σημασία της ανθρώπινης ζωής και καταλαβαίνουμε, πόσο η ζωή του ενός επηρεάζει τη ζωή του άλλου.
Γινόμαστε έτσι λιγότερο εγωιστές, πιο άνθρωποι.
Γινόμαστε πιο υπεύθυνοι, πιο άνθρωποι.
Σε μια βδομάδα το εμβόλιο θα είναι εδώ.
Η ανθρωπότητα, η τεχνολογία έκανε ένα μικρό θαύμα, παράγοντας σε 10 μήνες εμβόλια. Είναι ένα τιτάνιο έργο ο εμβολιασμός.
Για να το πετύχουμε, για να οργανωθεί σωστά, για να γίνει γρήγορα, δουλεύουμε ήδη. Από την Κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις έως τους υγειονομικούς και την αστυνομία.
Χιλιάδες άνθρωποι δεν θα κάνουν γιορτές, ούτε Πρωτοχρονιά, ούτε Φώτα, για να μπορέσουμε γρήγορα να εμβολιασθούμε.
Χιλιάδες άνθρωποι δεν θα κάνουν γιορτές γιατί φροντίζουν στα νοσοκομεία, γιατί παλεύουν στις μονάδες εντατικής, γιατί ελέγχουν στους δρόμους την ασφαλή κίνηση, αλλά και την τήρηση των μέτρων.
Και κάποιες πολύτιμες εκατοντάδες, κάποιοι ακριβοί μας συμπολίτες, θα χαθούν στις γιορτές.
Γι’ αυτό η Ελλάδα φέτος παλεύει, δεν γιορτάζει. Δεν μας αρέσει, δεν το διαλέξαμε, θα το περάσουμε.
Γιορτάστε με μέτρο, με ανθρωπιά, με ευθύνη.
Για δυο ξενύχτια, για λίγη ανεμελιά μην βάλετε σε κίνδυνο ζωές.
Γιορτές με πολυκοσμία τα Χριστούγεννα θα φέρουν σε 15 μέρες νέο κύμα πανδημίας, θα γεμίσουν πάλι τις εντατικές. Θα φέρουν παράταση των περιοριστικών μέτρων που μας κρατούν αιχμάλωτους.
Και με γεμάτες εντατικές, με νέα έξαρση, εμβολιασμός σωστός δεν μπορεί να γίνει!
Σε κάθε σκέψη για ξεφάντωμα, κάντε μια σκέψη αντίθετη: για κάποιον που χάθηκε, για κάποιον που παλεύει στην εντατική και υποφέρει.
Εφαρμόστε τα μέτρα με απόφαση, με θάρρος,
Φέτος γιορτάζουμε με αγώνα!
Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή μιας κοινής μάχης.
Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε!
Σκεφτείτε σαν πολίτες, γιορτάστε σαν άνθρωποι!
Κι αν σας καλέσουν σε γιορτή που δεν πρέπει, να τους εγκαλέσετε!
Να τους θυμίσετε ότι ο καθένας προστατεύει, δεν μολύνει τον άλλο!
Ότι δεν είναι ανέμελο παιχνίδι η παραβίαση των μέτρων, είναι στίγμα στην ψυχή και παρανομία στον συνάνθρωπο.
Είμαι ο Υπουργός Προστασίας του Κάθε Πολίτη, σας απευθύνομαι σαν συμπολίτης.
Σας στέλνω ολόθερμες ευχές .
Εμείς όλοι δουλεύουμε γιατί έτσι πρέπει, εσείς γιορτάστε με σύνεση γιατί έτσι πρέπει. Ώστε να κάνουμε τις άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας.

Καλές γιορτές».

Ποια καραντίνα και ποια μέτρα: Χάος στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: