Δεν έχει επιλογές ο Ερντογάν: Είτε θα επιστρέψει στη Δύση, είτε κυρώσεις, σημειώνει η Wall Street Journal

Το εσωτερικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία mignatiou.com




Η Τουρκία είναι εδώ και καιρό ένας ασταθής σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν το «παρατράβηξε» αγοράζοντας το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει κυρώσεις ήταν ατυχής, αλλά αναπόφευκτη.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε κύριο άρθρο της συντηρητικής αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία καλεί τον Ερντογάν, είτε να επιστρέψει στη Δύση, είτε να αποδεχθεί τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το άρθρο αναφέρεται στις δηλώσεις του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εις βάρος της Τουρκίας και επισημαίνει ότι «η μόνη κριτική μας είναι ότι η κυβέρνηση Trump άργησε τόσο να δράσει».

«Οι κυρώσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν αποφασιστεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο», σημειώνεται.

Ο Erdogan έχει προσεγγίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια. Αν και τα ρωσικά και τουρκικά συμφέροντα απέχουν σε μέρη όπως η Συρία και η Μαύρη Θάλασσα, ο Putin χάρηκε πολύ για την πώληση του S-400. Τα οικονομικά οφέλη είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τον διχασμό και την αναστάτωση εντός του ΝΑΤΟ.

Η τουρκική οικονομία έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες υπό τον Erdogan, ο οποίος αναμόρφωσε την οικονομική του ομάδα τον τελευταίο μήνα. Αλλά η καλύτερη οδός της χώρας προς την ευημερία είναι μέσω της στενότερης ενσωμάτωσης στη Δύση και ιδίως στην Ε.Ε.

Εξαρτάται από τον Erdogan αν η Άγκυρα θα βαθύνει τους δεσμούς της με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ή με μια οικονομικά στάσιμη χώρα όπως η Ρωσία, καταλήγει το άρθρο.

Ο Πομπέο έθεσε τον Τσαβούσογλου ενώπιον των ευθυνών του: Διώξτε τους S-400, δεσμευθείτε ξανά στο ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: