Δεδομένη η παράταση του lockdown: Η Θεσσαλονίκη στα αρνητικά πρωτεία των κρουσμάτων

Ένα ζευγάρι με προστατευτική μάσκα περνά μπροστά από ένα κλειστό μαγαζί στην οδό Ερμού, καθώς συνεχίζεται το λόκντάουν λόγω κορονοϊού, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Aλέξανδρος Μπελτές




Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Την ίδια στιγμή, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση του καθολικού lockdown για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς το ΕΣΥ πιέζεται και οι ειδικοί είναι αρκετά επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ζωής.

Προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού, οι επιστήμονες θεωρούν προαπαιτούμενο να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που έχουν σπάσει κάθε «μαύρο» ρεκόρ τον τελευταίο μήνα.

Πάντως, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107.470, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες. Τα 4.919 (4,6%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.590 (26,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 596 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 167 (28%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 597 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε ακόμα 111 καταγεγραμμένους θανάτους και 2.517 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 1.021 (40,6%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • ΤΟ ΓΕΝΝΑΡΗ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

Σύμφωνα με το Open, άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων, με την εισήγηση των ειδικών να αναμένεται την προσεχή Πέμπτη. Για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει πιθανότατα μετά τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο, οι αποφάσεις των ειδικών δεν έχουν ακόμα ληφθεί καθώς εκκρεμεί το τι θα γίνει με τα Δημοτικά, τα οποία έκλεισαν τελευταία.

Όπως ξεκαθάρισε το πρωί του Σαββάτου ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, «με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν για τη μετάδοση του ιού στις ηλικίες αυτές, το πιο πιθανό είναι αυτό (σ.σ. το άνοιγμα των Γυμνασίων – Λυκείων) να γίνει μετά τις γιορτές. Επομένως αυτό που συζητάμε και θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες είναι το άνοιγμα των Δημοτικών».

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων του lockdown είναι οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία καθώς φοβούνται ένα τρίτο, χειρότερο κύμα. « Η πολιτεία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε αυτό το θέμα, όπως και οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι πολύ υπεύθυνοι», δήλωσε στο Open ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «εκείνο που θα μας επιστρέψει με ασφάλεια να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα θα είναι η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. Θα πρέπει να δούμε τους 600 διασωληνωμένους, να κατεβαίνουν.

Σύμφωνα με το Open, με τα βάση τα έως τώρα δεδομένα, η πιθανότερη ημερομηνία για ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς, είναι η Δευτέρα στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και όχι τα μαγάλα εμπορικά. Παράλληλα, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για τον τομέα της εστίασης, ενώ το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων, με ορθίους, αναμένεται να αργήσει πολύ.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της την προσεχή Παρασκευή, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ μετά το Πάσχα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να καλύψουν μέρος των οικονομικών τους ζημιών τους.

Συμφωνα με την Καθημερινή: Την Παρασκευή, άνευ απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει με μήνυμά του τον οδικό χάρτη ανοίγματος της χώρας, με βάση και τα εν εξελίξει επιδημιολογικά δεδομένα.

Όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι το lockdown της 7ης Δεκεμβρίου οδεύει προς νέα παράταση μίας ακόμη εβδομάδας στις 14 Δεκεμβρίου, με επικρατέστερο σενάριο το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μέρα την ημέρα ωστόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων πριν από τα Χριστούγεννα ιδίως δε αυτών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ακόμη ολιγότερες πιθανότητες επαναλειτουργίας συγκεντρώνει η εστίαση.

Με δεδομένο τον στόχο της κυβέρνησης να αποφύγει πάση θυσία ένα τρίτο lockdown, αλλά και το διατυπωμένο αίτημα πλήθους ειδικών που ζητούν παράταση των μέτρων ακόμα και μετά την 21η Δεκεμβρίου, φαίνεται πλέον καθαρά ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει ιδιαίτερα συντηρητικά.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του πρωθυπουργού την Παρασκευή δεν πρόκειται να είναι ένα μήνυμα ημερομηνιών αλλά ένα ασφαλές σενάριο οριστικής εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση με ορίζοντα την άνοιξη όταν και εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός μίας κρίσιμης «μάζας» του πληθυσμού.

Τα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν άλλωστε την ρευστότητα του επιδημιολογικού τοπίου ως προς τα κρούσματα, αλλά και την σταθερή πίεση που υφίσταται το υγειονομικό σύστημα.

Προς επίρρωση τούτου, έρχονται και τα ποιοτικά δεδομένα της γεωγραφικής κατανομής που ανέδειξαν επαναφορά της Θεσσαλονίκης στα αρνητικά πρωτεία των κρουσμάτων.

Ωστόσο, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας πως η ανθρωπότητα θα καταφέρει να βγει νικήτρια στη μάχη που δίνει με τον κορωνοϊό.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι το HIV/AIDS λειτούργησε ως πυξίδα για τον κορωνοϊό και σημείωσε πως έχουν αναφερθεί πολλαπλές μορφές στίγματος και διάκρισης στην πανδημία της COVID-19, λόγω του φόβου και της αβεβαιότητας η οποία αναδύεται στη διάρκεια μιας πανδημίας.

  • Χρυσοχοΐδης σε δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας: Να τηρήσουν όλοι τα μέτρα

Η συστράτευση στον αγώνα περιορισμού της πανδημίας επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρο Μίχα, ενόψει του εορτασμού της πολιούχου της πόλης, στις 4 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε τον δήμαρχο να ζητήσει από τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, ώστε «να μπορέσουμε του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίχος παρέδωσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη μια χειρόγραφη επιστολή του μητροπολίτη Φαναρίου, Αγαθάγγελου, στην οποία αναφέρεται πως οι Ιερές Ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών και καλεί τους πιστούς να εορτάσουν στις οικίες τους και να μην προσέρχονται στον ιερό ναό.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σε ηλικία 50 ετών έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον κορονοιό, αστυνομικός που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο αστυνομικού από τον ιό στην Ελλάδα.

Ο 50χρονος αστυνομικός έφυγε σήμερα Τρίτη από τη ζωή στην Κομοτηνή. Ο αστυνομικός νοσηλευόταν επί 10 ημέρες στη ΜΕΘ δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Ο 50χρονος ήταν παντρεμένος και είχε δύο ανήλικα παιδιά. Υπηρετούσε στο Τμήμα Σαπών στην Κομοτηνή. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, ανέφερε: «Δυστυχώς, χάσαμε έναν συνάδελφο μας από κορονοϊό. Υπηρετούσε στην Κομοτηνή. Ήταν 50 ετών. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του και στους οικείους του».

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ τα 2.199 επιπλέον κρούσματα αναλυτικά αφορούν :

– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 413 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 538 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. ‘Αρτας

– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 81 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 66 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 55 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

– 35 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 43 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 112 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

– 70 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 72 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 85 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 56 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

27 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αρρωστημένη φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” Θεσσαλονίκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: