Δεν πείθουν οι υποσχέσεις Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία την πλειοψηφία των Τούρκων [δημοσκόπηση]

File Photo .EPA, SEDAT SUNA μέσω ΚΥΠΕ




Οι περισσότεροι Τούρκοι δεν πιστεύουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία και την Δικαιοσύνη , σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ahval,  η οποία επικαλείται δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll η οποία διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο, περίπου το 60% του πληθυσμού δεν βρίσκει πειστικές τις υποσχέσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει υποσχεθεί σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία και τη Δικαιοσύνη μετά την καταβύθιση της λίρας σε ιστορικά ποσοστά έναντι του δολαρίου καθώς και της αύξησης του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τα σχέδια αυτά τον πεερασμένο μήνα μετά την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ,

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 59,9% των ερωτηθέντων δεν έχει εμπιστοσύνη στα μέτρα, ενώ ένα ποσοστό 30,7% έχει. Περίπου ένα 10% δεν εκφέρει γνώμη. Η Metropoll δεν δίνει πληροφορίες για το δείγμα των ερωτηθέντων όπως και για το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της έρευνας.

Μέχρι στιγμής, παρά τις υποσχέσεις, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Η τουρκική λίρα έφτασε σε ρεκόρ πτώσης 8,58 έναντι του δολαρίου στις 6 Νοεμβρίου, την ημέρα που ο Ερντογάν αντικατέστησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Στη συνέχεια βελτιώθηκε και ξανάπεσε. Με αποτέλεσμα, η ετήσια απώλεια του τουρκικού νομίσματος να έχει φτάσει περίπου στο 25% της αξίας του. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην χώρα είναι 14%.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι χρειάζονται ριζικές και βαθιές αλλαγές προκειμένου να ενισχυθεί η Δημοκρατία, η Οικονομία και η Δικαιοσύνη. Περίπου ένα 15% δηλώνει ότι μεμονωμένες βελτιώσεις θα ήταν αρκετές.

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση δήλωσαν ότι τα έσοδά τους αρκούν μόλις για τις βασικές τους ανάγκες όπως τροφή και στέγη, ενώ ένα 26% λέει ότι δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε αυτές τις ανάγκες.

Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο Ερντογάν είναι ο πιο ικανός ηγέτης για να καθοδηγήσει σωστά την Οικονομία. Η εμπιστοσύνη στην οικονομική ηγεσία του Ερντογάν έναντι του πολιτικού του συμμάχου Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την εμπιστοσύνη έναντι του συνόλου των ηγετών της αντιπολίτευσης, δείχνει  η έρευνα.

Με πληροφορίες από Ahval

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η πανδημία εκτινάσσει τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: