Από την 22η ημέρα προστασία κατά COVID-19 από το εμβόλιο της AstraZeneca

File photo: Φωτογραφία που έδωσε στην δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δείχνει αμπούλα με το εμβόλιο της Οξφόρδης ή εμβόλιο της AstraZeneca. EPA/OXFORD UNIVERSITY / JOHN CAIRNS / μέσω ΚΥΠΕ




Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca προσφέρει κάποια προστασία κατά του κορωναϊού από την 22η ημέρα μετά από την πρώτη δόση, δήλωσαν οι επιστήμονες που είχαν την ευθύνη για την έγκριση χρήσης του σκευάσματος στη Βρετανία.

Ο επικεφαλής της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ είπε ότι από την 22η ημέρα υπάρχει αποτελεσματικότητα 70% ως προς την προστασία από τον κορωναϊό, η οποία διατηρείται για τουλάχιστον τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή να χορηγηθεί η δεύτερη δόση.

Νωρίτερα η Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών είχε συστήσει να δίνεται πλέον προτεραιότητα στη χορήγηση της πρώτης δόσης των εμβολίων σε όσο το δυνατόν περισσότερους ευπαθείς πολίτες, με τη δεύτερη δόση να ακολουθεί όχι απαραίτητα μετά από 21 ημέρες (στην περίπτωση του σκευάσματος της Pfizer) ή 28 ημέρες (για το σκεύασμα της AstraZeneca), αλλά εντός 12 εβδομάδων.

Ο καθηγητής Λιμ είπε ότι με αυτή την αλλαγή στρατηγικής, την οποία αποδέχθηκε η βρετανική κυβέρνηση, θα υπάρξει μεγαλύτερη εξάπλωση των εμβολιασμών, κάτι που συνιστά θετική εξέλιξη σε μια «κρίσιμη» στιγμή στην πορεία της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Ειδικών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων σερ Μουνίρ Πιρμοχάμεντ τόνισε ότι ακόμα και μετά την πρώτη δόση ο κάθε πολίτης θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί προφυλάξεις.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων ενέκρινε τη χορήγηση δύο πλήρων δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης, με τη δεύτερη δόση να δίνεται σε διάστημα από τέσσερις έως 12 εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση.

  • Όπως εξήγησε, τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι έως και κατά 80% αποτελεσματικό όταν η δεύτερη δόση δίνεται μετά από 12 εβδομάδες.

Όσον αφορά την υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου (ποσοστό 90%) όταν η πρώτη δόση δίνεται μισή, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, ο σερ Μουνίρ είπε ότι τα σχετικά δεδομένα δεν ήταν επαρκή και ότι συνεχίζονται οι μελέτες επί της συγκεκριμένης δοσολογικής μεθόδου.

Η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων Δρ Τζουν Ρέιν ανακοίνωσε εξάλλου ότι μετά από περαιτέρω εξέταση των δεδομένων αποφασίστηκε να επιτρέπεται στο εξής η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στις εγκύους, κατόπιν συζήτησης με τον γιατρό τους για τα οφέλη και τους κινδύνους.

Επίσης, μετά από την ανάλυση των δεδομένων αναφορικά με την αλλεργική αντίδραση στο σκεύασμα της Pfizer δύο νοσηλευτών του NHS, κρίθηκε ότι το εμβόλιο μπορεί πλέον να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών, αλλά όχι με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων στα συστατικά του συγκεκριμένου εμβολίου.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η δεύτερη δόση θα μπορεί να δίνεται όχι ακριβώς μετά από 21 ημέρες, αλλά «τουλάχιστον μετά από 21 ημέρες».

Οι επιστήμονες επαναβεβαίωσαν, εξάλλου, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα μπορεί να αντιστέκεται στα εμβόλια.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΓΒΑ
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διχάζει το εμβόλιο AstraZeneca/Οξφόρδης: «Ανατρεπτική εξέλιξη» ή «αποπροσανατολιστικό μήνυμα»;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: