Απειλεί με αντίποινα τον Χάφταρ η Άγκυρα για την κατάληψη τουρκικού πλοίου στη Λιβύη [photos]

Φωτογραφία που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο LNA, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χαφτάρ, και δείχνει την έφοδο στο τουρκικό πλοίο. Photo via Twitter@LNA




Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι καταδικάζει εντόνως την κατάληψη τουρκικού σκάφους από δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης υπό τον στρατάρχη Χάφταρ, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του προς τα δυτικά της χώρας, προειδοποιώντας παράλληλα για πιθανή αντεκδίκηση.

Σε σχετική ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η στοχοποίηση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει «σοβαρές συνέπειες», ενώ όσοι εμπλέκονται θα θεωρούνται «στόχοι».

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ οι  δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης είχαν ανακοινώσει ότι αναχαίτισαν ένα τουρκικό πλοίο που με σημαία Τζαμάικας το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη.

 

To τουρκικό πλοίο προσεγγίζεται από το σκάφος με τους άνδρες του LNA/ photo@LNA

Ο εκπρόσωπος του LNA Αχμέτ αλ-Μισμάρι ανέφερε ότι το εμπορικό φορτηγό πλοίο Mabrouka, είχε 17 μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων εννέα Τούρκων υπηκόων, και εμπορευματοκιβώτια που δεν είχαν μέχρι εκείνη την ώρα επιθεωρηθεί.

“Παράλληλα ο εκπρόσωπος εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, μισθοφόρους και τρομοκράτες από άλλες χώρες στη Λιβύη και τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει ειρήνη και προσπαθεί να ακυρώσει την εκεχειρία στη χώρα”, σύμφωνα με την Libya Review.

Ελεγχος στο τουρκικό πλοίο από άνδρες των δυνάμεων του LNA. Photo via Twitter@LNA

Οι δυο πλευρές της λιβυκής κρίσης υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Οκτώβριο και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έναν πολιτικό διάλογο με στόχο διεξαγωγή εκλογών το επόμενο έτος ως λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης.

Το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο κινδυνεύει να αναδειχθεί σε θρυαλλίδα νέας κρίσης καθώς και οι δύο πλευρές δεν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους από τις πρώτες γραμμές του μετώπου, όπως απαιτεί η συμφωνία εκεχειρίας, ενώ ένα συμβάν στη νότια Λιβύη προχθές Κυριακή, όταν οι δυνάμεις του LNA κατέλαβαν ένα στρατιωτικό στρατόπεδο, έθεσε τη συμφωνία σε περαιτέρω κίνδυνο.

Από ΄τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου από τις δυνάμεις του LNA. photo via Twitter@LNA

Με πληροφορίες από Reuters/Libya Review

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τουρκικό πλοίο αναχαίτισαν οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: