Μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για Ερντογάν: Δικτάτορες ξεπερνούν σε πονηριά μια θανάσιμα διχασμένη Δύση

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian αναφέρεται στην καταδίκη σε 27 χρόνια κάθειρξη του Can Dündar, πρώην αρχισυντάκτη της Cumhuriet και επικριτή του τούρκου προέδρου Erdogan, κάνοντας εκτενη αναδρομή στην όλη υπόθεση. Οι συνήγοροί του έκαναν λόγο για «προαποφασισμένη, πολιτική απόφαση».

Ο Dündar έχει καταφύγει στη Γερμανία και η Τουρκία ζητά την έκδοσή του, γράφει η Bethan McKernan, ανταποκρίτρια Τουρκίας και Μέσης Ανατολής της εφημερίδας.

Στον τίτλο σημειώνεται: Η Τουρκία καταδικάζει τον Can Dündar σε 27 χρόνια φυλάκιση. (Turkey sentences journalist Can Dündar to 27 years in jail)
«Ερήμην καταδίκη του πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας Cumhuriet με κατηγορίες που περιγράφονται ως πολιτικά υποκινούμενες», σημειώνεται στον υπότιτλο.

Σημειώνεται ότι η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατατάσσει την Τουρκία δεύτερη – μετά την Κίνα- μεταξύ των χωρών που έχουν τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. Το 2020 συνελήφθησαν 37 δημοσιογράφοι στην Τουρκία.

Σε άλλο δημοσίευμα, η Guardian γράφει στον τίτλο: Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά από την Τουρκία να αποφυλακίσει κούρδο πολιτικό. (Human rights court orders Turkey to free Kurdish politician). Το δημοσίευμα υπογράφει η Bethan McKernan, ανταποκρίτρια Τουρκίας και Μέσης Ανατολής.

Σημειώνει:

«Η κράτηση του Selahattin Demirtaş αντίκειται ‘στην ίδια την έννοια της δημοκρατικής κοινωνίας’» αναφέρεται στον υπότιτλο δημοσιεύματος σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαιώνει τον κούρδο πολιτικό Selahattin Demirtaş.

Γίνεται εκτενής αναφορά στην απόφαση, στο πλήγμα που υπέστη το κόμμα του Erdogan, ΑKP, από το φιλοκουρδικό HDP το 2015 και στη φυλάκιση του Demirtas.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες υψηλόβαθμα στελέχη του AKP έχουν υποσχεθεί δικαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ο τούρκος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αλλαγές δε θα επηρεάσουν την υπόθεση Demirtas, τον οποίο χαρακτηρίζει «τρομοκράτη».

Δεκάδες πολιτικοί και μέλη του HDP έχουν φυλακιστεί την τελευταία πενταετία. Παρόλο που το κόμμα κέρδισε 53 δήμους σε όλη τη χώρα στις εκλογές του 2019, μόνο τρεις δήμαρχοι παραμένουν στη θέση τους – οι υπόλοιποι απομακρύνθηκαν ή φυλακίστηκαν και αντικαταστάθηκαν με διορισμένους από την κυβέρνηση δημάρχους.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Telegraph σημειώνει: Δικτάτορες ξεπερνούν σε πονηριά μια θανάσιμα διχασμένη Δύση. (Dictators are outwitting a fatally divided West).

Το άρθρο γνώμης υπογράφει ο Con Coughlin, αρχισυντάκτης θεμάτων άμυνας και αρθρογράφος για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Γράφει σχετικά:

«Αυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποίησαν την πανδημία για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν θα είναι εύκολο να χαλιναγωγηθούν», σημειώνεται στον υπότιτλο άρθρου που ασκεί κριτική στην πολιτική της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Τουρκία, σημειώνεται ότι «το ισλαμιστικό καθεστώς του προέδρου Recep Tayyip Erdogan έχει εντείνει την καταπίεση σε βάρος ομάδων της κοσμικής αντιπολίτευσης» και έχει εκμεταλλευτεί την πανδημία, για να κάνει επίδειξη ισχύος στον νότιο Καύκασο και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου «οι προκλητικές εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας ανοιχτά της Κύπρου έχουν προκαλέσει τo μένος της ΕΕ.»

Το άρθρο υποστηρίζει ότι ο διχασμός της δυτικής συμμαχίας δε βοηθά στην αντιμετώπιση του αυταρχισμού. Κι ενώ πολλές εντάσεις αποδίδονται στο ύφος του Trump, είναι εμφανείς και σημαντικές διαφορές μεταξύ ευρωπαίων ηγετών, όπως έδειξε και η θλιβερή αντίδραση των ηγετών της ΕΕ στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού στη Βρετανία.

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο αρθρογράφος έναντι του γάλλου προέδρου Macron και της «προθυμίας του να επιβάλει επιπλέον δυσκολίες στον βρετανικό λαό, που δοκιμάζεται ήδη από τα περιοριστικά μέτρα.»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Guardian, Εφημερίδα Telegraph, Guardian

Πολεμικά αεροπλάνα και πλοία: Έτσι εξοπλίζεται η Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, λένε οι ανήσυχοι Γερμανοί!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: