Χαμηλώνει το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που πρέπει να μαζέψουμε έως τέλος του έτους

File Photo: Συνωστισμός στην Εφορία Παγκρατίου από κόσμο που θέλει να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Επανεξετάζεται από την κυβέρνηση το ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν μέχρι 31/12/2020 οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2020. Η πανδημία ωστόσο αν και οδήγησε στην αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε ομάδες του πληθυσμού οι οποίες από τη μία δαπανούν τα απολύτως απαραίτητα, από την άλλη αποταμιεύουν τα όποια διαθέσιμα έχουν φοβούμενες την επόμενη μέρα.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς οδηγεί αρκετούς στη συγκέντρωση μικρότερου ποσοστού αποδείξεων από το απαιτούμενο κάτι που θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο για τις αποδείξεις που λείπουν ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 22%.

Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ και παρουσιάσει 3.000 ευρώ θα πληρώνει πέναλτι επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα (1.000 x 22%) 220 ευρώ.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης υπάρχουν τρία σενάρια:

1. Να μειωθεί οριζόντια το ποσοστό από 30% σε 20% για όλους με διατήρηση του πέναλτι 22% στην διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται

2. Να διατηρηθεί το ποσοστό 30%, αλλά να μη επιβληθεί το πρόστιμο.

3. Να εξαιρεθούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων ή να διευρυνθούν οι υπάρχουσες απαλλαγές.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πληροφορίες από Capital

Σχέδιο Ηρακλής: Ξεκίνησε η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: