ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η Ελλάδα αγόρασε 1.200 άρματα μάχης από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τιμή ευκαιρίας

Η Ελλάδα αγόρασε 1.200 μεταχειρισμένα άρματα μάχης τύπου 4×4 M1117 Guardian Armored Security Vehicles (ASV) από τις ΗΠΑ. Image courtesy of the United States Department of Defense Imagery Database.




Το άρθρο γνώμης το οποίο φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, National Interest (κείμενο Peter Suciu),  αναφέρεται στην αγορά στην οποία προέβη η Ελλάδα 1.200 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης τύπου 4×4 M1117 Guardian Armored Security Vehicles (ASV) από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο τίτλος του άρθρου μεταφράζεται ως ακολούθως: «Πρόσεχε Τουρκία: Άρματα μάχης M1117 σε τιμή ευκαιρίας κατευθύνονται προς την Ελλάδα» και ο υπότιτλος: «Τι σκοπεύει να κάνει ο ελληνικός στρατός με τα άρματα μάχης;»

Η αγορά εγκρίθηκε από την Αμερικανική Γερουσία το καλοκαίρι  και η τιμή πώλησης ήταν πολύ χαμηλή, καθώς το κάθε τεμάχιο κοστολογήθηκε στα 70.000 ευρώ, με αρχική τιμή κατασκευής τα 800.000 δολάρια έκαστο.

Ωστόσο, η πώληση δεν περιλαμβάνει και τον οπλισμό κάθε άρματος, συνεπώς η Ελλάδα πρέπει να προμηθευτεί πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων. Κάθε τεμάχιο συνοδεύεται από πολλά ανταλλακτικά, με την προοπτική να παραμείνει λειτουργικό ακόμα και για δεκαετίες.

Η Ελλάδα θα έχει σύντομα στην κατοχή της τα άρματα μάχης. Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφία του άρματος, καθώς και από αναλυτική περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών των M1117 Guardians, των οποίων η παραγωγή έχει ξεκινήσει από το 1997 και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές ένοπλες συρράξεις, όπως στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιο μοντέλο θα παραλάβει η Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εκείνο που επιτρέπει τη μεταφορά πέντε στρατιωτών και αποτελεί πολύ αξιόλογο άρμα μάχης.

ΠΗΓΗ: National InterestPeter Suciu, Beware, Turkey: Bargain Priced M1117 Guardians Heading to Greece]

Η «πεντάδα» της ανατολικής Μεσογείου που δεν επιτρέπει την μετατροπή της σε τουρκική λίμνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: